Vaasassa vietetään tänä viikonloppuna jo yhdeksättä luontoelokuvafestivaalia. Vasa Wildlife Festival on laajentanut luontoelokuvien teemoja vuosi vuodelta: tänä vuonna on mukana myös energiaan, ilmastonmuutokseen ja tieteeseen liittyä elokuvia.
– Ihminen voi olla joko osa ongelmaa tai osa ratkaisua. Tällä tapahtumalla pyrimme lisäämään ihmisten ympäristötietoutta ja näkemään sen, että tavallinen kansalainen voi olla pienillä teoilla osa ratkaisua, sanoo elokuvatapahtuman tukiyhdistyksen sihteeri Jukka Seppälä.
Hän on tyytyväinen siihen, että elokuvantekijät ovat anteet elokuvansa festivaaleille ilman korvausta.
– Tämä mahdollistaa sen, että myöskään meidän ei tarvitse periä pääsymaksua, sanoo Seppälä.
Kansainvälinen kiinnostus tapahtumaan on yllättävän suurta.
– Tänäkin vuonna noin 850 elokuvaa pyrki mukaan festivaaleille. Väittäisin että elokuvafestivaalimme on tunnetumpi ulkomailla kuin Suomessa, arvioi Seppälä.
Salametsästystä ja tähtitiedettä
Kun katselee tapahtuman ohjelmaa, elokuvien aihepiirit vaihtelevat suuresti. On vedenalaista luontokuvausta, leopardeja, ympäristönmuutosta, tähtitiedettä, 3D-tekniikkaa ja salametsästystä.
Itse asiassa huoli norsujen salametsästyksestä on poikinut festivaaleille kolme elokuvaa, joista yhden tekijä on yhdysvaltalainen Kelly Bakos. ”A Herd of Orphans” kertoo pienistä elefantin pennuista, joiden lauman aikuiset joutuvat norsunluuta hamuavien salametsästäjien uhreiksi.
Pienet norsunpoikaset pelastetaan leiriin, jossa niitä yritetään ruokkia tuttipulloilla ja saada kasvamaan ilman vanhempiaan.
– Norsut ovat yllättävän inhimillisiä ja älykkäitä. Ne kaipaavat perhettään, menettävät ruokahalunsa ja suru saartaa niiden elämää pitkään. Elokuva kertoo vain muutaman kuukauden ajanjaksosta leirissä, lopulta en voi sanoa, miten ne selviävät, sanoo Bakos.
Tutkijat ovat huolissaan Keski-Afrikassa kasvaneesta salametsästyksestä. Viimeisen kymmenen vuoden aikana kaksi kolmasosaa norsukannasta on menetetty salametsästäjien luoteihin. Jos salametsästys ei lopu, koko lajin epäillään kuolevan sukupuuttoon.
– On tärkeää, että ihmiset näkevät, mitä noilla alueilla tapahtuu ja miksi. Kun tietoisuus lisääntyy, on toivoa myös paremmasta, sanoo Bakos.
Hänen dokumentissaan tavataan myös nuoria työttömiä, jotka päätyvät salametsästjiksi, kun muuta toimeentuloa ei ole. Elokuvassa yksi salametsästäjä saa työpaikan pienten norsujen hoitolassa – ja päättää lopettaa salametsästyksen.
– Toivoa on, toivoa on aina, kun ihmiset havahtuvat asioihin. Toivon, että elokuvan avulla voin saada ihmiset heräämään näihin ongelmiin, sanoo Bakos.
Suora palaute tärkeää
Myös espanjalainen Daniel Vega iloitsee siitä, että sai elokuvansa Life Behind the Stars Vaasaan esille. Erityisen kiinnostunut hän oli sen vastaanotosta kouluissa.
– Paras palaute oli, kun kolmetoistavuotias poika tuli kertomaan, miten hän ymmärtää nyt asioita enemmän. Että tähdet ja elämä ylipäätään ei ole helppo asia, mutta hän ymmärtää nyt paremmin. Juuri tämän takia teen elokuvia, että pieni siemen jäisi nuoriin ihmisiin itämään ja herättäisi kiinnostuksen näihin asioihin, sanoo Vega.
Vaasan luontoelokuvafestivaali on yllättävän outo suomalaisille, vaikka tapahtuma järjestetään jo yhdeksättä kertaa. Joka toinen vuosi toistuva tapahtuma kerää kuitenkin vieraita kymmenistä maista.
- Nytkin kaukaisimmat vieraat tulevat Alaskasta. Tietysti toivomme, että festivaali tavoittaisi myös suomalaiset kävijät, sanoo Seppälä.
Vaasa Wildlife Festival järjestetään joka toinen vuosi.
Korjaus juttuun klo 23.56: Jutussa sanottiin virheellisesti, että Vaasan festivaali on Skandinavian ainut luontoelokuvatapahtuma. Myös Savonlinnassa järjestetään vuosittain kansainvälinen luontoelokuvafestivaali.