Julkisen sanan neuvosto JSN on saanut useita kanteluita, jotka liittyvät niin sanottuun Yle-kohuun. JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström kertoo, että kanteluita on tullut muun muassa Ylen ja Suomen Kuvalehden toiminnasta.
– Käsittelyynottopäätöksiä ei ole vielä tehty, mutta jo nyt voi sanoa, että osa kanteluista otetaan käsittelyyn, Grundström sanoo.
Suomen Kuvalehti kertoi kuun vaihteessa, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vaiensi Ylen Terrafame-uutisoinnin. Ylen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen on kiistänyt antaneensa ulkopuolisten ohjailla Ylen journalismia.
Jupakasta on tullut JSN:ään kymmenkunta kantelua, joista suurin osa nimellä. Nimettömiä kanteluita JSN ei tutki.
Puheenjohtaja päättää, mitkä kantelut JSN ottaa käsittelyyn. Tällä kertaa Grundström on halunnut poikkeuksellisesti kuulla neuvostoa ennen kuin tekee käsittelyynottopäätökset. Grundström ennakoi, että päätökset käsiteltävistä kanteluista tehdään ensi kuussa ja ratkaisuja on luvassa aikaisintaan helmikuussa.
Oikeusasiamies ei puuttunut
Ylen toiminnasta on kanneltu myös Eduskunnan oikeusasiamiehelle. Kantelussa pyydettiin selvittämään, onko Yleisradiossa huolehdittu ja valvottu, että julkisen palvelun ohjelmatoiminnan mukaiset tehtävät suoritetaan lainmukaisesti.
Kantelussa viitattiin yleisradiolain kohtaan, jonka mukaan julkisen palvelun ohjelmatoiminnan tulisi erityisesti tukea kansanvaltaa ja jokaisen osallistumismahdollisuuksia tarjoamalla monipuolisia tietoja, mielipiteitä ja keskusteluja sekä vuorovaikutusmahdollisuuksia.
Oikeusasiamiehen kanslia ei ottanut kantelua tutkittavaksi.
Vastauksessa todetaan, ettei oikeusasiamiehellä ole toimivaltaa Ylen vastaavaan toimittajaan eikä toimituksellisiin kysymyksiin.
Ylestä irtisanoutunut Jussi Eronen ja Ylen entinen toimittaja Ari Korvola kritisoivat Ylen toimintatapoja kovin sanoin eilen Huomenta Suomessa. Keskustelussa oli mukana myös Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja Kimmo Kivelä:
14:53