Moni ahnehtii nyt liian tehokasta aurinkosähkötuotantoa katolleen – sähköyhtiöltä varoitus

9:28imgViiden jälkeen -ohjelmassa keskusteltiin keväällä 2021 aurinkosähköjärjestelmien suosiosta.
Julkaistu 13.10.2022 13:41

MTV UUTISET – KAUPPALEHTI

Korkeat energian hinnat ovat siivittäneet aurinkopaneelien suosiota. Kuluttajien olisi kuitenkin hyvä ottaa huomioon se, että kaikki aurinkosähköjärjestelmät eivät ole verkkoon liitettäviä.

Parhaillaan myydään ennen kaikkea ensi keväänä asennettavia paketteja. Vaasan Sähköverkon suunnittelupäällikkö Jarmo Leppinen muistuttaa, että tilausta tehdessä on tärkeää varmistaa, että laitteisto on liitettävissä turvallisesti verkkoon.

Lue myös:  SPEK muistuttaa, ettei suurin säästökeino välttämättä liity sähkön hintaan – "Jotta kukaan ei joutuisi vielä pahempaan pulaan"

Hän kertoo, että monet asiakkaista tavoittelevat nyt paneeleilla taloudellista lisähyötyä myymällä itsetuotetun ylijäämäsähkön omalle sähkönmyyjälleen.

– Tämä on johtanut siihen, että monet hankkivat tavallista tehokkaamman aurinkosähköjärjestelmän, josta sähköä riittää reilusti yli oman tarpeen, Leppinen toteaa tiedotteessa.

8:18imgKatso myös: Sähköauto vetää aurinkopaneelien peittämää asuntoautoa eri puolille maailmaa – MTV kohtasi ilmastokiertuelaiset kesällä Riihimäellä

Voi vaikuttaa myös lähiympäristön kiinteistöihin

On kuitenkin hyvä huomata, että kaikki järjestelmät eivät ole liitettävissä sähköverkkoon.

– Ylimitoitettu tuotantolaite voi aiheuttaa sähkön laatuongelman, mikä vaikuttaa paitsi kiinteistöön, jossa laite on asennettu, myös lähiympäristön muihin kiinteistöihin. Ennen aurinkosähkölaitteiston hankintaa on tärkeää varmistaa sen liitettävyys verkkoon.

Verkkoon liitettävän laitteiston tulee noudattaa käytettäviä standardeja, eikä verkkoon voi sen takia liittää teholtaan liian suuria laitteistoja. Liitettävyyden voi tarkistaa omalta urakoitsijalta tai paikalliselta sähköverkkoyhtiöltä.

Lue myös: EU:n ilmastopalvelu ennustaa: Näin La Niña -ilmiö vaikuttaa tulevaan talveen Euroopassa

Oman sähköliittymän kokoon nähden ylisuuren tuotantolaitteiston liittäminen verkkoon toisi lisäkustannuksia verkkoyhtiölle ja lopulta myös asiakkaalle.

– Jo yksittäisen ylimitoitetun laitteiston liittäminen voisi edellyttää 30 000 euron muuntamon rakentamista. Nämä kustannukset näkyvät lopulta kaikkien asiakkaiden verkkopalvelulaskulla, Leppinen toteaa.

Lue myös: Näin säävaihtelu näkyy talvella sähkölaskussasi: Jopa kymmien eurojen vaihtelu on mahdollista

Vaasan Sähköverkko näkee, etteivät tällaiset investoinnit ole pitkällä tähtäimellä kannattavia verkonhaltijan eikä asiakkaankaan näkökulmasta, kun puhutaan standardien mukaan mitoitetusta verkosta.

– Tuotantolaitteiston mitoituksessa ja pidemmän aikavälin kannattavuuslaskennassa on hyvä huomioida oma sähkön käyttö sekä mahdolliset muutokset sähkön markkinahinnassa – tämänhetkinen tilanne sähkön markkinahinnassa on poikkeuksellinen.

Lue myös: Energiateollisuus: Sähkön kulutus vähentynyt syksyllä 13,5 prosenttia vuoden takaisesta

Vaasan Sähköverkon verkkosivuilla asiakkaat voivat tarkistaa tuotantolaitteistojen tehorajat eri liittymille. Rajat perustuvat yleisiin verkon mitoitusperiaatteisiin ja standardeihin.

– Jos asiakas on hankkimassa tuotantolaitteistoa, joka ylittää rajat, tulee hänen olla yhteydessä Vaasan Sähköverkon Rakentajapalveluihin varmistaakseen liitettävyyden, Leppinen sanoo tiedotteessa.

Tuoreimmat aiheesta

Sähkö