Ympäristökeskus: Nämä lajit vaativat lisäsuojelua kipeimmin

Toivakan Riuttasalo lähellä Päijännettä Keski-Suomessa.
Selvitys korostaa, että ilmastonmuutosta ja sen vaikutusta ei voida torjua suojelulla.Handout
Julkaistu 08.06.2022 23:17

MTV UUTISET – STT

Suojelualueverkosto kattaa tällä hetkellä noin 12 prosenttia Suomen kokonaispinta-alasta. Vuoteen 2030 mennessä Suomenkin pitäisi suojella tiukasti kaikki jäljellä olevat luonnontilaiset ja vanhat metsät.

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) uuden selvityksen mukaan suuri määrä uhanalaisista eläinlajeista ja luontotyypeistä jää nykyisten suojelualueiden ulkopuolelle.

Erityisesti lisäsuojelua vaatisivat ne lajit, joita metsätalous, ojittaminen ja rakentaminen uhkaavat. Selvitys korostaa myös, että ilmastonmuutosta ja sen vaikutusta ei voida torjua suojelulla.

Lue myös: Suomen luonnossa käynnissä "valtava myllerrys" – näin se näkyy eri puolilla maata

Tällä hetkellä Suomessa manneralueella kansallinen suojelualueverkosto kattaa noin 4,8 miljoonaa hehtaaria maa- ja vesialueita, mikä vastaa noin 13 prosenttia koko maan pinta-alasta ja 12 prosenttia merialasta.

EU:n biodiversiteettistrategia edellyttää, että vuoteen 2030 mennessä kaikki vanhat ja luonnontilaiset metsät pitäisi koko unionin alueella kartoittaa, valvoa ja suojella tiukasti. Metsien suojelua Syken selvityksessä vaaditaan lisättäväksi erityisesti Etelä-Suomessa, missä vain noin kolme prosenttia metsäpinta-alasta on suojeltua. Selvityksen mukaan tämä olisi erityisen tärkeää Etelä-Suomelle tyypillisen lajiston ja luontotyyppien säilyttämiseksi.

Suojelualueet keskittyneet Pohjois-Suomeen

Suomen suojelualueet ovat keskittyneet voimakkaasti Pohjois-Suomeen, mutta sielläkin Syken selvityksen mukaan esimerkiksi kitumaiden luokittelu suojelumetsiksi antaa yltiöoptimistisen kuvan metsien suojelusta, sillä kaksi kolmasosaa kitumaista on hyvin vähäpuisia tunturikoivikoita tai rämeitä.

Selvityksen mukaan merkittävä osa luonnon monimuotoisuuden säilymisen kannalta arvokkaista alueista on yksityisessä omistuksessa. Selvitys näkeekin yksityisille omistajille suunnattujen kannustinten ja muiden ohjauskeinojen olevan tärkeä kehittämiskohde tulevaisuudessa.

Selvityksen projektipäällikkö Saija Kuusela sanoo Syken tiedotteessa tutkimuksesta, että selvityksen tärkein anti on toimenpide-ehdotukset kaikkien elinympäristöjen monimuotoisuuden turvaamisen edistämiseksi.

Lue myös: Maailmanlaajuiset kriisit eivät saa viedä huomiota ilmastotoimilta, sanoo YK:n ilmastopäällikkö

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa