Suomen hallitus, sosiaali- ja terveysministeriö sekä aluehallintoviranomaisten kriisiviestintä on väsyttänyt jo entuudestaan koronan uuvuttamat yrittäjät. Nyt yrittäjät toivovat selkeää viestintää ja taloudellista tukea.
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen moittii viranomaisia.
– Hallituksen ja viranomaisten ohjeet yrittäjille ovat keskenään ristiriitaisia ja kaiken lisäksi ne esitetään pandemiaheprealla, jota on hyvin vaikea normaalin ihmisen ymmärtää, sanoo Pentikäinen.
– Kaiken kruununa on vielä keskustelu ulkonaliikkumiskiellosta, joka tuntuu täysin käsittämättömältä, kun puhetta kuuntelee maakunnissa, jatkaa Pentikäinen.
Mikael Pentikäinen toivookin, että ulkonaliikkumiskiellosta puhuttaessa mainittaisiin myös alue, jota se saattaisi koskea.
– Tällaisen valtakunnallisen ulkonaliikkumiskiellon esillä pitäminen näyttää täällä maakunnissa lähinnä koomiselta, sanoo Itä-Suomesta työmatkalta tavoitettu Pentikäinen.
Lue myös: Näin ravintolat on määrä sulkea poikkeusoloissa – ulosmyynti sallittua, ei koske vanhainkoteja eikä perustason alueita
Viestintä kuntoon
Mikael Pentikäinen toivoo nyt viranomaisilta ja poliitikoilta selkeää viestintää.
– Ensinnäkin viestin on oltava kirkas. Lisäksi esivallan olisi syytä järjestää rivinsä niin, että kansalaiset tietäisivät kenen sana painaa.
– Jos alueellisille viranomaisille annetaan vastuuta, sitä vastuuta pitää kunnioittaa. Ettei tarvitse arpoa, kuunnellaanko hallitusta, aluehallintoviranomaisia vai oman kunnan viranomaisia, sanoo Pentikäinen.
Tukilupauksiin ryhtiä
Suomen Yrittäjien Pentikäinen toivoo nopeutta ja napakkuutta tukipäätöksiin.
– Kustannustuki-3 on jo pitkällä valmistelussa. Nyt pitäisi nopeasti määritellä sen ehdot niin, että se auttaisi useampia yrittäjiä kuin ykkös- ja kakkospaketit auttoivat, sanoo Pentikäinen.
Lisäksi Suomen Yrittäjät toivoo samanlaista nopeaa lomautusmenettelyä kuin oli vuosi sitten.
– Tässä vetoan työmarkkinajärjestöihin ja maan hallitukseen, että tehtäisiin ratkaisuja nopeaan tahtiin.
Pentikäinen huomauttaa, että monen yrittäjän tilanne on nyt huonompi kuin vuosi sitten kriisin alkaessa.
– Puskurit on syöty, mutta epävarmuus jatkuu. Nyt tarvitaan uusia työkaluja nopeasti yritysten käyttöön, vaatii Pentikäinen.