Yli tuhat opiskelijaa suljettu kotikaranteeniin tuhkarokon takia – "Joskus on vain niin, että rokottaminen on ainoa mahdollinen keino"

Kaliforniassa yli 1000 yliopisto-opiskelijaa ja työntekijää on joutunut karanteeniin koteihinsa tuhkarokkotapausten vuoksi. Viranomaiset yrittävät näin epätoivoisesti ehkäistä tuhkarokon leviämistä ympäri Yhdysvaltoja. Tartuntojen määrä on maassa suurin neljännesvuosisataan.

Viranomaisten mukaan karanteenista on perjantain jälkeen vapautettu reilut kolmesataa henkeä, koska he ovat todistetusti immuuneja tuhkarokolle.

Los Angelesin piirikunnan lääkärin mukaan monella on tuhkarokkorokotus ja immunitetti jo sairastetusta rokosta, mutta se täytyy pystyä nyt myös todistamaan. Suurin ongelma viranomaisille ovat rokottamattomat, joiden kautta tauti leviää.

– 90 prosenttia niistä, joilla ei ole immunitettia rokotuksen tai tuhkarokkoon sairastumisen vuoksi, sairastuvat siihen jossain vaiheessa, muistuttaa piirikunnan johtava lääkäri Barbara Ferrer.

Kodista ei saa poistua

Karanteeni on osoitus siitä, kuinka vakavana Yhdysvaltain viranomaiset pitävät potentiaalista tuhkarokko-epidemiaa.

Karanteenissa olevia opiskelijoita on kehotettu pysymään kodeissaan ja välttämään kontaktia muihin ihmisiin. Myös matkustaminen julkisissa liikennevälineissä on kielletty.

Hätätilanteessa karanteenissa olevat voivat ottaa yhteyttä viranomaisiin kuljetuksen järjestämiseksi. Karanteenin rikkomisesta seuraa syyte.

Rokotusvastaisuus ei saa ymmärrystä

Opisikeijat suhtautuvat tilanteeseen maltilla, mutta rokotevastaisuudelle ei juurikaan löydy tukea. Neurofysiologiaa opiskeleva Sallina Yehdego pitää tapahtumaa tärkeänä muistutuksena rokotusten merkityksestä.

– Tämä on oikeastaan eräänlainen herätys. En ollut itse aiemmin huolissani, jos ihmiset eivät ottaneet rokotuksia. Nyt kun tämä tapahtuu, ymmärtää, miksi se on ongelma.

Monet ovat sitä mieltä, että uskonnollinen vakaumus ei ole riittävä syy jättää rokotus ottamatta, koska kyse on myös muista ihmisistä.

– Joskus vain on niin, että rokottaminen on ainoa mahdollinen keino, toteaa UCLA:ssa insinööriksi opiskeleva JP Santos.

Tähän mennessä Yhdysvalloissa on diagnosoitu kaikkiaan 700 tuhkarokkotapausta, joista 38 on Kaliforniassa.

Viranomaisten mukaan tilanne on kriisiytymässä, koska osa vanhemmista levittää väärää tietoa tuhkarokosta ja kieltäytyy rokottamasta lapsiaan.

Lue myös:

    Uusimmat