Yllätys jopa Migrille: Suomen laki ristiriidassa EU-tuomioistuimen kanssa alaikäisten pakolaislasten perheenyhdistämisessä

pakolainen, turvapaikanhakija, serbia
Julkaistu 13.04.2018 13:40
Toimittajan kuva

Rita Strömmer

rita.strommer@mtv.fi

EU-tuomioistuimen eilinen päätös alaikäisten turvapaikanhakijoiden perheenyhdistämisestä vaikuttaa myös Suomeen. Migrin mukaan Suomen on muutettava perheenyhdistämistä koskevaa lainsäädäntöään, jotta se on yhteneväinen EU-tuomioistuimen päätöksen kanssa.

EU-tuomioistuimen päätös koski hollantilaista tapausta, missä viranomaiset hylkäsivät Eritreasta saapuneen alaikäisen pakolaisen hakemuksen saada väliaikainen oleskelulupa myös perheenjäsenilleen.

Koska pakolaisista vastaava järjestö toimitti paperit käsittelyyn vasta sen jälkeen, kun hakija oli ehtinyt täyttää 18 vuotta, hakemus hylättiin.

Nyt tuomioistuin linjasi asian toisin. Tuomioistuimen mukaan hollantilaisten päätös rikkoi EU-lakia, koska alaikäisen olisi mahdotonta tietää, milloin he voivat ylipäätään hakea perheenyhdistämistä.

Tuomioistuin päätti, että hakemus perheidenyhdistämisestä on tehtävä kolmen kuukauden sisällä sen jälkeen, kun alaikäinen on saanut pakolaisstatuksen.

Sisäministeriö käy asiaa läpi

Migrille EU-tuomioistuimen päätös tuli yllättäen. Asiaa tutkittuaan tulosalueen johtaja Leena Turku arvioi, että Suomi ei voi tehdä EU tuomioistuimen vastaisia päätöksiä.

– EU-tuomioistuimen päätös ei ole samanlainen kuin meidän ulkomaalaislaki. 

– Migrin osuus on nyt se, että emme tee päätöksiä, jotka ovat ristiriidassa EU-tuomioistuimen päätöksen kanssa.

Suomeen tuli vuonna 2016 380 alaikäistä turvapaikanhakijaa. Viime vuonna tulijoita oli 179. Kaikki Suomeen saapuneet eivät saa pakolaisstatusta, joten perheiudenyhdistämisestä on silloin turha edes haaveilla.

Turku ei osaa sanoa tarkkaa lukumäärää, kuinka monta nuorta on saanut pakolaisstatuksen ja kuinka monta perheenyhdistämistapausta on tällä hetkellä vireillä. Se kuitenkin tiedetään, että tapauksia on.

Suomessa on myös annettu perheenyhdistämishakemuksiin kielteisiä päätöksiä silloin, kun pakolaisstatuksen saaneesta perheenkokoajasta on tullut prosessin aikana 18-vuotias. Muutosta näihin ei kuitenkaan voi enää hakea.

– Lainvoimaisista päätöksistä ei voi valittaa, korostaa Turku.

Turku sanoo, että sisäministeriö käy nyt asiaa läpi.

Tuoreimmat aiheesta

Pakolaiset