Yrittäjät ovat oman alansa parhaita asiantuntijoita, mutta talousasioiden hallinta voi olla vieraampaa. Taloudenhallinnan ydin on kaikessa yksinkertaisuudessaan saada rahat riittämään eli pitää yrityksen tulot ja menot tasapainossa. Mitä paremmin rahavirtoja pystyy ennakoimaan, sitä paremmin voi valmistautua esimerkiksi sesongin tuomiin vaihteluihin. Yritysluoton kassavirtalaskuri on ilmainen nettityökalu, joka auttaa arvioimaan yrityksen maksuvalmiutta.
Yritysluotto.fi
- Yrityslainaa 3 000–100 000 euroa, maksuaika 1–12 kuukautta
- Sopii yrityksille, jotka painivat kassavirran vaihteluiden aiheuttamissa tai muissa yllättävissä taloudenpidon haasteissa
- Hakeminen tapahtuu nopeasti ja helposti verkossa
- Yritysluotto on OPR-Finance Oy:n tarjoama palvelu
- Lue lisää Yritysluotto.fi
- Tutustu kassavirtalaskuriin täällä
Monella pienellä ja keskisuurella yrityksellä sesongit vaikuttavat voimakkaasti siihen, kuinka paljon kassaan virtaa rahaa tai kuinka paljon sitä kuluu. Esimerkiksi rakennusalalla kevät saattaa olla aikaa, jolloin täytyy ostaa uusia työkaluja, materiaaleja tai kenties palkata uutta työvoimaa kesän rakennusprojekteihin, kun taas talven tullen on hiljaisempaa.
OPR-Finance Oy:n vt. talousjohtaja Matias Saloniemi sanoo, että menestyäkseen yrityksen on ennakoitava rahavirtoja, jotta talous pysyy hallinnassa ja riskejä on mahdollista ennakoida. Näin varmistetaan se, että yritys pystyy vuoden mittaan maksamaan palkat, tekemään tarvittavat laitehankinnat ja hakemaan ajoissa lisärahoitusta, jos sitä tarvitaan.
– Hankintoja tekevän yrityksen on mietittävä, miten pian hankinnat alkavat tuottaa lisätuloja ja mitoittaa kuluja sen mukaan. Usein myös unohtuu hankinnan aiheuttama lisäkulu. Kun samaan aikaan rahoituskulut juoksevat joka tapauksessa, saattaa tulla tiukkoja paikkoja, Saloniemi sanoo.
Kassavirran hallinnan helpottamiseksi Yritysluotto.fi on tuonut yrittäjille maksuttoman työkalun, kassavirtalaskurin. Yritysluoton markkinointipäällikkö Hanna Stranius kertoo laskurin auttavan yritystä ennakoimaan tulevia rahavirtoja helpolla ja nopealla tavalla.
Laskuriin syötetään edellisten kuukausien sekä jo tiedossa olevat menot ja tulot – tai ainakin arvio niistä. Syötetyn tiedon perusteella laskuri tekee arvion tulevasta ja ennustaa kassan kunnon 12 kuukauden kuluttua.
– Monilla asiakasyrityksistämme sesonkivaihtelut voivat olla hyvinkin suuria. Kassavirran hallinta on yhä tärkeämpää, mutta samalla myös haastavampaa. Laskuri auttaa arvioimaan sitä, miten kassa käyttäytyy pitemmällä aikavälillä, ja varautumaan siihen, että pakolliset laskut pystytään maksamaan. Ennakointi helpottaa myös varautumaan etukäteen investointeja vaativiin kausiin.
– Usein yrittäjä on oman alansa asiantuntija, mutta talouden hallinta saattaa olla vieraampaa. Siksi olemme halunneet tuoda tämän helppokäyttöisen työkalun helpottamaan yrittäjän arkea.
Suunnittelu ja ennakointi antavat vankan pohjan tulevalle
Yritysmaailmassa yllättävät tilanteet ovat osa arkea.
– Kassavirran hyvällä hallinnalla yritys varmistaa myös sen, että pystyy maksamaan omat laskunsa ajallaan. Tällä on merkitystä esimerkiksi silloin, jos yritys joutuu yllättävässä tilanteessa hakemaan luottoa. Maksutietojen pitää olla kunnossa, sillä esimerkiksi maksuviiveet vaikuttavat yrityksen riskiluokitukseen, Hanna Stranius sanoo.
Kassavirtalaskelma koostuu tuloista (muun muassa myynti), juoksevista kuluista (esimerkiksi palkat ja vuokra) ja investoinneista. Laskelman avulla yrittäjä voi arvioida kassan riittävyyttä etukäteen kuukausitasolla. Yritysluoton vt. talousjohtaja Matias Saloniemi sanoo, että myös ylimääräisen kassavirran varalta kannattaa tehdä varasuunnitelmia.
– Jos yritys tuottaa paljon positiivista kassavirtaa eikä isoja hankintoja tarvita, on hyvä miettiä ylimääräisen kassavirran sijoittamista sopivaan tuottolähteeseen. Se on myös verotuksellisesti järkevää, Saloniemi vinkkaa.
Avainasemassa realistinen arvioiminen
Yritysluoton kassavirtalaskurin voi ottaa käyttöön suoraan Yritysluotto.fi-sivuilta ja aloittaa syöttämällä taulukkoon yrityksen kuukausittaiset tulot ja menot. Laskuri muodostaa niiden perusteella seuraavan kuukauden alkusaldon. Laskuri laskee myös lopullisen raportin, joka sisältää kassan muutoksen ja kassaennusteen. Raportin saa halutessaan sähköpostiin.
Saloniemi korostaa menojen ja tulojen realistisen arvioimisen tärkeyttä.
– Työkalun käytössä on tärkeää, että on mahdollisimman rehellinen itselleen ja täyttää tuotot sekä kulut mahdollisimman todenmukaisina – jopa hieman skeptisesti. Näin ikävät yllätykset muuttuvat positiivisiksi, sanoo Saloniemi.
– Laskurissa katsotaan jopa 12 kuukautta eteenpäin. Toki siinä ajassa voi tapahtua kaikenlaista, ja arviot ovat luonnollisesti alustavia, Hanna Stranius sanoo.
Kassavirtaennusteessa kannattaa erotella lyhyen ajan kassavirta pitkän ajan kassavirrasta. Lyhyen ajan kassavirrasta olisi hyvä näkyä erilaiset laskut ja suoritukset tulevien viikkojen ajalta. Pitkän ajan kassavirta ennakoi budjettia kuukausien tai jopa vuosien päähän.
Matias Saloniemi sanoo, että yrittäjän on hyvä miettiä jo etukäteen vaihtoehtoisia toimintamalleja vähemmän tuottaville kuukausille.
– Lyhyen aikavälin ennustamisessa yrittäjä huomaa hyvin rahan riittävyyden eri kuukausina. Hyvien ja huonojen kuukausien välillä voi miettiä tuottojen maksuehdon kiristämistä tai tarvittaessa pyytää maksuaikaa, jos tilanne näyttää huolestuttavalta. Yrittäjän on hyvä myös seurata miten toteuma seuraa ennustetta kuukausittain ja sitä mukaa päivittää lyhyen aikavälin kassaennustetta kuukausittain uudelleen, Saloniemi sanoo.