Yli miljoona ihmistä on katsonut, kuinka psykologi kaataa riisiä pöydälle – merkittävä sanoma: "Tärkein video, jonka näet tänään"

Mikä on epävakaa persoonallisuushäiriö? 0:28
Videolla kerrotaan, mikä on epävakaa persoonallisuushäiriö.

Englantilainen psykologi osoittaa miljoonahitiksi nousseella TikTok-videollaan, kuinka yleisiä mielenterveysongelmat ovat. 

Psykologi Julie Smith on saavuttanut suurta somesuosiota videollaan, jolla hän konkretisoi mielenterveysongelmien yleisyyttä. 

– Tämä voi olla tärkein video, jonka näet tänään, hän aloittaa jo 1,5 miljoonaa katselukertaa keränneen TikTok-videonsa.

Videolla Smith kaataa pöydälle neljä lasia riisiä. Laseista kolmessa on tummaa riisiä. Nämä jyvät edustavat ihmisiä, joilla ei ole koskaan ollut mielenterveysongelmia. Yhdessä laseista on mustasävyistä villiriisiä, joka puolestaan symboloi ihmisiä, jotka ovat kärsineet jossain elämänsä vaiheessa mielenterveysongelmista.

Smith sekoittaa pöydälle kaadetut riisit keskenään, ja nostelee sattumanvaraisesti jyviä paperille, jossa on erilliset kategoriat perheelle, ystäville ja kollegoille. Jokaiseen kategoriaan päätyy myös mustia riisinjyviä. 

Smith haluaa videollaan osoittaa, että mielenterveysongelmat ovat luonnollinen osa ihmisenä olemista ja että niiden kanssa painiskeleva ei ole yksin, vaikka oma mieli niin yrittäisi vakuuttaa. Todennäköisesti lähipiiristä löytyy myös muita ihmisiä, joilla on samankaltaisia ongelmia. 

– Vaikka sinä et kamppailisi [mielenterveysongelmien kanssa], on todennäköistä, että lähelläsi on joku, joka kamppailee. Joten ole ystävällinen, Smith päättää videonsa. 

Mielenterveysongelmiin liittyy vahva negatiivinen leima

Tutkijat ovat esittäneet The Lancet -tiedelehdessä, että noin joka neljäs ihminen kärsii jossain elämänsä vaiheessa mielenterveysongelmista. Yleisin mielenterveyden häiriö on masennus, jonka WHO arvioi vaikuttavan maailmanlaajuisesti 264 miljoonaan ihmiseen. Joka viides suomalainen sairastuu masennukseen jossain elämänsä vaiheessa.

Yleisyydestään huolimatta mielenterveysongelmiin liittyy vahva negatiivinen leima. Mielenterveyden keskusliiton mielenterveysbarometrin mukaan lähes joka toinen mielenterveysongelmia kokenut ajattelee joutuneensa leimatuksi sairautensa vuoksi. Noin kolmannes mielenterveysongelmia poteneista kokee hävenneensä hoitoon hakeutumista ja asiasta kertomista muille. Suunnilleen sama määrä tuntee, että muut ihmiset välttelevät heidän seuraansa.

Ajatukset eivät ole vain mielenterveysongelmista kärsivien päiden sisällä. Barometrista selviää myös, että neljäsosa suomalaisista ei haluaisi mielenterveysongelmia sairastavaa naapurikseen.

Lue myös:

    Uusimmat