Valamon luostarissa Heinävedellä Etelä-Savossa on myyty suomalaistaiteilijoiden maalauksia törkeään ylihintaan, kertoo Helsingin Sanomat. Lehden mukaan hyvin tavanomaisia teoksia on ollut kaupan Valamossa ja monissa muissa ortodoksisten seurakuntien tiloissa monikymmenkertaiseen hintaan.
Taideväärennökset ovat entisen poliisin Jyrki Seppälän mukaan merkittävä rikollisuuden laji. Seppälä on kirjoittanut yhdessä toimittaja Risto Rumpusen kanssa Huijarit taidemaailmassa -kirjan, joka syventyy aiheeseen. Seppälä ja Rumpunen keskustelivat taideväärennöksistä Huomenta Suomessa helmikuussa, video yllä.
Tauluja oli esillä ja myynnissä näyttelyssä Valamossa vuosina 2016–2017. Nyt saman kokoelman tauluja kaupitellaan Taarastin taidekeskuksessa Nastolassa.
Taulujen on kerrottu kuuluvan nimettömänä pysyttelevän itäsuomalaisen taiteenkerääjäsuvun kokoelmiin. Suku oli näyttelyn järjestäjien mukaan kerännyt ne 30 vuoden aikana. Suvun kerrottiin käyttävän myyntituloja hyväntekeväisyyteen ja uskonnollisen taiteen ostamiseen.
Helsingin Sanomien tietojen mukaan valtaosan tauluista oli todellisuudessa kerännyt näyttelyjen tiedottaja Jussi Savolainen ja hänen puolisonsa pääosin 2000-luvulla.
Monet taideteoksista oli hankittu huutokaupoista aivan eri hintaan kuin mihin ne olivat myynnissä.
Esimerkiksi Juho Rissasen maalaus Viljasiilo myytiin huutokaupassa 13 000 eurolla vuonna 2006. Valamossa se oli myynnissä nimellä Leipäpoika ja se myytiin 72 000 eurolla siilinjärveläiselle pariskunnalle.
Rissasen teos Kalastajat myytiin huutokaupassa 2 900 eurolla maaliskuussa 2016. Kaksi kuukautta myöhemmin Valamossa se oli myynnissä 48 000 euron hinnalla.
Valamon näyttelyn kallein teos oli Albert Edelfeltin Odotus, joka oli myynnissä 600 000 euron hintaan. Sama teos oli myyty huutokaupassa 11 000 eurolla vuonna 2002.
Hinnoista eri näkemyksiä
HS:lle Savolainen kiisti, että myynnissä olevat taulut kuuluisivat hänen kokoelmaansa. Savolainen perusteli teosten rajuja hinnannousuja sillä, että huutokaupat myyvät taidetta liian halvalla, monia teoksia on jouduttu kunnostamaan ja suvun rahaa on kulunut kehyksiin ja näyttelyiden järjestämiseen.
Hän kuvaili esimerkiksi kahdessa kuukaudessa hurjasti kallistunutta Rissasen Kalastajia harvinaisuudeksi, jonka arvoa huutokauppakamari ei ole ymmärtänyt.
Savolaisen mukaan kenellekään ei ole myyty tauluja väkisin.
– Jokainen on ostanut vapaaehtoisesti. En nyt näe, että tässä on mitään niin hirveän väärää tehty, Savolainen sanoi HS:lle.
HS:n haastattelemat taiteen ja taidekaupan asiantuntijat pitivät Valamossa myynnissä olleiden teosten hintoja täysin ylimitoitettuina. Asiantuntijat olivat myös eri mieltä järjestäjien mainoslauseesta, jonka mukaan näyttely olisi museotasoinen. Asiantuntijoiden mukaan taulut eivät kuulu tekijöidensä parhaimmistoon.
Eräs asiantuntija kertoi, että Savolainen puolisoineen ilmestyi huutokauppoihin 2000-luvulla ja etsi tunnettujen taiteilijoiden edullisia töitä.
Luostari sai osuutensa
Valamon luostarin johtaja arkkimandriitta Sergei ei suostunut kommentoimaan sitä, kenelle taulut todellisuudessa kuuluivat, koska suvun kanssa on sovittu, että asia pidetään salassa. Hänen mielestään Valamon luostarin hyvää mainetta ei ole käytetty tapauksessa hyväksi.
– En ole sitä sillä tavalla ajatellut, koska siinä luostarikin sai oman osuutensa, Sergei sanoi HS:lle.
Itä-Suomen poliisilaitoksesta kerrottiin HS:lle, että siellä on tutkittavana taidemyyntinäyttelyihin liittyvää toimintaa. Kyse on rikosepäilyistä, jotka kytkeytyvät myynnissä olleiden teosten aitouteen, alkuperään ja myyntitoimintaan.
HS:n tietojen mukaan tutkinta liittyy Suomen ortodoksisen kirkon tiloissa eri puolilla Suomea järjestettyihin myyntinäyttelyihin.