Taidenäyttelyn edustaja: Valamon luostarissa kaupattu taide ei ylihintaista – suku halusi suojata parhaat teoksensa

7:34img
Julkaistu 07.05.2018 19:47(Päivitetty 07.05.2018 20:34)

MTV UUTISET – STT

Valamon taidemyyntinäyttelyn tiedottaja Jussi Savolainen katsoo, ettei luostarissa ja muissa ortodoksien tiloissa kaupiteltu ja myynnissä oleva taide ole ylihintaista.

Taideväärennökset ovat entisen poliisin Jyrki Seppälän mukaan merkittävä rikollisuuden laji. Seppälä on kirjoittanut yhdessä toimittaja Risto Rumpusen kanssa Huijarit taidemaailmassa -kirjan, joka syventyy aiheeseen. Seppälä ja Rumpunen keskustelivat taideväärennöksistä Huomenta Suomessa helmikuussa, video yllä.

Savolainen pitää kiinni siitä, että taide on nimettömänä pysyttelevän itäsuomalaisen suvun kokoelmasta. Taulujen taso ei vedä vertoja Ateneumille, mutta Savolaisen mukaan se on kuitenkin hyvää maakuntatasoa.

Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina, että muun muassa Valamossa on kaupiteltu suomalaistaiteilijoiden hyvin tavanomaisia teoksia kovaan ylihintaan. HS ei selvityksessään löytänyt näyttöä siitä, että joku muu kuin Savolainen lähipiireineen omistaisi näyttelyjen teokset.

HS:n selvityksen mukaan moni tauluista on ostettu aiemmin murto-osalla siitä hinnasta, mitä niistä nyt pyydetään. Miten kommentoit tätä?

– Valamon myyntinäyttelystä myytiin Helsingin Sanomien käsittelemistä kalliimmista tauluista vain yksi, Juho Rissasen Viljasiilo, jonka hinta oli 72 000 euroa. Lehdessä kerrottiin, että työ oli aiemmin myyty huutokaupassa alle 13 000 eurolla. Sitä ei kerrottu, että taulun hinta oli 400 000 markkaa (n. 67 000 euroa), kun Pohjola sen aikoinaan kokoelmistaan myi. Huutokaupoissa tapahtuu koko ajan vuoristorataa. Jos kaksi haluaa jonkun taulun ja molemmilla on varoja, kyse on vain siitä, milloin toinen antaa periksi. Taulu voi olla eri syistä ostajalleen valtavan tärkeä. Toisaalta huutokaupoista lähtöhintaan huudetuista töistä pyydetään Helsingin gallerioissakin moninkertaisia hintoja.

Näissä lähtökohta ei ole ollut myyminen, vaan suku halusi hinnoittelulla suojata parhaat teoksensa.

(STT ei ole toistaiseksi saanut Pohjolalta vastausta Viljasiilon kauppahintaan.)

Lehden mukaan olet kierrellyt puolisosi kanssa huutokaupoissa etsien nimitaiteilijoiden edullisia töitä. Olitko silloin suvun asialla?

– On väärin sanottu, että edullisia töitä. Kuljin puolison kanssa huutokaupoissa etsimässä taidetta vuosina 2000–2002. En ollut suvun asialla enkä edes tuntenut sukua silloin. Sen jälkeen on tullut terveysongelmia ja konkurssi. Olen äärettömän kiitollinen, että saan nyt toimia suvun edustajana ja saan siitä korvaustakin.

Suvun olemassaolo taidekokoelman taustalla on kyseenalaistettu. Onko sinulla todisteita yhteydenpidosta suvun kanssa? Voisiko suku astua esiin?

– Sopimuksia ei ole tehty suullisesti, mutta en koe asiaa sellaiseksi, että alkaisin luottamuksellista kirjeenvaihtoa tai sopimuksia avaamaan. Esiin suku ei kyllä tule. En kehtaa mennä heiltä tällaista vaatimaan. He ovat sanoneet, että heille Kristus on suurin mestari. En millään ilkeä.

Oletko itse lähipiirisi kanssa tämän kokoelman omistaja?

– En ole.

HS:n toimittaja soitti sinulle esiintyen ostajana. Sanoit, että suku olisi ostanut erään Sallisen työn tanskalaisilta. Taulu oli kuitenkin myyty huutokaupassa Helsingissä vuonna 2006.

– En sanonut. Kerroin, että taulun alkuperä on siellä. Olen voinut toki kysyttäessä sanoa, että sieltä (Tanskasta) se on tullut. Anu Nousiainen (HS:n toimittaja) on erittäin pätevä. Hän osasi olla äärimmäisen kiinnostunut suvun uskonnollisesta kokoelmasta. Innostuin itsekin, että pääsenkö viimein Hesariin.

Poliisi tutkii taidemyyntinäyttelyihin liittyvää juttua. Oletko sinä osallisena tuossa tutkinnassa?

– Poliisi on tutkinut kaikki suomalaiset taulut, ja ne on todettu aidoiksi. Ulkomaalaisten töiden tausta on tutkinnassa. Ennen myyntiin laittoa ranskalainen asiantuntija tutki ne ja totesi, että ne ovat aitoja mestareiden koevedoksia. Ja sellaisina niitä on markkinoitu ja myyty. Minä olen antanut kaikki selvitykset poliisille asiassa. Asiakkaille on annettu takuu, että jos työt eivät ole vastoin parempaa tietoa aitoja, rahat saa takaisin. 

20:35: Jutun otsikko muutettu. Aikaisemmin otsikossa käytettiin termiä syytetty. Väärinkäsityksen mahdolilsuuden poissulkemiseksi termi on poistettu.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa