Ylijäämäsähkö myyntiin vai ei? – Aurinkosähkön pientuottaja voi joutua jopa maksamaan syöttämästään virrasta

Yhä useammat kotitaloudet ovat virittäneet katolleen aurinkopaneelit ja ryhtyneet piensähkötuottajiksi. Hyvin laskelmoitu aurinkopaneelien tuottama sähkön käyttö voidaan hyödyntää lämminvesivaraajan energiakulutukseen tai sähköauton lataamiseen. 

Mikäli kotitaloudessa ei ole kiinteää sähkönvaraamisakustoa, ylimääräisen sähkötuotannon voi myydä.

– Verkkoon myydystä sähköstä saa arvonlisäverottoman korvauksen, joten siksi olisi taloudellisesti parempi hyödyntää itse tuottama sähkö myynnin sijaan, Teemu Kettunen energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian asiantuntija Motiva Oy:sta sanoo.

Ylijäämäsähkön voi myydä, jos aurinkosähköjärjestelmä on liitetty sähköverkkoon ja sähkön tuottaja on tehnyt sopimuksen sähkön myyjän kanssa. Sähkönmyyjät hinnoittelevat ostosähkön yleensä markkinahinnan perusteella. Sähköntuottaja joutuu syöttämästään aurinkosähköstä maksamaan sähkönsiirron ja verojen osuuden.

Pörssisähkön ollessa negatiivinen sähköntuottaja, eli aurinkopaneelit katolleen asentanut kotitalous, joutuu ylijäämäsähkön maksajaksi.

– Kesällä sähkön kulutus on vähäistä, mutta tuotantoa on paljon. Kysynnän ja tarjonnan tasapaino horjuu silloin.

Energiateollisuuden asiantuntija Riina Heinimäki on havainnut, että aurinkopaneeleiden määrä on kasvanut viime vuosien aikana. Vuoden 2023 lopussa Suomessa oli asennettua aurinkosähkökapasiteettia pientuotantona 936 megawattia. Pientuotantokapasiteetti kasvoi edellisvuoteen verrattuna 43 prosenttia.

– Yleensä paneeleiden yksikköhinta laskee, mitä suuremman järjestelmän hankkii, mutta silloi hyvä miettiä, tuottaako sähkö pelkästään omaan kulutukseen vai tarvittaessa myy sitä, Riina Heinimäki sanoo.


Aurinkosähköllä pyykit pyörimään

Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander asennutti talonsa katolle aurinkopaneelit puolitoistavuotta sitten. Keskiarvoisesti sähkön tuotanto on ollut päivittäin 14 kWh.

Siljanderin taloudessa ei aurinkosähköä akustoa, sen hintavuuden ja akustojen vievän tilojen vuoksi. Ylimääräinen sähkö on mennyt myyntiin.

– Euroina se ei ole mitenkään suuria summia, mutta on vähän rasittavaa. Kun sähköä tulee tuotettua roimasti, niin silloin laitetaan kaikki pesukoneet päälle sun muut. Helpoin tapa hyödyntää sähkö varmaan olisi, jos voisi ladata sähköautoa.

Omakotiliiton toiminnanjohtajana Siljaderia huolettaa vuosittain nousevat sähkönsiirtomaksut.

– Meillä on toimitusvarmaa sähköä, mikä on tärkeää tässäkin maailmantilanteessa, mutta ihmisten asumiskustannukset nousevat kovaa tahtia. Siksi siirtomaksu on yksi perusvälttämättömyys ja sen hinta pitäisi pysyä matalana.

Lue myös:

    Uusimmat