Suomen Kiinteistönvälittäjät teetti MTV Uutisten pyynnöstä jäsenyrityksilleen kyselyn, jonka mukaan ostotoimeksiantojen määrä on kasvanut valtakunnallisesti yli 33 prosenttia viimeisen vuoden aikana.
Tällöin välittäjä etsii asunnonostajalle hänen toiveidensa mukaista asuntoa. Kauppojen syntyessä ostaja maksaa välityspalkkion.
Suomen Kiinteistövälittäjien toimitusjohtaja Jussi Mannerbergin mukaan kasvua selittää asuntokaupan markkinatilanne, jossa on pulaa tietyistä asuntotyypeistä.
– Eniten ostotoimeksiantoja tehdään nyt Helsingissä ja Oulussa, joissa molemmissa määrä on kasvanut lähes 70 prosenttia viimeisen vuoden aikana. Myös kasvukeskukset Espoo, Turku ja Tampere nousevat korkealle tilastossa.
Kyselyn mukaan eniten välittäjiä työllistävät perheasuntojen ostajat.
– Helsingissä tämä korostuu erityisesti arvotalojen kohdalla, joissa on tarjolla vähän perheasuntoja. Oulussa on vielä tätäkin enemmän pulaa perheasunnoista, sillä siellä on panostettu pienten asuntojen rakentamiseen, Mannerberg kertoo.
Mannerbergin mukaan ostotoimeksiannot olivat kysyttyjä viimeksi vuosina 2005-2008 ja 1980-luvulla ennen isoa lamaa.
Kiinteistönvälittäjiä puolesta ja vastaan
Monen kiinteistönvälittäjän mukaan ostotoimeksianto on hyvä keino palvella asiakkaita. Asuntokauppa UpHousen markkinointijohtaja Kati Helannon mukaan heillä on paljon asiakkaita, jotka tietävät tarkasti mitä haluavat asunnolta.
– Kriteerit ovat nousseet, eikä asunnon löytäminen ole niin helppoa tänä päivänä. Me voimme auttaa heitä, sillä tunnemme tarjonnan ja meillä on hyvät verkostot. Samalla teemme asiakkaille tutuksi ostotoimeksiantoa yhtenä vaihtoehtona asunnon ostamiseen.
Kaikki kiinteistönvälittäjät eivät kuitenkaan palvelua tarjoa. Esimerkiksi Erkkerin kiinteistövälittäjä Markku Enström suhtautuu ostotoimeksiantoon varauksella.
– Mielestäni on myyjän etu saada mahdollisimman monta asiakasta tekemään tarjous asunnosta. Pitää saada aikaan kilpailutilannetta. Lisäksi ostotoimeksiannoissa tulee vastaan paljon myyjiä, jotka tarjoavat asuntoja hyvin epärealistisella hinnalla, kun luulevat, että välittäjällä on ostaja, joka maksaa mitä tahansa.
Kysely toteutettiin Suomen Kiinteistövälittäjien jäsenyrityksille 20.-21.2.2020. Kyselyyn vastasi valtakunnallisesti 460 jäsenyrityksestä 400 yritystä. Kyselyn vastausprosentti on 87.