Yli 150 000 suomalaisella on ongelma tässä raha-asiassa

8:43img
Suuri osa rahapelaajista kärsii jossain vaiheessa peliongelmasta
Julkaistu 27.02.2024 07:58

MTV UUTISET – STT

Entistä useammalla on rahapeliongelmia, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tekemän tuoreen väestötutkimuksen ennakkotiedoista.

Viime vuonna vastaajista 4,2 prosenttia pelasi kohtalaisen riskin tai ongelmapelaamisen tasolla, mikä tarkoittaa reilua 150 000:ta ihmistä. Aiemmilla mittauskerroilla vastaava osuus oli noin 3 prosenttia.

Entistä harvempi kuitenkin pelaa rahapelejä. Suomalaisista 70 prosenttia oli pelannut rahapelejä 12 viime kuukauden aikana. Vuonna 2019 vastaava osuus oli 78 prosenttia. Pelaaminen väheni sekä naisilla että miehillä.

THL:n mukaan peliongelmat ovat selvästi yleisempiä miehillä kuin naisilla. Miesten peliongelmat yleistyivät vuosina 2019–2023. Viime vuonna kohtalaisen riskin tai ongelmapelaamisen tasolla pelasi 1,8 prosenttia naisista ja 6,6 prosenttia miehistä.

Naisillakin yleistyi rahapelaaminen alhaisen riskin tasolla.

– Hallitusohjelmaan kirjattu rahapelijärjestelmän uudistus yksinoikeusjärjestelmästä lisenssijärjestelmään siirtymiseksi on syytä valmistella huolella. Uudistus tarjoaa mahdollisuuden esimerkiksi rajoittaa rahapelien markkinointia ja asettaa pelaajille pakollisia kattavia kulutusrajoja, sanoo THL:n tutkija Tanja Grönroos tiedotteessa.

Tutkimuksen aineisto kerättiin verkko- ja postikyselyllä sekä puhelinhaastatteluilla. Tutkimukseen osallistui 5 977 Manner-Suomessa asuvaa 15–74-vuotiasta.

2:49img

Mitä tapahtuisi, jos Veikkaus katoaisi? Näin vastaa rahapelaamisen haittavaikutuksista kirjan kirjoittanut Senja Larsen.

Lue myös: Veikkauksen arpoja ei voi enää ostaa lahjaksi kuin ennen

Koukuttavat pelit haitallisimpia

THL kertoo, että suosituimmat pelityypit ovat edelleen Veikkauksen lottopelit tai Jokeri, arpapelit ja raha-automaattipelit muualla kuin kasinolla. Pelaajien määrä kuitenkin pieneni kaikissa Veikkauksen tarjoamissa peleissä.

Ålands Penningautomatförening Pafin tarjoamien nettipelien pelaaminen kasvoi kahdesta prosentista kolmeen prosenttiin vuosina 2019–2023.

THL:n mukaan haitallisimpia rahapelejä ovat pelit, jotka koukuttavat pelaajia eniten. Nopeatempoisuus, interaktiivisuus ja palkitsevuus lisäävät haitallisuutta. Haitallisimmiksi tiedettyjä rahapelejä ovat esimerkiksi nettiarvat, raha-automaattipelit ja vedonlyöntipelit.

Lue myös: Nyt puhuu yhdeksän miljoonan euron Lotto-mies Veikkaukselle: "En niin yllättynyt sitten ollut"

Tähän salaiseen kabinettiin tuore Lotto-miljonääri pääsee voittokahveille

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa