Yli 43 miljoonaa lasta on joutunut pakenemaan kodeistaan sään ääri-ilmiöiden vuoksi, kertoo Unicef

Viime vuosina kymmenet miljoonat lapset eri puolilla maailmaa ovat joutuneet jättämään kotinsa sään ääri-ilmiöiden takia, kertoo lastenoikeusjärjestö Unicefin tuore tutkimus. Yli 43 miljoonaa lasta joutui pakoon oman maansa rajojen sisällä vuosien 2016–2021 aikana. Suurin osa lapsista pakeni tulvia ja myrskyjä.

– Kodista pakeneminen järkyttää lapsuuden perustuksia. Lapsi saattaa jäädä ilman kehitykselleen välttämätöntä koulutusta ja terveyspalveluja. Ihmissuhteiden katkeaminen ja turvattomuus voivat jättää pysyvät jäljet pakenevaan lapseen, kertoo Suomen Unicefin ilmastonmuutoksen asiantuntija Minna Suihkonen järjestön tiedotteessa.

Järjestö arvioi, että seuraavien 30 vuoden aikana 96 miljoonaa lasta voi joutua jättämään kotinsa pelkästään jokien tulvimisen vuoksi.

Unicefin mukaan kotinsa jättäneiden lasten lukumäärä oli suurin Kiinassa ja Filippiineillä. Lapsiväestön kokoon suhteutettuna eniten kärsivät saarivaltiot, kuten Dominikaaninen tasavalta ja Vanuatu.

Lapset ovat vaarassa joutua jättämään kotinsa erityisesti sellaisissa maissa, joissa jo entuudestaan kärsitään erilaisista kriiseistä.

– Erityisen tärkeää on panostaa siihen, että lapsille tärkeät peruspalvelut – kuten terveydenhuolto ja koulutus – kestäisivät ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Palveluiden tulee tavoittaa myös ne lapset, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa, Suihkonen sanoo.

Unicefin Children Displaced in a Changing Climate -tutkimuksessa säähän liittyvinä katastrofeina tarkasteltiin tulvia, myrskyjä, kuivuutta ja maastopaloja. Tällaiset sään ääri-ilmiöt ovat yleistyneet ilmastonmuutoksen vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat