Spede Pasasen kuolemasta 16 vuotta – viihdelegendan uskomaton ura kuvina

Pertti "Spede" Pasanen virnuili vuonna 1970 tähän malliin.
Pertti "Spede" Pasanen velmuilemassa vuonna 1970
Julkaistu 07.09.2017 10:40

Kati Pukki

kati.pukki@mtv.fi

@katipukki

Spede Pasasen kuolemasta tulee tänään kuluneeksi 16 vuotta. 

Viihteen yleismieheksi luonnehdittu Pertti "Spede" Pasanen on edelleen yksi Suomen suosituimmista ja menestyneimmistä viihteen tekijöistä. Hän on ollut tekemässä yli 60 elokuvaa ja yli 20 tv-ohjelmaa, joissa hänellä oli useita rooleja esimerkiksi käsikirjoittajana, tuottajana, ohjaajana ja näyttelijänä.

Hänen uransa alkoi jo 1950-luvulla radiokoomikkona, ja jatkui aina 2000-luvulle asti, jolloin hän vielä juonsi Speden Spelit -ohjelmaa ja tuotti muun muassa Kymppitonnia.

Speden tuotteliaimmat vuodet osuivat 1960–1990-luvuille. 1960-luku oli tv-sketsiohjelmien ja komediaelokuvien, kuten X-Paroni, Pähkähullu Suomi ja Noin 7 veljestä, aikaa.

Spede Pasanen Noin 7 veljestä

Ere Kokkonen, Helge Herala, Spede Pasanen ja Jukka Virtanen Noin 7 veljestä -elokuvan kuvauksissa vuona 1968.

Katso kohtaus elokuvasta Noin 7 veljestä:

2:42img

1960-luvun alussa Spede tapasi pellehyppääjä Simo Salmisen, josta tuli nopeasti hänen tärkeä luottonäyttelijänsä, työtoverinsa ja ystävänsä. Toisen Speden luottonäyttelijän Vesa-Matti Loirin kanssa he muodostivat aikansa todellisen viihteen superkolmikon. He tekivät yhdessä muun muassa suosittua Spede Show -sketsiohjelmaa.

Vesa-Matti "Vesku" Loiri (vas), Pertti "Spede" Pasanen ja Simo Salminen esiintyvät ravintola-showssa Helsingin Kaivohuoneella 24. elokuuta 1982.

Vesa-Matti Loiri (vas), Spede Pasanen  ja Simo Salminen ravintola-showssa Helsingin Kaivohuoneella vuonna 1982.

12490347

Simo Salminen, Vesa-Matti Loiri ja Pertti "Spede" Pasanen esittelivät hilpeästi miesten alusvaatemuotia 1971

Spede sai joulukuussa 1965 tyttären Pirre Pasasen avioliitostaan Pirjo Pasasen (o.s. Vainimäki) kanssa. Erottuaan Pirjosta Spede seurusteli esimerkiksi vuoden 1976 Miss Euroopan Riitta Väisäsen kanssa. Väisänen on myöntänyt suhteen vasta Speden kuoleman jälkeen. Väisänen oli yksi Speden elokuvien vakituisista näyttelijöistä ja hän juonsi Speden luomaa ja tuottamaa Kymppitonnia 20 vuoden ajan.

Pertti " Spede " Pasanen ja Riitta Väisänen Venla -gaalassa Tampereella vuonna 1984.

Spede Pasanen ja Riitta Väisänen Venla-gaalassa vuonna 1984.

1970-luvulla Spede keskittyi elokuviin. Hän loi Loirin näyttelemän Uuno Turhapuro -hahmon, josta tuli hänen menestynein tuotteensa. Uuno-elokuvia tehtiin lopulta kaikkiaan 19. Spede itse näyteli elokuvissa Härski Hartikaista.

1600x900_uunomuuttaamaalle

Uuno Turhapuro muuttaa maalle -elokuva. Kuvassa Härski Hartikainen (Spede Pasanen), Uuno Turhapuro (Vesa-Matti Loiri) ja Sörsselssön (Simo Salminen).

Katso kohtauksia Uuno Epsanjassa -elokuvasta:

2:02img

1980-luvulla Spede alkoi tuottaa myös sellaisia ohjelmia, joissa hän ei itse esiintynyt. Näitä olivat muun muassa Vesku Show, Pulttibois ja Kymppitonni. 1980-luvulla tehtiin myös kaikkein menestyneimmät Uuno Turhapuro -elokuvat.

UunoTurhapuronAviokriisi

Salminen ja Spede Uuno Turhapuron aviokriisi -elokuvassa.

1990-luvulla Spede alkoi tuottaa draamasarjoja Blondi tuli taloon, Ihmeiden tekijät ja Parhaat vuodet. Myös Speden oma kisailuohjelma Speden spelit pyöri koko 1990-luvun.

Vuonna 1999 sai ensi-iltansa Speden viimeinen elokuva Naisen logiikka, jossa näyttelivät Spede itse, Salminen, Väisänen ja Hannele Lauri. Se perustui samannimiseen suosittuun sketsisarjaan. Elokuvan kävi kuitenkin katsomassa vain reilu 200 ihmistä. Uuno-elokuvien tekemisen Spede lopetti 1990-luvulla riitauduttuaan Vesa-Matti Loirin kanssa.

Blondi tuli taloon -porukka (Niko Sinervä, Esko Salminen, Lotta Onttonen, Anu Hälvä, Saara Ylitalo, Eeva Eloranta) 1994

Suosittu Blondi tuli taloon -tv-sarja oli Speden tuottama. Pääosaa näytteli Anu Hälvä (edessä vasemmalla).

Viihdeuransa ohella Spede oli myös keksijä. Hän haki kaikkiaan 49 patenttias, ja sai ne lopulta kymmenelle keksinnölleen. Spedellä on patentit muun muassa kynttilänjalkaan, johon eri kokoiset kynttilät sopivat, venesukseen, eli veneen iskunvaimentimeen sekä menetelmään ja laitteeseen mäkihyppyjen pituuden mittaamiseksi.

Spede Pasanen kuoli sydänkohtaukseen 7. syyskuuta 2001 golf-kentällä Kirkkonummella. Hänet on haudattu Hietanimen hautausmaalle Taiteilijanmäelle.

Artikkeli julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2016. 

Tuoreimmat aiheesta

TV-ohjelmat