Suomen Yrittäjät kertovat saaneensa runsaasti huolestuttavia yhteydenottoja Postin lakon vaikutuksista.
Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula toteaa, että yrittäjien yhteydenotoista Postin lakkoon liittyen on nähtävissä, että lakolla on vaikutuksia valtaosiin yrityksistä. Mutta millä tavalla?
– Vaikutukset vaihtelevat vähäisestä hyvinkin merkittävään. Muun muassa laskutus seisoo, sekä lähtevät että tulevat laskut, jos sähköisen laskun mahdollisuutta ei ole tai sitä ei ole käytössä, Makkula sanoo.
Yksittäisen yrityksen osalta kirjeitä ja asiakirjoja voi olla kasautuneina satoja. Ongelmia on myös tuotannossa.
– Teollisuuden puolelle tuotantoon tulee erilaisia osia lähetyksinä sekä ulkomailta että Suomesta, mutta nyt ne osat eivät tule.
Toimitukset myöhästyvät, kun yritykset eivät saa kasattua sitä, mitä pitäisi toimittaa.
– Aikataulu pettää, mikä taas vaikuttaa yritysten maineeseen ja siihen, miten luotettavaksi ne koetaan. Tämä mainehaitta on nyt tullut läpi kautta linjan yrityksiltä. Ulkomaiset asiakkaat eivät välttämättä niin oivalla tätä lakkoa. Tätä kautta tällä on isoja negatiivisia vaikutuksia.
Ja jos ja kun tarvittavat osat lopulta saapuvat, edessä todellinen kiire kuroa viivästykset kiinni.
– Siitähän tulee hirvittävä härdelli, kun pitää yrittää kiriä kiinni menetetty aika. Se katuu tuotannon työntekijöiden ja yrittäjien niskaan, ja tietysti aiheuttaa myös kustannuksia.
Joululomat peruttu?
Lakko saattaa uhata myös joululomia yrityksissä.
– Moni yrittäjä koittaa pitää lomaa joulun aikaan, mutta tässä tilanteessa tätäkin aikataulua voi joutua muuttamaan, mikä vie yrittäjältä harvinaisen mahdollisuuden yrittää levätä.
Luvassa on Makkulan mukaan myös erinäistä selvittelyä, koska viivästysten vaikutukset monesti ketjuuntuvat laajalle.
– Siitä tulee helposti erimielisyyksiä viivästymisistä, eli juridistakin setvimistä.
Viivästykset voivat johtaa kauppojen menetyksiin, vaikka vahingonkorvausvelvollisuutta yritykselle ei syntyisikään ylivoimaisen esteen edessä.
– Jos tilaajalla on kiire aikataulu ja on luvattu toimittaa, mutta siihen ei ylivoimaisen esteen takia pystytä, niin tällaisetkin reaktiot ovat mahdollisia.
800 kirjettä pöydällä
Metsäpalvelu Turusen toimitusjohtaja Tuomo Turunen kertoo, että yrityksellä on 800 asiakaskirjettä odottamassa lakon päättymistä. Yritys tarjoaa metsäpalveluita Etelä- ja Keski-Suomessa ja tekee isoja erikoishakkuita kuten sähkölinjoja.
– Meille olisi tulossa työmaa Hämeeseen, mutta töiden aloitus vaatii 800 kirjeen toimittamisen maanomistajille eli metsänomistajille. Tällaiset isot työt vaativat sen, että kaikille lähetetään kirje, eikä meillä ole muuta vaihtoehtoja kuin katsoa maanmittauslaitoksen järjestelmästä tiedot. Siellä ei ole sähköisiä yhteystietoja, Turunen tuskailee.
Mitä pidemmälle lakko venyy, sitä pidemmälle se sotkee Turusen yrityksen aikatauluja ja aiheuttaa monenlaista harmia.
– Pahimmillaan se voi estää tulevana talvena pitkälti työnteon, koska emme voi aloittaa töitä ennen kuin saamme kirjallisia lupia, ja posti on ainut kanava saada niitä.
Muutakin hallaa on jo aiheutunut.
– Meillä on vastaavia työmaita myös muualla Suomessa käynnissä, ja olemme lähettäneet asiakkaille puukauppakirjoja, eli kun he allekirjoittajat ja palauttavat ne, niin me maksamme heille. Tässä puhutaan yli 100 000 eurosta ihmisten rahoja.
Turunen toteaa, että ainoa vaihtoehto on vain odottaa.
– Ei se tässä itkemällä parane, mutta suhteellisuudentaju on tässä lakkoilussa kadonnut.
Turunen kertoo, että toinen maansiirtoalan yrittäjä oli viettänyt maanantaina neljä tuntia ajamalla autollaan ympäri Pohjois-Karjalaa, jakamassa asiakkaille laskuja postilaatikkoihin. Ja soitteli vielä perään, että asiakkaat hoksaavat käyvät postilaatikolla.
– Heilläkin on isoja summia laskutettavana erilaisista töistä.
Pienen yrityksen laskutuksen ei ole varaa katketa.
– Sanotaan että yritykset aina pärjää, mutta minä pahoin pelkään, että pitkässä juoksussa meillä voi kaatua satoja pienyrityksiä lakon ja tukilakkojen takia. Vaikka ne eivät kaatuisi nyt heti, niin tästä voi syntyä sepostilivellainen ympyrä, jota yritykset eivät saa taloudellisesti enää kurottua kiinni.