Yli 90 prosenttia maailman lapsista hengittää myrkyllistä ilmaa – maailman terveysjärjestön raportti ilmansaasteen vaikutuksista on karmaiseva

0:48img
Julkaistu 30.10.2018 16:52

Terveysjärjestö WHO:n vasta julkaiseman raportin mukaan noin 93 prosenttia alle 15-vuotiaista lapsista maailmassa hengittää saastunutta ilmaa, kertoo CNN. Saasteinen ilma on vaaraksi lasten kasvulle ja kehitykselle.

Vuonna 2016 jopa 600 000 lasta menehtyi huonon ilmanlaadun vuoksi. Saastunut ilma on yksi isoimmista kuolinsyistä alle 5-vuotiailla lapsilla.

– Jokaisella lapsella tulisi olla oikeus hengittää puhdasta ilmaa, jotta he voivat kasvaa ja elää elämäänsä täysin mitoin, kommentoi WHO:n pääjohtaja Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ilmansaasteella tiedetään olevan neurologisia ja kognitiivisia vaikutuksia. Se voi myös aiheuttaa astmaa ja lapsuusiän syöpää. Ilmansaasteessa elävillä lapsilla on myös suuri riski saada kroonisia sairauksia aikuisuudessa, kuten sydän- ja verisuonitauteja.

Terveysjärjestö WHO:n mukaan lapset ovat suuremmassa riskissä altistua saastuneelle ilmalle. Lapset hengittävät tiuhempaan tahtiin, ja he ovat lähempänä maata, jossa epäpuhtauksilla on suurempia pitoisuuksia.

Intiassa huono ilmanlaatu on suuri ongelma

Intia on yksi isoimmista riskimaista, jossa ilmanlaatu on suuri ongelma.

Terveysjärjestö WHO kertoo, että tutkijat seurasivat yli tuhatta raskaana olevaa naista Intiassa ja huomasivat yhteyden ilmansaasteen ja ennenaikaisen synnytyksen välillä.

Ilmanlaatua seuraavan AirVisualin mukaan Intian pääkaupunki Delhi on maailman toiseksi saastunein kaupunki maailmassa.  

Tuoreimmat aiheesta

Lapset