Pelättyä konkurssiaaltoa ei tullut ja sille on kaksi syytä – yrittäjät eivät voi vielä huokaista helpotuksesta: "Jaksaminen on kortilla"

3:46img
Vaateyrittäjä Harri Pii uskoo, että hänen yrityksensä olisi säästynyt konkurssilta, jos olisi saanut koronatukea: "Ei me voida pieruverkkareissa ihan joka paikassa liikkua."
Julkaistu 17.02.2021 19:04

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Korona ei ole vielä aiheuttanut pelättyä konkurssiaaltoa, mutta väliaikaisen lakimuutoksen päätyttyä konkurssit tulevat lisääntymään, uskoo Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen. Suomalaisyritysten ja -yrittäjien tilanteesta keskusteltiin Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Korona on kurittanut suomalaisia yrityksiä kovalla kädellä, mutta Tilastokeskuksen julkaisemat tuoreet tiedot osoittavat, että pelättyä konkurssiaaltoa ei ole vielä tullut. Vuoden 2021 tammikuussa konkursseja pistettiin vireille noin 500 kappaletta vähemmän kuin vuosi sitten.

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salmisen mukaan ilmiölle on kaksi selitystä.

Viime vuonna voimaan tuli väliaikainen lakimuutos, joka vaikeutti velkojien mahdollisuutta hakea yrityksiä konkurssiin. Lisäksi yrityksille on ollut tarjolla tukipaketteja.

– Näiden yhteisvaikutuksesta lienee kyse, Salminen sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Salminen muistutti, että Suomessa on iso joukko perusteiltaan terveitä yrityksiä, joiden liiketoiminta loppui kuin seinään koronakriisin alkaessa viime keväänä.

– On ollut tärkeä varmistua siitä, että ei tule turhia konkursseja.

Videolla vaateyrittäjä Harri Pii kertoo, miten hänen yrityksensä haettiin konkurssiin – kesän hyvästä myynnistä huolimatta.

Konkurssit tulevat lisääntymään

Väliaikainen konkurssilaki päättyi tammikuun lopulla. Helmikuussa vireille pantujen konkurssien määrässä on ollut pientä kasvua, mutta toistaiseksi ei näytä siltä, että Suomen yli pyyhkäisisi pelätty konkurssiaalto.

Pitkään jatkuneessa häiriötilanteessa yritysten kassat kuitenkin tyhjenevät ja puskureita käytetään.

– Me tullaan näkemään enemmän konkursseja, Salminen sanoi.

Salminen on huolissaan, että terveellä pohjalla olevat ja elinkelpoiset yritykset ajautuvat häiriötilanteen seurauksena konkurssiin. Toisaalta konkurssi on normaali osa liiketoimintaa.

– Ei demonisoida myöskään konkurssin tekemistä. Se on usein kuitenkin ihan normaali tapa, täysin yrittäjyyteen kuuluva tapa yritystoiminnan päättämiseen, Salminen muistutti.

Hän toivoo verottajalta malttia yritysten konkursseihin hakemisessa.

Yrittäjien jaksaminen kortilla

Miten yrittäjät sitten jaksavat henkisesti? Salmisen mukaan voimavarat alkavat loppua.

– Ihan viimeisten viikkojen aikana on näkynyt äänenpainojen koventumista, joka kuvastaa sitä, että jaksaminen on kortilla.

Salminen napauttaa hallituksen suuntaan, etteivät väläytykset verojen kiristämisestä tai rajoitusten tiukennuksista helpota yrittäjien jaksamista – päinvastoin.

Yrittäjät kaipaisivat valoa tunnelin päähän. Vasta kun ihmiset pystyvät ja uskaltavat liikkua, he alkavat kuluttaa.

Yksinyrittäjät väliinputoajina

Niin kutsuttu "kustannustuki III" tulee hakuun maalis-huhtikuussa. Tukipaketin kautta esimerkiksi yksinyrittäjät voivat saada parin tuhannen euron tuen.

Salmisen mukaan tukipaketti tulee ehdottomasti tarpeeseen. Lisäksi yksinyrittäjät tarvitsisivat omaa tukeaan.

– Yksinyrittäjät ovat olleet nyt väliinputoaja-asemassa. Meillä kuitenkin 70 prosenttia yrittäjistä on yksinyrittäjiä, jolloin se on ehdottomasti tarpeellinen tukimuoto.

Lue myös: Lähes 30 vuotta toiminut päihdehoitola haettiin konkurssiin – perustaja moittii viranomaisia: "Raaka yhteiskunta"

Katso koko Viiden jälkeen -ohjelma MTV-palvelusta.

Tuoreimmat aiheesta

Konkurssi