Ylöjärvellä selvittiin säikähdyksellä, mutta kuolemaan johtaneita sukellusturmia on viime vuosilta useita: Muistatko nämä järkyttävät onnettomuudet?

4:04img
Näin päivystävä palomestari kommentoi pitkää operaatiota sen jälkeen, kun Ylojärvellä kadonnut luolasukeltaja oli saatu takaisin pinnalle.
Julkaistu 19.01.2020 07:01

Elise Tykkyläinen

elise.tykkylainen@mtv.fi

Ylöjärveltä pelastettiin torstaina luolasukeltaja, joka oli ollut veden alla kahdeksan tuntia.

Tilanne kuulostaa hurjalta, mutta sukeltaja selvisi vammoitta. Vaaratilanne ei kuitenkaan ollut ainoa laatuaan.  Luolasukeltaminen on haasteellista ja ajoittain vaarallistakin.

Sukeltajien hengen vaatineita onnettomuuksia tai läheltä piti -tilanteita on sattunut useita viime vuosien ja viimeisen vuosikymmenen aikana. 

Lue myös: Kaivokseen kadonnut sukeltaja oli veden alla kahdeksan tuntia – nämä olivat hänen ensimmäiset sanansa hyisen nousun jälkeen!

Norjan sukellusturma

Kaksi suomalaisen luolasukellusryhmän jäsentä kuoli kaivoksen uumenissa Norjassa helmikuussa 2014. 

Ruumiit jäivät yli sadan metrin syvyyteen, eikä heitä saatu vedettyä ylös, ennen kuin sukellusryhmän jäsenet kävivät itse noutamassa menehtyneet toverinsa kaivoksesta.

Turma sai paljon julkisuutta. Siitä julkaistiin myös vuonna 2016 dokumentti-elokuva "Takaisin pintaan".

Elokuvaa alettiin kuvata jo ennen onnettomuutta, mutta sen juoni sai karun käänteen onnettomuuden myötä.

Lue myös: Dokumentti näyttää miten kuolleet kaverit sukellettiin pintaan – "Paljon jouduttiin sensuroimaan"

Kaivoslammin turma 

14. tammikuuta 2017 Lohjan Kaivoslammilla kuoli sukeltaja. Joukko harrastajia oli sukeltanut kaivoksessa, kun yksi heistä joutui vaikeuksiin.

Turmassa menehtynyt keski-ikäinen mies ehti ilmoittaa käsimerkkien avulla muille sukeltajille vaikeuksista. Ryhmän jäsenet olivat pyrkineet auttamaan uhria, mutta mies oli nostettu vedestä pintaan elottomana eikä elvytys enää auttanut.

Vanha Ojamon kaivos toimi aikanaan kalkkikaivoksena, mutta se suljettiin vuonna 1965, minkä jälkeen kaivos on täyttynyt vedellä.

Kaivos on tunnettu sukelluspiireissä ja se on myös muun muassa ammattisukeltajien ja Merenkulun turvallisuuskoulutuskeskus Meriturvan harjoittelukohde. 

Kaivoksessa on sattunut kuolemaan johtanut turma myös vuonna 2011 ja 2001.

Suomalaisnainen kuoli Ruotsissa

Suomalaisnainen menehtyi sukelluksen aikana seikkailuluolastossa 7. tammikuuta 2018 Ruotsin Tuna-Hästbergissä.

Sukellusryhmään kuului turmapäivänä 20 ihmistä. Ruotsalaisten lisäksi mukana oli norjalaisia ja suomalaisia, mutta kaikki eivät sukeltaneet tiettävästi samanaikaisesti.

Turmassa menehtynyt suomalaisnainen oli erittäin kokenut sukeltaja.

Dala-Demokraten -lehdelle haastattelun antanut pelastuslaitoksen Per Sundström kertoi, että nainen oli joutunut paniikkiin kesken sukelluksen ja ottanut pois sukellusmaskinsa.

Sukeltaja.fi -sivustolla on turmasta toisenlainen kuvaus, jonka mukaan turman syy on epäselvä.

Lue myös: Sukellusturmassa Ruotsissa kuollut suomalainen yritetään nostaa – nainen jo toinen saman kaivoksen vaatima kuolonuhri

Lopen turma

Luolasukellus on tunnetusti haasteellista, mutta turmia sattuu myös aivan "tavallisissa" vesistöissä, kuten järvissä ja lammissa.

Viime kesänä Iso-Melkutin järvellä Lopella sattui 25 metrin syvyydessä turma, joka vei 40-vuotiaan sukeltajan hengen.

Onnettomuuden syynä oli liian vähän avattu sukelluspullon venttiili, joka oli jäänyt huomaamatta ennen sukelluksen alkamista.

Turma sattui 10. elokuuta 2019.

Lue myös: Lopella kadonnut sukeltaja löydettiin kuolleena – hukkunut oli kokenut sukeltaja

Tuoreimmat aiheesta

Onnettomuudet