Yritysten väliset maksuajat venyneet – Suomen yrittäjien mukaan pienet kärsivät isojen toiminnasta: "Meillä on laki, jota kukaan ei valvo"

2:26img
Katso video: Suomen yrittäjät vaatii tiukempaa maksuvalvontaa: "Meillä on nyt laki, jota ei kukaan valvo".
Julkaistu 09.04.2021 12:49
Toimittajan kuva
Janne Puumalainen

janne.puumalainen@mtv.fi

@puumajanne

Yritysten väliset maksuajat ovat pidentyneet koronakriisin aikana, kertoo Suomen yrittäjät. Pienten ja keskisuurten yritysten etujärjestö vaatii, että maksuaikoja säätelevän lain noudattamista aletaan valvoa.

Suomen yrittäjien teettämässä Yrittäjägallupissa yli kolmannes vastaajista (37 prosenttia) kertoi asiakasyritysten pidentäneen maksuaikojaan koronakriisin aikana.

– Tästä kärsivät etenkin pienet yritykset, koska niiden kassat ovat hyvin kapeat. Jos ne sitten saavat suuremmilta yrityksiltä maksujaan myöhässä tai hyvin pitkän ajan kuluttua, niin ne eivät kykene sitten hoitamaan omia maksujaan, Suomen yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen sanoo.

Lain mukaan yritysten väliset maksut tulisi suorittaa 30 päivän kuluessa, mikäli muusta ei ole yhdessä sovittu. Gallupin mukaan suurimmassa osassa viivästyneistä maksuista yhteistä sopimusta pidemmästä maksuajasta ei ole ollut. Pisimpiä maksuajat ovat teollisuudessa.

Toivosen mukaan Suomen yrittäjien selvitykset osoittavat, että varsinkin suuryritykset pidentävät yksipuolisesti maksuaikojaan. Näin oli jo ennen koronakriisiä. Järjestö katsoo, että isommat käyttävät näin pienempiä "pankkeinaan", mikä on epäoikeudenmukaista.

Maksuja myöhässä yli vuoden

Yrityssiivousta tekevällä CleanMarin Oy:llä on asiakkailta saatavia vielä yli vuoden takaa. 

– Niitä laskuja on lyhennetty, mutta koko pääomaa ei olla viime keväältä vielä saatu takaisin, toimitusjohtaja Mari Laaksonen kertoo MTV Uutisille.

Laaksosen yritys on siitä hyvässä asemassa, ettei maksujen viivästyminen ole aiheuttanut pahoja talousvaikeuksia. Moni CleanMarinille maksujaan lykänneistä on toisia pieniä tai keskisuuria yrityksiä, joiden kanssa yrityksellä on ollut pitkä ja hyvä asiakassuhde. Laaksonen haluaa pitää suhteet hyvinä eikä turvautua perintätoimistoihin.

– Jokainen yrittäjä ymmärtää, että tässä istutaan samassa veneessä. Kun ovipumppu ei laula sisäänpäin ja kassa ei kilise, niin rahaa ei voi myöskään lähteä sieltä ulos.

Hän kuitenkin toivoo, että yritykset sopisivat yhdessä maksujärjestelyistä – olivat ne sitten pitkiä tai lyhyitä.

Suomen yrittäjät tiukentaisi valvontaa

Kolmelle kymmenestä Yrittäjägallupin vastaajasta on koitunut taloudellista vahinkoa maksuaikojen pidentymisestä.

Enemmistö eli 51 prosenttia vastaajista myös haluaisi, että viranomaiset valvoisivat maksuaikalain noudattamista. 27 prosenttia vastustaa tätä. Tällä hetkellä valvontaa ei ole.

– Meillä on nyt laki, jota ei kukaan valvo ja siitä ei saa sanktioita. Tästä johtuen lain rikkomiseen on hyvin matala kynnys, Tiina Toivonen sanoo.

Marinin hallituksen ohjelmassa luvataan selvittää maksuaikoja koskevan lainsäädännön uudistamista, tavoitteina etenkin pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytysten vahvistaminen. Toivonen haluaa, että hallitus tarttuisi toimeen jo puoliväliriihessään tämän kuun lopulla. 

Suomen yrittäjien tilaamaan ja Kantar TNS:n toteuttamaan Yrittäjägallupiin vastasi maaliskuussa 1 120 pienen ja keskisuuren yrityksen edustajaa.

Lue myös: Yrittäjien Mikael Pentikäisen kolumni: Koronakriisi on tehnyt yrityksistä tahtomattaan toisten yritysten pankkeja

Tuoreimmat aiheesta

Yrittäjyys