Yrittäjä perusti nettiin palvelun, jolla asunnon voi myydä itse – "Tällaisen sanotaan olevan moraaliton veto"

1:59img
Asuntomessut alkavat maanantaina Tuusulassa – tapahtuman juhlavuotta vietetään rajoitetuin menoin
Julkaistu 01.08.2020 16:43

MTV UUTISET–KAUPPALEHTI

Netissä starttaa tässä kuussa uusi palvelu, jossa asunnon myynnin voi hoitaa itse. Samalla käyttäjä välttyy välityspalkkoiden maksamiselta.

Asunnonomatoimimyynti.fi-palvelun ideoinut yrittäjä Ralf Ahlskog uskoo, että asunnon omatoiminen myyminen on vahvistuva trendi.

Asuntovälittäjät ymmärrettävästi pelottelevat omistusasuntonsa myyviä omatoimisen kaupanteon riskeistä. Asunnon myynti on kuitenkin myyjän vastuulla: se ei poistu, vaikka kaupan tekisi välittäjä.

– Välittäjien palkkiot ovat usein poskettomia. Siksi suuri joukko suomalaisia haluaakin myydä asuntonsa itse” Ahlskog arvioi.

– Kaikki kuulemani tapaukset asunnon omatoimisesta myynnistä ovat sujuneet hyvin. Olen itsekin myynyt pari kämppää omatoimisesti alle kahdessa kuukaudessa ja säästänyt ainakin kymppitonnin, yrittäjä kertoo.

Perinteisistä palveluista Etuovi.com viestii, että kotinsa itse myyvä henkilö tai pariskunta voi silti hankkia osan palveluista kiinteistönvälittäjältä. Välittäjältä saa esimerkiksi hinta-arvion, joka perustuu alueen toteutuneisiin kauppoihin.

Etuovi.comissa voi myydä asunnon itse, digitaalinen alusta markkinoi. Muitakin itsemyyntipalveluita ja nettivälittäjiä markkinoilla on.

Reilusti alle tonnilla

Kokenut markkinointiviestinnän ammattilainen Ahlskog sanoo, ettei omatoimiseen asunnon myyntiin ole tähän mennessä ollut yhtä kattavaa markkinointipalvelua.

– Erilaisiin kanaviin voi laittaa itse ilmoituksen ja niistä saa parhaimmillaan tulostettua jonkinlaisen esitteen. Kuvaaminen ja videointi on pitänyt teetättää erikseen. Vaan ei enää, Ahlskog markkinoi.

Uudesta palvelusta voi tilata asunnon kuvaamisen, videoinnin ja esitteen reilusti alle tuhannella eurolla. Asiakkaille tarjotaan myös ostosopimus- ja kauppakirjapohja.

Kokonaishinta määräytyy huoneluvun mukaan. Lisämaksusta palveluntarjoaja laittaa myös myynti-ilmoitukset nettiin.

– Uskon tällaiselle kokonaisvaltaiselle palvelulle olevan kysyntää, kunhan ihmiset löytävät palvelun

”Moraalitonta, riitoja”

Ahlskogin sanoin ”muutama kiinteistönvälittäjä on jo ennakkoon älähtänyt”: tällaisen palvelun sanotaan olevan moraaliton veto.

– Asuntovälittäjiä jurppii jo nyt, vaikka en ole vielä mainostanut enkä tiedottanut missään.

Kriitikkojen mukaan palvelu lisäisi myyjän ja ostajan välisiä riitoja.

– Ei niitä riitoja synny, jos annetaan oikeat tiedot. Usein juuri välittäjät sotkevat asioita ja antavat osaamattomuuttaan väärää tietoa. Lisäksi välittäjät väittävät, että vastaavia palveluja on jo saatavissa.

– Tässä myyjän vastuulle jää ainoastaan asunnon esittely ja kaupan tekeminen, meiltä saa kaiken muun, Ahlskog korostaa.

Oma kokemus puhuu

Palvelun perustaminen sai alkunsa Ahlskogin ja hänen tuttaviensa omakohtaisista kokemuksista. He puhuvat asuntokauppojen epäkohdista.

Välittäjät ovat Ahlskogin kokemusten perusteella olleet välinpitämättömiä ja tietämättömiä. He ovat pikemminkin hankaloittaneet kaupantekoa kuin edistäneet sitä.

– Kun kaupantekoon on tullut mutkia matkaan, välittäjät ovat vetäytyneet vastuusta ja syyttäneet esimerkiksi pankkia.

– Pankeista löytyvät kuitenkin ne lakimiehet, jotka viime kädessä tarkistavat kaupan oikeellisuuden, Ahlskog huomauttaa.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto (KVKL) kertoo, että välitysalalla toimii noin 4700 ammattilaista. He ovat taatusti eri mieltä kuin omatoimista myyntiä markkinoiva Ahlskog.

– Miksi edes maksaa välittäjille, kun voit hoitaa homman itse, Ahlskog viestii välittäjille.

”Itsemyynti ei kasva”

Vuoden 2020 tammi-kesäkuussa kiinteistönvälittäjien kautta myytiin noin 32 100 asuntoa. KVKL:n asuntokauppatilastot ovat alkuvuodelta 7,2 prosenttia miinuksella, mutta kesäkuussa kauppamäärät palautuivat vuoden 2019 kesäkuun tasoille.

KVKL:n toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth arvioi näppituntumalta, että tänäkin vuonna välittäjien kautta myydään yli 60 000 asuntoa. Määrä on pysynyt jokseenkin samana jo vuosia, mutta tänä vuonna asuntolainojen hyvä kysyntä antaa merkkejä paremmasta.

Ehrnroothin mukaan asuntojen omatoiminen myynti ei juuri kasva, vaikka itsemyyntipalveluita tarjotaan aktiivisesti. Hän arvioi varovaisesti, että itsemyynnin osuus kaikista yksityisistä asuntokaupoista voisi olla 20–25 prosenttia.

– Itsemyynnin portaaleja on useampia, mutta ne eivät sittenkään ole saaneet isoa siivua yksityiseltä yksityiselle tehdyistä asuntokaupoista. Ne eivät ole merkittävästi lähteneet lentoon.

Vastuita ja vaatimuksia

Asunnonomatoimimyynti.fi-palvelun kehittänyt Ahlskog uskoo, että välittäjät vähättelevät perusteettomasti asuntojen itsemyyntiä.

– Markkinat sen aikanaan osoittavat, onko omatoimimyynnin palveluille kuitenkin kysyntää, hän sanoo.

KVKL:n Ehrnrooth muistuttaa, että asuntokauppa sisältää monisyisiä vastuita ja vaatimuksia. Siksi myyjät ja ostajat suosivat useimmiten ammattimaisia välittäjiä.

– Moni tarvitsee suuritöisessä kaupanteossa ammattimaista tukea ja neuvoja. Välittäjä synnyttää lisäarvonsa palvelulla ja osaamisella”, Ehrnrooth summaa.

Pelissä ovat isot rahat. Tilastokeskus laskee, että kiinteistönvälityksen toimialan liikevaihto kasvoi viime vuonna 7,7 prosenttia. Alan kokonaisliikevaihto ylitti 610 miljoonaa euroa.

Tuoreimmat aiheesta

Asuntokauppa