Poliisi on pidättänyt viikonlopun ja alkuviikon aikana ainakin 450 hallituksenvastaista mielenosoittajaa Iranin pääkaupungissa Teheranissa. Muualla maassa pidätettyjä on lisäksi satoja. Mielenosoitukset ovat voimistuneet eri puolilla maata viikonlopun aikana.
Poliisin edustaja sanoi, että tilanne pääkaupungissa oli hallituksen hallinnassa ja että poliisi ei ole tarvinnut Teheranissa mielenosoitusten tukahduttamisessa apua Vallankumouskaartilta, joka on Iranin puolisotilaallinen turvallisuusorganisaatio. Turvallisuusjoukkojen läsnäolo pääkaupungissa on ollut näkyvää.
Viikonloppuna Teheranissa pidätettiin jo noin 350 protestoijaa, näistä 200 lauantaina ja 150 sunnuntaina, kertoi Teheranin alueen varakuvernööri. Eilen pidätettiin vielä noin 100 lisää.
Satoja muita on pidätetty viikonlopun aikana muualla maassa. Esimerkiksi Qahderijanin kaupungissa mielenosoittajat sytyttivät poliisiaseman tuleen.
Levottomuuksissa on uutistoimisto Reutersin mukaan kuollut jo ainakin 14 ihmistä. Kuolleiden joukossa on ainakin yksi Vallankumouskaartin sotilas ja yksi poliisi, jotka kuolivat yhteenotoissa maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Isfahanissa.
Teheranin vallankumousoikeuden puheenjohtaja sanoi tänään, että mielenosoittajia odottavat ankarat rangaistukset. Mielenosoitusten johtajille saatetaan vaatia kuolemantuomiota.
Presidentti: "Tämä ei ole mitään"
Levottomuudet alkoivat viime torstaina ja ovat jatkuneet eri puolilla maata siitä lähtien. Protestoijat syyttävät Iranin hallitusta maan huonosta taloudellisesta tilanteesta ja korruptiosta. Iranin työttömyysaste on tällä hetkellä 12%. Tiedot nuorisotyöttömyydestä vaihtelevat 29% ja jopa 40% välillä.
– Kansa on saanut tarpeekseen, ja erityisesti nuoret. Heillä ei ole mitään syytä olla iloisia mieltä osittanut 35-vuotias opettaja Sarita Mohammadi kommentoi uutistoimisto AFP:lle.
Viime päivinä protestit ovat saaneet yleistä hallinnonvastaista sävyä ja niissä on muun muassa vaadittu maan korkeimman uskonnollisen johtajan, ajatollah Ali Khamenein eroa.
Iranin presidentti Hassan Ruhani on vähätellyt levottomuuksia sanoen niitä "pienen, tasavallan arvoja loukkaavan vähemmistön teoksi". Hänen mukaansa hallitus pystyy pitämään mielenosoitukset hallinnassa.
– Tämä ei ole mitään, Ruhani sanoi.
Levottomuus Iranissa on suurinta sitten vuoden 2009, jolloin mielenosoittajat protestoivat silloisen presidentin Mahmud Ahmadinejadin uudelleenvalintaa vastaan.