Tuhansia uusia rikosepäilyjä ympäri Suomea: Silkkitie avasi viranomaisille valtavan näkymän huumekauppaan – pimeän verkon anonymiteetti murrettiin

53:19img
Julkaistu 04.12.2019 14:00
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Tulli sulki osana kansainvälistä yhteistyötä salatussa Tor-verkossa toimineen verkkokauppa Silkkitien, joka tunnettiin myös kansainvälisesti nimellä Valhalla.

Verkkokaupassa käytiin huumekauppaa tavanomaisen verkkokaupan tavoin, ja niin myyjät kuin asiakkaat luottivat palvelun lupaamaan anonymiteettiin.

Kun verkkokaupan palvelin suljettiin, viranomaiset saivat kuitenkin haltuunsa huomattavan määrän eri rikoksista epäiltyjen henkilöiden tietoja. Nyt Tulli jatkaa yhdessä poliisilaitosten kanssa tietojen paljastamien rikosten tutkintaa.

Tuhansia rikosepäilyjä

silkkitie

Sillkitien huumausainekaupasta tutkitaan Suomessa tällä hetkellä kuuttatuhatta rikosepäilyä. Tulli, Keskusrikospoliisi ja poliisilaitokset ovat aloittaneet asiasta useita esitutkintoja, jotka koskevat suomalaisia myyjiä ja ostajia. Rikosnimikkeitä on useita: huumausainerikos, dopingrikos, salakuljetus, lääkerikos, ampuma-aserikos ja veropetos. Eniten selvittelyssä olevia rikosepäilyjä on ollut Sisä-Suomen ja Oulun poliisilaitosten alueella.

Epäiltyjen ikähaarukka on Tullin mukaan 15–83 vuotta. Noin 84 prosenttia epäillyistä on miehiä ja noin 16 prosenttia naisia.

Epäiltyjen joukossa on Helsingin Sanomien tietojen mukaan muun muassa yksi vanhempi konstaapeli Helsingin poliisista.

Viranomaisten mukaan Silkkitiellä oli sen toiminta-aikana noin 400  000 nimimerkkiä, toteutuneita kauppatapahtumia oli noin 500  000 ja myynnissä oli 78  000 eri tuotetta. Näihin lukeutuivat huumeet, dopingaineet, lääkkeet ja aseet.

Tullin mukaan koko kauppapaikan liikevaihto oli noin 50 miljoonaa euroa. Pelkästään huumeita myytiin viranomaisten mukaan noin 42 miljoonalla eurolla. Maksut suoritettiin bitcoin-virtuaalivaluutalla. Huumeita myytiin palvelimen kautta myytiin Suomeen jopa 900 kiloa huumeita.

Joissakin yksittäisissä tapauksissa puhutaan jopa sadantuhannen euron kaupoista.

Kokonaisuuden yleisjohtaja, rikosylikomisario Jari Räty KRP:stä kertoo, että nettikaupan yleistyttyä huumausaidenkäyttö on nykyään yleistynyt myös maaseudulla. Räty toteaa, että tutkintaurakka on valtava joka puolella Suomea.

Tulli takavarikoi huumekaupan verkkopalvelimen

huumeet netistä

Tulli kertoi toukokuussa takavarikoineensa huumekaupan verkkopalvelimen, ja sen sisältöä on jo käytetty todisteina yksittäisissä huumerikostutkinnoissa.

Silkkitien verkkopalvelin ehti toimia vuodesta 2013 asti. Takavarikkoon liittyvässä tutkinnassa tehtiin Tullin mukaan laajaa yhteistyötä eri maiden viranomaisten kanssa.

Yhteistyötä tehtiin Ranskan viranomaisten, Euroopan unionin oikeudellisen yhteistyön yksikön Eurojustin ja Europolin kanssa. Suomessa yhteistyössä olivat KRP ja poliisilaitokset.

Vyyhdin laajuudesta kertoo se, että syyttäjälaitos on resurssoinut juttujen hoitamiseen valtakunnallisen syyttäjäryhmän, joka muodostuu 22 syyttäjästä.

Lue myös: Poliisi ja Tulli aikovat kertoa, mitä Silkkitie-huumekauppapalvelimen takavarikosta on seurannut

Tuoreimmat aiheesta

Huumerikokset