Hovioikeus kumosi espoolaisen Jyrki Seppäsen, 65, tuomion katsottuaan, ettei tämä ollut vastuussa yllättäen laskeneen verensokerin aiheuttamasta liikenneonnettomuudesta.
Onnettomuus sattui kesäkuussa 2020. Seppänen oli ajamassa töistä kotiin, kun hänen verensokerinsa laski yllättäen niin alhaiseksi, että hänelle aiheutui hypoglykemia, matalan verensokerin tila, joka johtaa lopulta tajuttomuuteen. Sitä ennen henkilöltä voi puuttua täysin sairaudentunto, muisti ja ymmärrys tilanteen hallinnasta ja vaarallisuudesta. Näin kävi Seppäselle. Sairauskohtauksen aikana hän oli ajanut liikenteenjakajien väärältä puolelta, törmännyt kahteen liikennemerkkiin, pakottanut toisia autoja väistämään itseään sekä kolaroinut toisen henkilöauton kanssa.
– Viimeinen muistikuva oli Leppävaaran tunnelissa. Seuraava muistikuva on Westendinpuiston koulun luona ambulanssissa, Seppänen kertoi MTV Uutisille aiemmassa haastattelussaan.
Lue myös: Jyrki oli ajamassa töistä kotiin, kun silmissä pimeni verensokerin laskiessa – tuomittiin sairauskohtauksen aiheuttamasta kolarista
Oikeus katsoi verensokerin romahduksen yllättäväksi
Seppänen on sairastanut ykköstyypin diabetesta 35 vuotta, ja tauti oli ollut hoidon ansiosta vakaa. Oikeudessa puitiin sitä, oliko verensokeriarvon laskeminen ajokykyä heikentävälle tasolle ennakoimaton sairauskohtaus ja oliko Seppänen toiminut hoito-ohjeittensa vastaisesti, kun ei ollut mitannut verensokeriaan ennen rattiin nousemista.
Seppäsen katsottiin nauttineen välipalaa ennen ajomatkaa töistä kohti kotia, kuten hän olisi toiminut silloinkin, kun olisi huomannut verensokerinsa matalaksi. Siksi katsottiin, ettei hänen voida katsoa tahallaan lähteneen ajamaan olosuhteissa, joissa hän ei ole sairautensa vuoksi ollut kykenevä kuljettamaan autoa turvallisesti. Mies ei ollut siksi toiminut tilanteessa huolimattomasti.
– Käypähoitosuositusta ei voida tulkita omahoitotilanteessa siten velvoittavaksi, että suositellun verensokerimittauksen laiminlyönti aina ennen ajoon lähtöä katsottaisiin huolimattomaksi tai törkeän huolimattomaksi menettelyksi, tuomiossa kerrotaan.
Oikeuden päätöksessä painoivat lääkärien lausunnot. Eräässä erikoislääkärin lausunnossa arvioitiin, että hypoglykemia saattoi johtua ihomuutosten aiheuttamasta insuliinin imeytymisen ennalta-arvaamattomuudesta tai siitä, että tapahtuman aikoihin Seppäsen insuliiniherkkyys oli yllättäen parantunut.
– Asiassa esitetyn selvityksen perusteella kysymys on ollut ajon aikana tapahtuneesta yllättävästä verensokeriarvon alentumisesta, jota Seppänen ei ole voinut ennakoida ennen ajoon lähtöään. Kysymys on siten ollut sairauskohtauksen aiheuttamasta onnettomuudesta.
2:28
”Pitkä taistelu”
Seppänen on itse tyytyväinen, että asialle saatiin hovioikeudessa päätös. Hän piti aiempaa käräjäoikeuden tuomiota loukkaavana, sillä sen saattoi lukea niin, että hän olisi laiminlyönyt sairautensa hoitoa. Nyt tuomio kumottiin.
– Tänään on ollut ihan hieno tunne. Olihan se pitkä taistelu ja marssi. Nyt voi alkaa muita asioita ajattelemaan kuin oikeusprosesseja, eläkkeelle oikeusprosessin aikana päässyt Seppänen kertoo MTV Uutisille.
Asia oli Seppäselle tärkeä jo periaatteellisesti, sillä diabeetikoita on Suomessa paljon, Diabetesliiton mukaan ykköstyypin sairastajia noin 50 000 ja kakkostyypin sairastajia ainakin 350 000. Teoriassa Seppäsen hovioikeudesta saama ratkaisu voi olla merkityksellinen, jos joku toinen päätyy samaan tilanteeseen kuin hän.