Poliisi otti kiinni 13 mielenosoittajaa Helsingin yliopistolla: "Miksi Ukrainalle saa osoittaa tukea, mutta ei palestiinalaisille?"

Poliisi otti kiinni kymmenisen mielenosoittajaa Helsingin yliopistolla keskiviikkoiltana sen jälkeen, kun palestiinalaisia tukenut mielenosoitus oli päättynyt yliopiston päärakennuksen sisällä.

Helsingin poliisi kertoi illalla STT:lle, että tilanteesta tiedotetaan tarkemmin, kun tapahtumat ovat rauhoittuneet.

Osaa kiinni otetuista epäillään ainakin julkisrauhan rikkomisesta. Mahdollisesti rikosnimikkeitä voi olla muitakin.

Arviolta ainakin parisataa opiskelijaa marssi keskiviikkona ulos luennoiltaan Helsingin yliopistolla sekä Aalto-yliopistossa protestiksi palestiinalaisten puolesta.

Helsingin yliopistolla toistasataa osallistujaa koonnut opiskelijoiden tilaisuus sujui rauhallisesti iltaan asti, kunnes jotkut mielenosoittajat jäivät paikalle suurimman osan jo lähdettyä.

Poliisin mukaan yksi Helsingin yliopiston päärakennuksen valtaajista ei ollut suostunut poistumaan useista kehotuksista huolimatta, kun kello läheni iltakahdeksaa. Yliopisto oli poliisin mukaan halunnut rakennuksen ovet suljettavan iltakahdeksaan mennessä.

Toinen henkilö taas otettiin kiinni Porthaniassa, jossa hän oli poliisin mukaan kiipeillyt korkealle rakenteisiin. Sama henkilö oli poliisin mukaan aiemmin kiipeillyt myös Helsingin yliopiston aulassa.

STT:n paikalla olleen kuvaajan Roni Rekomaan mukaan poliisit myös poistivat joitain mielenosoittajia rakennuksesta illalla puoli seitsemän aikaan.

Tätä ennen jotkut mielenosoittajista olivat huutaneet megafoniin siten, että mielenilmaus luultavasti kuului häiritsevästi yliopiston päärakennuksen juhlasalin puolelle. Juhlasalissa oli meneillään Maanpuolustuskurssiyhdistyksen syyskokous ja presidentinvaalipaneeli.

Sisäänkäyntiä paneeliin oli aiemmin muutettu, jotta mielenosoittajat eivät kohtaisi presidenttiehdokkaita. Järjestäjätaho Students for Palestine Finland ei sen mukaan ollut tiennyt paneelista etukäteen.

"Yliopisto toimii kaksinaismoralistisesti"

Iltapäivällä oli vielä rauhallista, kun toistasataa mielenosoittajaa täytti pääsisäänkäynnin aulan.

Puheissa vaadittiin muun muassa lopettamaan akateeminen yhteistyö israelilaisten yliopistojen kanssa sekä Suomen hallitusta vaatimaan pysyvää tulitaukoa Gazan kaistalle sekä asekaupan lopettamista Israelin kanssa.

Lattiaan ulottuvassa banderollissa luki suurin kirjaimin "vallattu" ja "Free Palestine" – eli "Vapautta Palestiinalle".

Paikalla olevat opiskelijat arvostelivat sitä, että yliopisto on kieltänyt palestiinalaisia tukevia mielenosoituksia mutta sallinut Ukrainaa tukevat mielenosoitukset.

– Mielestäni yliopisto on toiminut todella kaksinaismoralistisesti tukemalla Ukrainaa – mikä toki oli hyvä juttu – mutta tässä tilanteessa, jossa näemme silmitöntä väkivaltaa palestiinalaisia kohtaan, on kestämätöntä, että yliopisto yrittää hiljentää ääniä, sanoi Helsingin yliopiston opiskelija Anja Presnukhina, 21, STT:lle.

Helsingin yliopisto kielsi palestiinalaisalueiden tilanteeseen liittyvät mielenilmaukset aiemmin tässä kuussa.

Espoon Aalto-yliopistollakin protestoitiin

Espoossa Aalto-yliopistolla protestiin osallistui muutamia kymmeniä ihmisiä, kertoi Aalto-yliopiston viestintäjohtaja Laura Aalto. Myös Aalto-yliopisto on kieltänyt kokoontumisen yliopiston edessä liikenteeseen liittyvistä syistä.

– Aalto-yliopisto ei ota kantaa maailmanpoliittisiin asioihin. Ukrainan tilanne on erilainen, koska siihen on tullut opetus- ja kulttuuriministeriöltä ohjeistus, miten yliopistojen tulee toimia. Esimerkiksi kaikki opetukseen ja tutkimukseen liittyvä yhteistyö Venäjän kanssa on lakkautettu, Aalto sanoo.

Presidenttipaneelin sisäänkäynti vaihdettiin

Pieni ryhmä palestiinalaislippua kantaneita mielenosoittajia oli peittänyt kasvonsa palestiinalaishuiveilla siten, että vain heidän silmänsä näkyivät.

Kiivaista iskulauseista ja ponnekkaista huudoista huolimatta tilaisuus sujui rauhallisesti, kertoi poliisi STT:lle keskiviikkoiltana, kun mielenosoitus vielä jatkui.

Helsingin yliopiston päärakennuksen juhlasalissa järjestettiin samaan aikaan myös Maanpuolustuskurssiyhdistyksen syyskokous ja presidentinvaalipaneeli. Järjestäjätaho Students for Palestine Finland ei sen mukaan tiennyt paneelista etukäteen. Aktivistiopiskelijat päättivät toteuttaa valtauksensa paneelista huolimatta.

Sisäänkäyntiä presidenttipaneeliin kuitenkin muutettiin, jotta palestiinalaisia tukeneet mielenosoittajat eivät kohtaisi presidenttiehdokkaita.

Opiskelijat pitivät kuitenkin hyvänä, että Suomen ulkopolitiikan avainhenkilöt kuulevat heidän viestinsä.

Juttua päivitetty kello 22.21.

Lue myös:

    Uusimmat