Saudi-Arabiassa on tänä kesänä mitattu ennätyksellinen yli 52 asteen helle. Tämä on kuitenkin vasta esimakua ilmastonmuutoksen seurauksista, varoittavat ilmastoasiantuntijat Washington Postissa.
Lähi-Itä on tänä kesänä paistatellut ennätyksellisissä helteissä. Lämpöennätykset ovat paukkuneet Marokosta Saudi-Arabiaan. Alueella on toki totuttu kuumuuteen, mutta tämä vuosi on ollut harvinaisen vaikea.
Saudi-Arabiassa lämpömittarin lukema nousi heinäkuussa yli 52 asteen. Marokossakin mitattiin viime kuussa liki 47 lämpöasteen lukemat. Toukokuussa Israelissa oli ennätyksellisen lämmintä. Kuumuus aiheutti monelle terveysongelmia.
Pakolaiset kärvistelevät teltoissa
Irakissa tilanne on mahdollisesti vieläkin tukalampi. Basrassa lämpötila on kivunnut liki 54 asteeseen. Paikallinen opiskelija kuvaili Washington Postissa, että ulkona käveleminen tuntuu siltä kuin koko vartalo syttyisi palamaan.
Helle kurittaa myös maan taloutta. Maanviljelijöiden sadot nuupahtavat kuumuudessa ja valtion työntekijöitä on määrätty pakkolomille kuumuuden vuoksi.
Irakissa tavallisilla kansalaisilla ei ole varaa pitää ilmastointia päällä vuorokauden ympäri, vaikka sellainen kotoa tai työpaikalta löytyisikin. Maan sisäisten pakolaisten tilanne on vielä surkeampi. Kymmenettuhannet ihmiset ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan maata repivän sisällissodan takia. Heidän on selvittävä teltoissa.
Luvassa lämpenevää
Kaikki tämä on vasta alkusoittoa ilmastonmuutoksen karuista seurauksista, YK:n asiantuntijat ja ilmastotieteilijät varoittavat. Lähi-idän väestö kasvaa ja jatkossa alueen asukkaat kärsivät entistä pahemmasta vesipulasta. Lämpötilat voivat nousta niin kuumiksi, että alueella hädin tuskin pystyy asumaan.
Mikäli ilmastonmuutos iskee toden teolla Lähi-Itään, on edessä konflikteja sekä paljon nykyistä pakolaistilannetta suurempi muuttoaalto. Näin sanoo Adel Abdellatif, YK:n Arabialueen neuvonantaja.