Ukrainalaiset taiteilijat kertovat nyt naisten roolista sodassa – "Olemme kokeneet fyysisiä, mutta myös henkisiä menetyksiä"

8:36img
Katso video: Taiteella ja kulttuurilla on Ukrainan sodan aikana valtava merkitys.
Julkaistu 26.10.2024 07:30
Toimittajan kuva
Visa Högmander

visa.hogmander@mtv.fi

@visahogmander

Toista kertaa järjestettävä Ukraine Season keskittyy tänä syksynä naisiin ja heidän sosiaalisiin rooleihinsa sodan aikana.

Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan keskellä valtaosa rintamalla olevista ukrainalaisista on miehiä. 

Myös naisten rooli on suuri: vastuu kasvaa, rintamalle lähteneiltä miehiltä jääneet työt on tehtävä, lapset hoidettava ja olisi pidettävä huolta myös henkisestä hyvinvoinnista.

Kansalaisjärjestöjen mukaan Ukrainassa 70 000 naista palvelee asevoimissa ja heistä Ukrainan puolustusministeriön mukaan noin 4 000 etulinjassa.

Lue myös: Putinin ryöstöretki on Hitlerin puhalluksen uusinta – aarteita voidaan kaupata Suomeenkin

Sodan aikana myös taide ja kulttuuri ovat merkittävässä roolissa. Helsingissä syyskuussa käynnistynyt ja marraskuun loppuun asti jatkuva monitaiteellinen kulttuurifestivaali Ukraine Season järjestetään nyt toista kertaa.

Tapahtuma nostaa esiin ukrainalaista taidetta ja tukee sodan keskellä olevia taiteilijoita. Tämän syksyn teema on Nainen sodan aikana.

– On selvää, että sota vie ensisijaisesti miehemme, jotka saattavat kuolla, joten naisten vastuu kasvaa, toteaa Ukraine Seasonin perustaja ja Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n kulttuurikoordinaattori Nataliya Teramae.

– Naisista tulee perheenpäitä, kuten Yuliia Mizinasta, joka on sodassa vakavasti loukkaantuneen ja Suomessa kuntoutettavana olevan ukrainalaissotilaan Vitaliy Mizinin vaimo. Hän kertoi tarinansa Maailma kylässä -festivaalilla toukokuussa ja pääsee nyt jatkamaan.

"Sodassa on kyse myös kulttuurista"

Naisilla voi olla rooli myös rintamalla.

– Näin on esimerkiksi runoilija Yaryna Chornohuzilla, joka vierailee osastollamme Helsingin kirjamessuilla.

Taide ja kulttuuri tuovat usein hengähdystauon karuun sota-arkeen.

– Se saattaa ehkä yllättää monet, mutta tässä sodassa on kyse myös kulttuurista. Venäjä on pakkolunastanut Ukrainan aarteita, kuten skyyttien kullan, sekä ominut ukrainalaisia merkittäviä hahmoja, kuten taidemaalari Ilja Repinin ja ohjaaja Oleksandr Dovženkon, Teramae listaa.

– Venäjä on myös tuhonnut esimerkiksi ikivanhoja rakennuksia Ukrainassa. Ja jatkaa niiden tuhoamista.

Lue lisää: Putinin ryöstöretki on Hitlerin puhalluksen uusinta – aarteita voidaan kaupata Suomeenkin

Miten kulttuurin ja taiteen tekijät Ukrainassa tällä hetkellä pärjäävät?

– Se on erittäin herkkä kysymys. Helmikuussa 2022 ja sen jälkeen monet ukrainalaiset kulttuurihahmot ja taiteilijat liittyivät Ukrainan sotajoukkoihin. Tajusimme, että jos ihmisellä ei ole kotimaata, ei ole oikein kukaan, toteaa Teramae.

– Niinpä monet taiteilijat ja kulttuurihahmot liittyivät armeijaan.

Kuten Ukrainassa ylipäänsä, myös taiteen ja kulttuurin saralla on koettu suuria menetyksiä Venäjän hyökkäyssodan aikana.

– Esimerkiksi viime tammikuussa nuori, 33-vuotias ukrainalaisrunoilija Maksym Kryvtsov kuoli rintamalla. Viime vuonna lastenkirjailija Viktorija Amelina kuoli Venäjän ohjusiskussa Kramatorskissa, ollessaan ystäviensä kanssa syömässä ravintolassa, Teramae kertoo.

– Olemme siis kokeneet fyysisiä menetyksiä, mutta myös henkisiä. Haluankin mainita eurooppalaisten tahojen taiteilijoillemme antaman tuen, kuten residenssipaikat ja apurahat, jotka mahdollistavat luomistyön ja sen, että voi vaan hengittää.

Lue lisäksi: Kirja-arvio: Sota ja rangaistus - Putin, Zelenskyi ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan

Ukraine Season -kulttuurifestivaali koostuu useasta osasta. Yksi osa on Helsingissä Lapinlahden Lähteen eli vanhan Lapinlahden sairaalan Venetsia-rakennuksessa marraskuun loppuun asti esillä oleva taidenäyttely.

Festivaali on esillä myös 24.–27. lokakuuta Helsingin kirjamessuilla sekä marraskuussa elokuvateatteri Orionissa, jossa on luvassa ukrainalaisen elokuvan päivät.

"Hyökkäys ihmisyyttä ja vapautta vastaan"

Ukrainalaistaiteilijoiden lisäksi Ukraine Seasonissa on mukana myös muutamia suomalaisia taiteilijoita.

Yksi heistä on kuvataiteilija ja lastenkirjailija Julia Savtchenko.

– Ukraina merkitsee minulle ehkä ennen kaikkea sellaista kotoisuuden tunnetta. Se on sielunmaisema jollain tavalla, Savtchenko sanoo.

– Ukrainalaisuudessa on jotain sellaista väkevyyttä, mikä suomalaisuudesta ehkä puuttuu ja mikä tuntuu kotoisalta itselle.

Lue lisäksi: Venäjän kulttuurieliitti paennut Eurooppaan

Julia Savtchenkon äiti on suomalainen ja isä ukrainalainen.

Millaisia ajatuksia Venäjän pian kolme vuotta jatkunut hyökkäyssota Ukrainassa herättää tällä hetkellä?

– Se on jotenkin vieläkin sellainen asia, että ei ole sanoja kuvaamaan sitä. Se on ennen kaikkea itselle hyökkäys ihmisyyttä ja vapautta, kaikkea sitä vastaan, mikä tuntuu itselle pyhältä, Savtchenko sanoo.

Lue lisää: Venäjän ohjusisku tuhosi historiallisen rakennuksen – 11-vuotias lapsi loukkaantui, Zelenskyi kuvaili tekoa "absoluuttisen pahaksi"

Savtchenkon mielestä taiteella ja kulttuurilla on sota-aikana valtava merkitys.

– Taide reagoi aina vallitseviin olosuhteisiin. Taiteella on myös suuri merkitys sen kannalta, miten jatketaan elämää ja sen taiteen kautta ihmiset pystyvät muuttamaan sitä kipua ja kärsimystä sitten uudeksi elämäksi, hän toteaa.

Miten Julia Savtchenko päätyi mukaan Ukraine Seasoniin?

– Minun tapani käsitellä tätä sotaa on ollut se, että opettelin tällaista perinteistä ukrainalaista petrykivka-maalausta, joka on koristeellista, enimmäkseen kukka-aiheista maalausta. Minulla oli ollut tämä projekti käynnissä jo useita kuukausia ennen kuin oli haku tähän näyttelyyn. Sitten, kun tämä näyttely tuli, ajattelin, että tämä on ihan nappiosuma ja haen ehdottomasti mukaan.

"Tässä sitä ollaan"

Ukraine Season järjestettiin ensimmäisen kerran syksyllä 2023. Millaista palautetta järjestäjät saivat?

– Yleisimmät palautteet olivat ”vau”, ”onpa kiinnostavaa” ja ”miksen tiennyt tuota”. On jännittävää kuulla, että teemme työmme hyvin ja saimme rohkaisevia viestejä ja toiveita siitä, että tekisimme saman seuraavanakin vuonna, toteaa Nataliya Teramae.

– Tässä sitä ollaan.

Ukraine Season -kulttuurifestivaali jatkuu Helsingissä 30. marraskuuta saakka. Lisätietoa festivaalin sisällöstä täällä.

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota