Yliopiston Israel-yhteistyö oli liikaa – Ida lopetti opinnot viiden vuoden jälkeen mielenilmauksena

Palestiinaa tukevia mielenosoittajia Helsingin yliopistolla 0:30
Students for Palestine -liikkeen mielenosoittajia Helsingin yliopistolla keskiviikkona 12. kesäkuuta.

Opinto-oikeudestaan Helsingin yliopistossa maanantaina luopunut Ida Korhonen vastustaa yliopiston tutkimusyhteistyötä israelilaisten kanssa. Yliopisto ei näe eettisiä perusteita yhteistyön rajoittamiselle.

Kaksi Helsingin yliopiston opiskelijaa luopui opinto-oikeuksistaan vastatoimena yliopiston tutkimusyhteistyölle Israelissa.

Viidettä vuotta metsätieteitä yliopistossa opiskellut Ida Korhonen kertoo, että viimeisenä pisarana oli Students for Palestine -liikkeen mielenosoituksen purkaminen yliopiston Porthania-rakennuksen edustalta parisen viikkoa sitten.

– Se tuntui olevan todella vahvasti ristiriidassa yliopiston omiin arvoihin, jotka ovat totuus, sivistys, vapaus ja yhteisöllisyys. Opiskelijoiden mielenosoitusleiri toteutti kaikkia näitä arvoja.

Korhosesta yliopiston omista opiskelijoista koostuvan mielenosoituksen purkaminen poliisin avustuksella keskellä yötä lähetti vahvan viestin siitä, millaista poliittista toimintaa kampuksella arvostetaan.

– Siitä tuli tunne, että tämä on sellainen instituutio, jossa en voi enää olla mukana.

Hän ei halua valmistumisellaan rahoittaa Helsingin yliopiston toimintaa. Yliopistojen rahoitus perustuu osin suoritettujen tutkintojen määrään.

– Veimme kaverini kanssa lomakkeet yliopistolle, ja opinto-oikeudesta luopuminen astui voimaan heti.

Korhosen mieli rikastui viiden vuoden opintojen aikana kaikella sinä aikana opitulla.

– Mutta tutkintoa minä en siitä saa. Totta kai sillä on vaikutusta omaan elämääni, mutta vaikutus tuntuu todella pieneltä, jos sitä vertaa kansanmurhaan.

2606 IdaKorhonen-opinto-oikeus
Ida Korhonen ja entinen sosiaalitieteiden opiskelija Aura Kinnunen luopuivat opinto-oikeuksistaan Helsingin yliopistossa maanantaina.

"Mielenosoitus jakoi mielipiteitä"

Myös Helsingin yliopiston vararehtori Kai Nordlund piti kaksikon ratkaisua luopua opinto-oikeuksistaan valitettavana.

– Se on heidän henkilökohtainen valintansa, jota me tietysti kunnioitamme.

Yliopistolla ei ole tiedossa muita vastaavasta syystä opinto-oikeudestaan luopuneita. Nordlundin mukaan varsinkin yliopistolla pidetty mielenosoitus palestiinalaisten puolesta jakoi vahvasti mielipiteitä.

– Jotkut kokivat mielenosoituksen häiritsevänä ja jopa ahdistavana. Meidän on huomioitava koko yliopistoyhteisön kanta.

Korhonen luonnehti sivusta seuranneena kampusmielenosoitusta rauhanomaiseksi.

– Se oli pääasiassa rauhanomaista, mutta ongelmiakin tuli. Esimerkiksi tilaisuuksiamme Tiedekulmassa häirittiin useita kertoja, Nordlund kertoo.

Yliopisto: Yhteistyössä ei ole eettistä ristiriitaa

Mielenosoittajat vaativat Helsingin yliopistoa katkaisemaan suhteensa israelilaisiin yliopistoihin.

Helsingin yliopisto lopetti opiskelijoiden lähettämisen vaihtoon Israeliin heti Gazan sodan alettua, ja myöhemmin jäädytti vaihtosopimukset vastavuoroiselle opiskelijavaihdolle.

Yliopisto linjasi kuukausi sitten rehtorin kannanotossa, että tutkijat saavat valita jatkossakin yhteistyökumppaninsa akateemisen vapauden nimissä.

– Helsingin yliopisto sallii tutkimusyhteistyön israelilaisten yliopistojen kanssa siitä huolimatta, että nämä yliopistot tukevat Gazassa tapahtuvaa kansanmurhaa, Korhonen sanoo.

Nordlundin mukaan yliopiston eettinen arviointilautakunta käsittelee tarpeen vaatiessa eettisesti kyseenalaisia tapauksia.

– Yhteistyömme israelilaisten tutkimusryhmien kanssa ei liity mitenkään käynnissä olevaan sotaan, ja se on rauhanomaista tutkimusta. Siksi emme näe eettisiä syitä tutkimusyhteistyön rajoittamiselle.

Hänen mukaansa Helsingin yliopistolla on tutkimusyhteistyötä lähes kaikkiin maailman maihin.

– Pieni osa niistä sattuu olemaan Israelissa. Se on enimmäkseen sellaista, että yksittäiset professorit ja tutkijat tekevät tieteellistä yhteistyötä siksi, että se on heistä mielenkiintoista. Tämä on tieteellisen tutkimuksen ydintä.

Nordlund toteaa, että yliopisto on totta kai huolestunut Gazan tilanteesta.

– Mutta samanaikaisesti pitäisi nähdä, että Helsingin yliopistolla on hirveän vähän tekemistä tämän kriisin kanssa.

Korhonen haluaa rohkaista kaikkia toimimaan omien arvojensa mukaisesti.

– Mielestäni jokaisen pitäisi tehdä se, mihin itse pystyvät, ja vaikuttaa omassa ympäristössään Palestiinan puolesta.

Lue myös:

    Uusimmat