Yrittäjältä paloi pinna pakolliseen korttirumbaan – miksi turvakoulutuksia ei koordinoida paremmin?

Juha Parma ja korttipino.
Julkaistu 20.05.2016 07:31
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

Työterveyslaitoksen turvallisuusjohtaja Tommi Alanko ymmärtää yrittäjien murheen siitä, että erilaiset turvallisuuskortit ovat kalliita, mutta muistuttaa samalla niiden tarpeellisuudesta.

MTV Uutiset kertoi keskiviikkona yrittäjä Jukka Parmasta, jolla on kulunut erilaisiin turvallisuuskortteihin 50 000 euroa viimeisen viiden vuoden aikana.

Vaikka Parma ei tosissaan ole koskaan ajatellut lopettavansa yrittämistä, saa byrokratiasta puhuminen hänet huokaamaan pitkään.

– Jokainen voi pienessä mielessään miettiä, kuinka helvetin hauskaa tämä yrittäminen on, hän kirjoitti valtavaan somesuosioon nousseessa päivityksessään.

– Yhden työntekijän koulutuspäivän hinta 200 euroa ei ole suuri, mutta kun siihen laskee kaikki muut koulutuksesta syntyvät kulut, niin kyllä tämä yrittäjälle on iso summa, toteaa Työterveyslaitoksen Alanko.

Alanko on suomalaisten työpaikkojen Nolla tapaturmaa -foorumin johtaja, jonka tavoitteena on työturvallisuuden jatkuva edistäminen. Foorumi kokoaa yhteen työturvallisuuden parantamiseen ja Nolla tapaturmaa -ajattelun toteuttamiseen sitoutuneita työpaikkoja ja yrityksiä.

Korttien koordinointi olisi järkevää

Alanko pohtii, että korttien määrän vähentäminen edellyttäisi kortteja myöntävien tahojen yhteistyötä.

– Kortit ovat kohtuullisen arvokkaita ja niitä voi kertyä paksu pakka yhdelle työntekijälle. On varmaan totta, että korttikoulutuksissa on päällekkäisyyttä, mutta purkaminen edellyttäisi kaikkien korttien myöntäjien yhteistyötä.

– Toki olisi järkevää, jos korttikoulutusta koordinoitaisiin ja päällekkäisyydet vähenisivät. Korttikouluttajat päättävät, itse, mitä koulutuksesta perivät. Tietääkseni hinnoittelu on täysin markkinaehtoista eikä tätä säännellä, sanoo Alanko.

Alangon mukaan mitään hankkeita korttipakan kalleuden ja paksuuden vähentämiseen ei kuitenkaan ole Suomessa käynnissä.

1:49img

Työssä kuoli viime vuonna 25 henkeä

Alangon mukaan kaikki turvallisuuskortit eivät ole pakollisia, mutta käytännössä alihankkijoilta usein edellytetään erilaisia kortteja.

– Kortit takaavat sen, että työntekijät tietävät perusasiat turvallisuudesta ja miten tapaturmia voidaan ennaltaehkäistä. Esimerkiksi vuonna 2001 alkoivat työturvallisuuskorttikoulutukset ja tilastoista nähdään, että viime vuosina työtapaturmien määrä on ollut laskeva.

– Yleisimpiä työtapaturmia ovat kompastuminen tai kaatuminen ja tätähän tapahtuu ihan tavallisessa konttorissakin työntekijöille. Ennakkotietojen mukaan viime vuonna työpaikoilla menehtyi 25 ihmistä, paljastaa Alanko MTV Uutisille.

3:55img

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa