Yleisurheilumaailma on ihmetellyt ja kritisoinut voimakkaasti uudistusta, jolla yleisurheilun arvokisojen jälkeen merkittävimmästä tapahtumasta, Timanttiliigasta karsitaan pois lajeja. C Moren selostaja Antero Mertaranta hämmästelee muutosta.
LUE MYÖS: Tukholma saa pitää Timanttiliigan kilpailun – kisoihin radikaali muutos
Lajeista pois putoavat naisten ja miesten 200 metriä, kiekonheitto, kolmiloikka ja 3000 metrin estejuoksu. Nämä ovat mukana vain muutamassa tapahtumassa.
Lähetyksen kesto putoaa kahdesta tunnista puoleentoista tuntiin. Mertaranta toteaa, että nykymuotoisesti kahteen tuntiin paketoitu yleisurheilutapahtuma on ainutlaatuinen.
– Tähän asti ollut kahden tunnin yleisurheilupaketti on ollut erittäin tiivis ja toimiva. Siinä ovat olleet ne kaikki ainekset, jotka yleisurheilussa pitää olla. Se ajatus siitä, että mikä yleisurheilun ideologia ja miten sitä pitää näyttää, niin se ei ole ihan kasassa, Mertaranta sanoo.
– Se, mitä tässä vähän pelkään, on se, että kun näitä lajeja on kuitenkin 24, niin tässä tulee se tilanne, että kahden tunnin livelähetys sisälsi jo paljon kuvanauhaa ja jouduttiin näyttämään paljon lajeja nauhalta. Se haaste vain lisääntyy tässä, vaikka kenttälajeja onkin pudotettu.
– Se haaste lisääntyy siinä, että koska yleisurheilun koko ideana on näyttää mahdollisimman paljon suorana ja kenttälajit tulisivat kronologisessa järjestyksessä. Hämmästelen, että tuota brändiä lähdetään tuolla tavalla rajaamaan, Mertaranta toteaa.
Kestävyyslajien urheilijat ja ystävät suurimpia kärsijöitä
Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n puheenjohtaja Sebastian Coe perusteli muutosta sillä, että tavoitteena on luoda nopeatahtinen ja jännittävämpi maailmanlaajuinen sarja lajin näyteikkunaksi. Mertaranta nostaa esille erityisesti kestävyysurheilijat.
– Tässä käy nyt niin, että kaikki maailman parhaat kestävyysurheilijat, joita on pilvin pimein, niin jäävät tämän päälähetyksen ulkopuolelle. Se on valtava tappio yleisurheilulle. Jo pelkästään se, että tiedämme, minkälaisia tuloksia he tekevät, niin nyt kaikilta heitä seuraavilta katsojilta viedään pois se lumovoima, Mertaranta kertoo.
Miksi lähetysaikaa pitää tiivistää?
Mertaranta vertaa ohjelma-ajan tiivistämistä muihin lajeihin:
– Eihän mikään muu urheilumuoto pysty edes tarjoamaan tuollaista pakettia. Jos mietit muita lajeja, jalkapalloa, jääkiekkoa, lentopalloa, käsipalloa, mitä tahansa, niin ne ovat kaikki lähetysajallisesti pidempiä, Mertaranta jatkaa.
Mertaranta väläyttää omaa ajatustaan, jolla muutosta olisi voitu lähteä hakemaan.
– Itse olisin lähtenyt ensimmäisenä miettimään, että pidetään kaikki lajit, mutta otetaan kenttälajeissa vain neljä suoritusta. Joku alkaa siitä heti huutamaan, mutta niin pitääkin. Jos kuitenkin aiotaan säilyttää se lajikirjo, niin mieluummin olisin miettinyt sitä asiaa, että miten kahden tunnin paketti saadaan vieläkin napakammaksi, jos joku kerran niin haluaa.
– Yleisurheilu on draamaa. Kun rupeat rakentamaan siitä puoleentoista tuntiin draamaa, erityisesti kenttälajeissa, niin kyllä tulee todella vaikeaa, Mertaranta toteaa.
LUE MYÖS: Ruotsalaismestarilta vietiin huippukisat, toinen yleisurheilutähti siirtymässä täysipäiväiseksi laulajaksi – Timanttiliigan radikaali uudistus tyrmistyttää
Finaalilta pohja pois
Positiivisena asiana Mertaranta nostaa esille päätöksen, jonka mukaan koko liiga ratkaistaan yhdessä finaalitapahtumassa Zürichissä. Sinne tosin ei pois pudotettujen lajien urheilijoilla ole asiaa.
– Sen (yhden finaalin) näen aika hyvänä ratkaisuna, mutta kun siitä yhdestä finaalista puuttuu noin paljon merkittäviä yleisurheilulajeja. Se pudottaa siitä finaalin koko pohjan pois.
– Onhan tämä kahden finaalin järjestelmä ollut ihan huippuluokkaa. Timanttiliigan ainoa hyvä uudistus viime vuosina on se, että finaali on se ratkaiseva. Se oli hieno päätös, mutta nyt kansainvälinen liitto ottaa julmasti takapakkia tällä päätöksellä, Mertaranta päättää.