Kuusi täsmävinkkiä ja näppärä nettityökalu auttavat yrittäjää pitämään projektin kulut hallinnassa

Projektirahoituslaskuri Yritysluotto kaupalliset
Julkaistu 26.11.2019 13:19

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: YRITYSLUOTTO

Monessa yritysprojektissa joudutaan tekemään hankintoja heti alussa, vaikka rahat hankkeesta saattavat tulla vasta sen loputtua. Pahimmillaan yllätyksenä tulevat tilanteet voivat hidastaa työtä ja aiheuttaa lisäkuluja.

Projektien aloittaminen ja erilaisten hankkeiden juoksevat kulut voivat tuoda haasteita yrityksen kassan hallintaan ja aiheuttaa yllättäviä lisäkustannuksia. Yksi avain menestyneeseen kulujen hallintaan on arvioida kustannuksia ja mahdollista rahoitustarvetta jo etukäteen ja varautua myös muuttuviin tilanteisiin. Yritysluotto on tuonut näihin tilanteisiin avuksi näppärän projektirahoituslaskurin, jolla kuluja ja mahdollista lisärahoituksen tarvetta voi ennakoida etukäteen.

Ennen laskurin käyttöä kannattaa lukea kuusi vinkkiä siihen, miten selättää kulujen hallintaan liittyvät yleiset haasteet:

1. Arvioi, millaisia lisäinvestointeja projekti aiheuttaa, ja minkä verran resursseja se sitoo.

2. Ennakoi, milloin projekti alkaa tuottaa, ja minkä verran lisärahoitusta saatetaan tarvita matkan varrella.

3. Varaudu muutoksiin. Pyöristä kuluarviot yläkanttiin ja jätä tilaa yllättäville kuluille ja aikataulun venymiselle.

4. Käytä ulkopuolisia palveluita ja asiantuntemusta sekä alihankintaa rohkeasti. Kaikkea ei tarvitse eikä kannata tehdä itse. Ulkopuolisella teettäminen voi olla kokonaistaloudellisesti parempi ratkaisu.

5. Tee välitarkastuksia ja korjaa suunnitelmia tarpeen mukaan. Tilanteet muuttuvat, ja hyväkään etukäteissuunnitelma ei välttämättä päde koko projektin ajan.

6. Projektin lopussa arvioi onnistumiset ja kohdat, joissa olisi parantamisen varaa. Nämä ovat arvokas oppi seuraavaa hanketta varten.

 Yritysluotto – kotimainen palvelu

• Yritysluotto on suomalaisen OPR-Finance Oy:n tarjoama palvelu

• Sopii yrityksille, jotka painivat kassavirran vaihteluiden aiheuttamissa tai muissa yllättävissä taloudenpidon haasteissa

• Hakeminen tapahtuu nopeasti ja helposti verkossa

• Tutustu Yritysluoton projektirahoituslaskuriin

• Lue lisää Yritysluoton yrityslainasta.  

Yrittäjä tarvitsee toisinaan ulkopuolista apua

Yritysluoton markkinointipäällikkö Hanna Stranius on nähnyt työssään, että eri alojen yrittäjät tarvitsevat projekteissa usein sekä neuvoja että lisärahoitusta.

– Esimerkiksi rakennusalalla joudutaan tyypillisesti hankkimaan etukäteen paljon materiaaleja tai palkkaamaan uutta henkilökuntaa, jonka rekrytointiin, varusteisiin ja perehdytykseen kuluu rahaa. Tai vähittäiskaupan yritys avaa toimipisteen, jolloin täytyy huomioida varaston täydennys, myymäläkalusteet ja kassajärjestelmät.

Nettisivujen uudistus tai verkkokaupan perustaminen ovat tyypillisiä esimerkkejä, joissa pieni tai keskisuuri yritys tarvitsee monesti ulkopuolista apua.

–Vähittäiskauppayrittäjä voi esimerkiksi haluta laajentaa liiketoimintaansa perustamalla verkkokaupan. Siihen tarvitaan monesti ulkopuolista apua kuten verkkosivujen suunnittelijaa, koodaria tai graafikkoa.

– Myös ohjelmien lisenssit ja kuvaoikeudet maksavat. Projektin lopputuloksena syntyvä verkkokauppa alkaa kuitenkin tuottaa vasta lanseerauksen jälkeen, ja saattaa maksaa itsensä takaisin vasta pidemmän ajanjakson kuluttua.

Aikataulujen venyminen on myös tavallista. Ennakoitua pidempään kestävä projekti voi tuoda lisäkuluja.

Laskuri auttaa hahmottamaan kokonaisuuden

Yritysluoton ilmaisella projektirahoituslaskurilla yrittäjä voi nopeasti arvioida muun muassa sitä, kuinka hyvin rahoitus riittää vaadittaviin investointeihin.

– Jos projektiin kuluvia tarkkoja summia ei täyttövaiheessa ole, voi laskurissa huoletta kokeilla erilaisia summia ja arvioida monenlaisia skenaarioita, sanoo Hanna Stranius.

Laskuriin voi syöttää 1–12 kuukautta kestävän projektin kulut ja saada saman tien arvion rahoitustarpeesta.

– Laskurin täytettyään yrittäjä voi myös pyytää Yritysluotolta lainatarjouksen, joka annetaan viimeistään seuraavana arkipäivänä. Tarjouksen saa joko sähköpostitse tai puhelimitse. Rahoitustarpeen kartoittaminen tai rahoitustarjouksen pyytäminen ei sido asiakasta vielä mihinkään, Stranius sanoo.

Jos tarjous tuntuu omaan tilanteeseen sopivalta, voi varsinaisen lainahakemuksen jättää helposti Yritysluoton nettisivuilla. Lainahakemusta varten ei tarvitse kerätä perinteistä tilinpäätösdokumentaatiota.

Laskuri sopii monenlaisten projektien ja erikokoisten budjettien laskemiseen.

– Summien suhteen laskurissa ei varsinaisesti ole ylä- eikä alarajaa, mutta laskuri on tehty erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten tarpeisiin.

Usein jo pelkkä summa-arvioiden kirjaaminen auttaa hahmottamaan, millaisia kuluja hanke mahdollisesti tuo.

Lue lisää:

Hoitoalan yrittäjä Ritva sai tiukassa paikassa lainaa: ”Pääsimme jatkamaan toimintaa heti seuraavana päivänä”

Yrittäjä: Ota verotus haltuun – säästy ylimääräisiltä kuluilta

Yrittäjän kassavirta vaihtelee sesonkien mukaan – yksinkertainen nettityökalu helpottaa ennakoimista

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle