Yli 50 vuotta kirjoja tehnyt Outi Pakkanen ei usko tekevänsä enää koskaan dekkaria: "Mitä enemmän kirjoittaa, sen vaikeammaksi se tulee"

Outi Pakkasen yksi kirja syntyi kuolinilmoituksesta 1:46
Videolla Outi Pakkanen paljastaa, miten hänen teoksensa syntyvät. Eräs kirja sai inspiraationsa kuolinilmoituksesta.

Outi Pakkanen on kirjoittanut kirjoja reilusti yli puolet elämästään. Tällä erää hän on kuitenkin jo kirjoittanut viimeisen dekkarinsa. 

Kirjailija Outi Pakkanen, 78, on tehnyt kirjoja elämästään 51 vuotta. Ennen kaikkea kirjoittaminen on hänen mukaansa kovaa työtä. 

– Se vaatii hirvittävän vahvoja istumalihaksia, että jaksaa sietää epävarmuutta – se on kirjailijalle äärimmäisen tärkeää. Koskaan tästä duunista ei ole tule helppoa. Mitä enemmän kirjoittaa, sen vaikeammaksi kirjoittaminen tulee, eli toisin sanoen rima nousee. Varmaan vähän kuin näyttelijällä, kun hän menee uuden roolin kanssa näyttämölle. Se on kuin valkoinen paperi kirjailijalle, kun joutuu aloittamaan tavallaan alusta, Pakkanen pohti Huomenta Suomessa  28. syyskuuta.

Pakkasen uusin ja tällä erää viimeinen dekkarikirja Kylmä talo (Otava) julkaistiin 25. syyskuuta.

– Pidän ainakin paussin, se on aivan varma. Voin ehkä sitten noin 100-vuotiaana haudata vakihenkilöni Anna Laineen. Kirjoittamista en varmaankaan kokonaan lopeta, mutta en tiedä, mitä tapahtuu. Olen täysin avoin – antaa tulla. Mutta nyt tuntuu siltä, että dekkaria ei minulta enää tule, Pakkanen kertoi. 

Eräänä päivänä kokkaillessa Pakkaselle sattui erikoinen asia, joka kuitenkin viittaisi jonkinlaiseen kirjoitustyöhön.

– Yhtäkkiä päähäni välähti ensimmäinen lause, kaksi sanaa. Ajattelin, että voi veljet, mitä tämä tarkoittaa. Sitten tuli viimeinen lause, siinä oli kolme sanaa. Edellisissä kirjoissani minulla on ollut aina viimeinen lause valmiina ennen kuin olen alkanut kirjoittamaan. Nyt minulla on ensimmäinen ja viimeinen lause, mutten tiedä, mitä niillä teen, Pakkanen mietti.

Videolla Outi Pakkanen paljastaa, miten hänen teoksensa syntyvät. Eräs kirja sai inspiraationsa kuolinilmoituksesta.

Alta voit katsoa haastattelun kokonaisuudessaan. 

Lue myös:

    Uusimmat