Tuhannet perheyrityksissä töissä olevat perheenjäsenet saattavat maksaa työttömyyskassan jäsenmaksua väärään kassaan. Karu totuus paljastuu usein vasta silloin, kun ihmiset hakevat ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa, eivätkä sitä palkansaajien työttömyyskassasta saa.
– Moni perheyrityksestä palkkaa saava perheenjäsen maksaa jäsenmaksuja palkansaajakassaan, mutta se järjestelmä ei tuo heille turvaa työttömyyden varalta, kertoo Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassan kassanjohtaja Merja Jokinen.
Tämä johtuu siitä, että esimerkiksi puolison yrityksessä työskentelevä ihminen tulkitaan työttömyysturvan kannalta yrittäjäksi. Se tarkoittaa, että he eivät voi saada ansiosidonnaista työttömyysturvaa palkansaajien työttömyyskassoista.
Syynä kohtalokkaaseen kassan valintaan voi olla myös raha. Palkansaajakassojen jäsenmaksut ovat selvästi yrittäjäkassojen jäsenmaksuja edullisemmat. Se johtuu erilaisesta rahoituspohjasta.
Palkansaajapuolella ansiosidonnainen työttömyysturva rahoitetaan valtion, Työttömyysvakuutusrahaston ja kassan varoilla. Käytännössä palkansaajakassan vastuulle jää vain 5,5 prosenttia ansiopäivärahasta.
Yrittäjäkassassakin peruspäivärahaa vastaava osuus tulee valtiolta, mutta lopusta rahoituksesta se vastaa itse. Osuus on noin 40 prosenttia eli huomattavasti suurempi kuin palkansaajakassoissa.
Vastaavasti ihmiset maksavat myös työttömyysturvaan varautumisesta erilaisia maksuja riippuen siitä ovatko he palkansaajia vai yrittäjiä. Palkansaajilta peritään palkasta pakollinen työttömyysvakuutusmaksu, joka nousi tänä vuonna 1,6 prosenttiin. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan saamisen ehtona on se, että on maksanut joko palkansaajakassan jäsenmaksua tai yrittäjänä yrittäjäkassan jäsenmaksua.