Suomen Yrittäjien teettämän tuoreen kyselyn mukaan yrittäjiä närkästyttää tämänhetkinen ammattiliittojen toiminta. Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja ihmettelee koko kyselyä.
Yrityksissä koetaan kyselyn mukaan, että liitot ajavat vain liittojen, ei työntekijöiden asiaa. Näin vastaa 60 prosenttia yrittäjistä ja yritysten edustajista.
Enemmistö yrittäjistä, 56 prosenttia, arvioi, että ammattiliitoilla on liikaa valtaa. Vain viisi prosenttia sanoo, että liitot toimivat rakentavasti, ja kahdeksan prosenttia, että liitot tekevät, mitä työntekijät haluavat.
Suomen Yrittäjien mukaan yrittäjät eivät enää tee mielellään yhteistyötä ammattiliittojen kanssa.
MTV:n Uutisaamussa vierailleen Suomen Yrittäjien puheenjohtajan Mikael Pentikäisen mukaan teollisuusyrityksien investointeja jarruttaa eniten ammattiliittojen toiminta, jopa enemmän kuin Venäjän toiminta, julkisen velan kasvu ja energian kova hinta.
– Olen miettinyt paljon, mistä tämä johtuu, Pentikäinen sanoo.
Hän viittaa Keski-Pohjanmaalla käynnissä olevaan Teollisuusliiton työtaisteluun Sievi Elements -yhtiössä.
– Työtaistelu käynnistettiin, vaikka henkilöstön enemmistö ja pääluottamusmies vastustivat lakkoa. Pääluottamusmies erosi toimesta ja liitosta tämän takia.
– Lakko on jatkunut kesäkuusta. Lakko ei pure, valtaosa työntekijöistä on töissä, 80 prosenttia on kirjallisesti vedonnut Teollisuusliittoon lakon lopettamiseksi. Tämä on yksi esimerkki, ja saa pohtimaan, kenen asialla ammattiliitot ovat, Pentikäinen summaa.
Lue myös: Eeva Lehtimäen kommentti: Tehyn poltetun maan taktiikka tekee tehohoitopotilaista työtaistelun pelinappuloita
SAK ihmettelee
Palkansaajakeskusjärjestö SAK taas ihmettelee jo sitä, miksi Suomen Yrittäjät edes tekevät tällaisen kyselyn.
– Tällä kyselyllä ei juuri ole edes viihdearvoa. Pitää ihmetellä, jos edunvalvontajärjestöllä ole muuta tehtävää kuin pyrkiä toista edunvalvontajärjestöä mustamaalaaman, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo.
Eloranta toteaa, että kysely jatkaa yrittäjien linjaa.
– Meitä on syytetty rikollisjärjestöksi, mafiaksi ja apartheidin edistäjäksi. Siinä mielessä tulokset ovat odotettuja, koska maaperää on tällaiseksi muokattu, Eloranta sanoo.
Itse kyselyn tuloksiin hän toteaa, että ammattiliitot ovat työntekijöiden asialla, ja että liitot muodostuvat työntekijöistä.
– Jos yrittäjät voimakkaasti kritisoivat ammattiyhdistysliikettä, ne kritisoivat omia työntekijöitään.
Lue myös: Ministeriö MTV Uutisille: Tänä vuonna kaikkien aikojen ennätys uusien avoimien työpaikkojen määrässä
Eloranta: Ammattiliitot demokraattisia
SAK:n mukaan yritysten ja ammattiliittojen pitäisi pikemminkin pyrkiä rakentamaan yhteistä tulevaisuutta. Eloranta sanoo, kyselyn syventävän vastakkainasettelua.
Yrittäjien Pentikäinen vastaa, että asia on sikäli merkityksellinen, että myös pienissä ja keskisuurissa yrityksissä kritiikki ammattiliittoja kohtaan on kovaa, vaikka yhteistyö työnantajan ja työntekijän välillä sujuu parhaiten juuri pk-yrityksissä.
– Onko käynyt niin, että liitot ajavat vain omaa intressiänsä. Varsinkin kun järjestäytymisaste on laskenut vuosia, onko jotenkin tullut sellainen, ettei haluta antaa yritykseen päätösvaltaa.
Elorannan mukaan väite liittojen omien intressiensä ajamisesta on ongelmallinen, sillä liitoissa päätöksiä tehdään demokraattisesti.
– Siinä mielessä jäsenet pääsevät vaikuttamaan. Ja jos eivät ole tyytyväisiä päätöksiin, varmaan eroavat liitosta. Meillä ei ole pakkojäsenyyttä. Ei ole erotettavissa liiton omaa etua ja jäsenten etua, Eloranta sanoo.