Ypäjällä järjestetään tänään perinteinen hevoshuutokauppa. Hevoskimpat ovat kasvattaneet suosiotaan ja useat kimpat saavat tänään oman varsansa.
Raviliigojen myötä hevoskimppoja perustetaan nykyään entistä enemmän. Tänään Ypäjän hevoshuutokaupassa ei uusia raviliigavarsoja huudeta, mutta 10 - 50 hengen kimppoja on mukana useita.
- Raviliigasta saadut hyvät kokemukset ovat vaikuttaneet siihen, että hevoskimppoja perustetaan entistä enemmän, hevoshuutokauppoja järjestävän Starinita Oy:n toimitusjohtaja Mitja Nummenmaa sanoo.
Raviliigaan pääsi mukaan 100 euron osuudella ja niissä kimpat ovat määräaikaisia. Nyt alkavissa kimpoissa jäsenet ovat normaaleja hevosenomistajia. Kukin jäsen maksaa osuusmaksun, sekä kuukasimaksun. Osuusmaksut vaihtelevat 100 - 1000 euron välillä ja kuukausimaksut 20 - 120 euron välillä.
Haussa hevonen ikäluokkakilpailuihin
Ravivalmentaja Tommi Kylliäinen toimii Lahden Raviliigan valmentajana ja hyvät kokemukset Raviliigasta panivat alulle uuden kimpan.
- Raviliiga on sujunut paremmin, kuin hyvin. Liigan yksi tärkeä idea oli saada uusia ihmisiä helposti mukaan ravien pariin ja nyt osa Lahden Raviliigassa mukana olevista ihmisistä on lähtenyt tähän uuteen kimppaan mukaan, kimpan vetäjä Johanna Heinonen iloitsee.
Kylliäisen valmentamassa kimpassa oli myynnissä 40 osuutta, joista kaikki menivät nopeasti kaupaksi. Tämän päivän huutokaupassa hakusessa on noin 10 000 - 11 000 euron varsa.
- Tarkoituksena olisi ostaa semmoinen hevonen, joka voisi kilpailla ikäluokkakilpailussa ja pärjätäkin niissä. Toki hevosenomistamisessa kaikki ei mene aina, niin kuin suunnitellaan, Heinonen sanoo.
Heinonen on kimpanvetäjän roolissa mukana huutokaupassa, mutta päätös huutamisesta jää kokonaan Kylliäiselle. Heinonen on työnsä puolesta ollut mukana monissa huutokaupoissa ja nauttii niiden tunnelmasta.
- Se on vähän kuin joulu, mutta parempaa. Hieno nähdä, että kasvattajat tuovat myyntiin toinen toistaan hienompia varsoja, Heinonen hehkuttaa.
- Jännittävää ajatella, että pian meillä on uusi hevonen, mutta vielä ei tiedä yhtään, että mikä. Siitä se työ sitten vasta alkaa, Heinonen sanoo.