MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 23.5.
|
23.54: Parikymmentä maata lupaa lisää aseita ja muuta puolustusapua Ukrainaan
Noin kaksikymmentä maata lupaa lisää aseita ja muuta puolustusapua Ukrainaan, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin.
Maat lupasivat lisäapua Ukrainaa tukevien maiden verkkokokouksessa maanantaina. Kokoukseen osallistui Austinin mukaan yli neljäkymmentä maata.
Aseapua lupasivat Austinin mukaan ainakin Tanska, Tshekki, Italia, Kreikka, Norja ja Puola.
Maat lahjoittavat muun muassa tykistöammuksia, rannikkopuolustusjärjestelmiä sekä tankkeja ja muita panssaroituja ajoneuvoja, puolustusministeri kertoi.
22.00: Harkovan metro avataan jälleen tiistaina
Harkovan kaupungin pormestari Irov Terekhov kertoo Harkovan metron avautuvan tiistaina. Metroasema on toiminut kuukausien ajan pommisuojana kaupunkilaisille. Harkova on Ukrainan toiseksi suurin kaupunki. Asiasta kertoo CNN.
Pommisuojassa olleet ihmiset ovat siirtyneet asuntoloihin, jotka ovat kauempana pommituksista.
– Tarvittaessa ihmiset voivat käyttää metroa pommisuojana, erityisesti metron alikulkukäytäviä, Terehov sanoi.
19.50: Yhdysvallat harkitsee erikoisjoukkojen lähettämistä Kiovaan vartioimaan suurlähetystöä
Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin hallinto harkitsee erikoisjoukkojen lähettämistä Ukrainaan vartioimaan Yhdysvaltojen suurlähetystöä Kiovaan. Tällä hetkellä suurlähetystön henkilöstöä suojelevat Yhdysvaltain ulkoministeriön turvallisuusviranomaiset.
Guardianin mukaan Yhdysvallat eivät usko Venäjän hyökkäävän suurlähetystöön, mutta maan huolena on, että Venäjä voisi vahingossa tähdätä lähetystöön ja tilanne voisi kärjistyä.
17.03: Zelenskyi: Venäjän iskussa sotilastukikohtaan viime viikolla kuoli lähes 90 ihmistä
Venäjän viime viikolla tekemässä hyökkäyksessä sotilastukikohtaa vastaan Ukrainan pohjoisosassa kuoli 87 ihmistä, kertoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi Davosin talousfoorumissa tänään.
Venäjän joukot iskivät Desnan kylään Tshernihivin alueella 17. toukokuuta. Desna, jossa on suuri sotilaskoulutuskeskus, sijaitsee noin 70 kilometriä Kiovasta pohjoiseen. Kyse oli harvinaisesta hyökkäyksestä Kiovan lähellä sen jälkeen, kun Ukrainan joukot olivat saaneet alueen viikkoja aiemmin takaisin haltuunsa Venäjän joukkojen vetäytymisen vanavedessä.
Aiemmin terveysviranomaiset olivat ilmoittaneet kahdeksan ihmisen kuolleen iskussa.
16.52: Globaali ruokakriisi voi pahentua, jos Odessan satamaa ei saada auki
YK:n Maailman ruokaohjelman johtaja David Beasleyn mukaan globaali ruokakriisi voi pahentua, mikäli Ukrainan Odessan satamaa ei saada auki. Beasley puhui tänään Davosissa pidetyssä Maailman talousfoorumissa.
Beasley kertoi Davosissa, että maailmassa on jo ongelmia esimerkiksi elintarvikkeiden hinnoittelussa. Elintarvikkeiden saatavuus voi vaarantua, mikäli Odessan satamaa ei saada auki, jota kautta toimitetaan esimerkiksi viljaa.
15.30: Puola irtisanonut kaasusopimuksen Venäjän kanssa
Puolan hallitus on irtisanonut kaasusopimuksen Venäjän kanssa, sanoo Puolan ilmastoministeri Anna Moskwa. Asiasta uutisoi uutiskanava CNN. Kaasusopimus oli solmittu kolmeksikymmeneksi vuodeksi sisältäen kaasun toimituksen Jamal-putken kautta sekä putken ylläpidon kyseiselle ajalle.
13.16: Siviilin surmaamisesta syytetty venäläissotilas on syyllistynyt sotarikokseen
Siviilin surmaamisesta syytetyn venäläissotilaan on todettu syyllistyneen sotarikokseen, kertoo AFP.
Kiovalainen tuomioistuin on langettanut hänelle elinkautisen vankeustuomion.
1:01Ensimmäinen oikeuden eteen Ukrainassa joutunut venäläissotilas pyysi anteeksi tekojaan
Lue lisää: Venäläissotilas tuomittu elinkautiseen sotarikoksesta
12.40: Zelenskyi: Ennakoivilla pakotteilla olisi vältetty sota
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi Maailman talousfoorumissa, että kansainvälisen yhteisön tulisi olla valmis käyttämään talouspakotteita konfliktien estämiseksi ennakkoon, ei vastauksena niihin. Hän on sitä mieltä, että sodalta Ukrainassa olisi vältytty ennakoivilla pakotteilla.
Hän vaatii lisäksi Venäjän täydellistä sulkemista ulos kansainvälisestä kaupasta.
Lue myös: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhuu verkon välityksellä Maailman talousfoorumissa Davosissa kello 12.15 Suomen aikaa
12.38: Tiedustelulaitoksen johtaja: Venäjä tuskin kykenee vahvistamaan sotilasjoukkojaan merkittävästi Suomen rajalla lähivuosina
Puolustusvoimien tiedustelulaitoksen johtaja eversti Esapekka Vehkaoja arvioi Venäjän pitävän välttämättömänä vahvistaa joukkojaan Suomen suuntaan syntyvällä uudella Nato-rajalla. Hänen mukaansa suunnitelmat ja todellisuus ovat Venäjällä kuitenkin eri asia, eikä Vehkaoja usko kovin merkittäviin käytännön toimenpiteisiin vielä lähivuosina.
Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) seminaarissa Porissa puhunut Vehkaoja viittasi muun muassa siihen, että Venäjän asevoimat on kärsinyt ja kärsii yhä merkittäviä tappioita Ukrainan taistelukentillä. Suomen sotilastiedustelulla on erittäin hyvä kyky nähdä ja kuulla se, mitä Suomen lähialueilla tapahtuu ja suunnitellaan, Vehkaoja vakuutti.
12.31: Venäjä myöntää nälänhädän vaaran
Venäjä myöntää, että nykyinen tilanne ruuan toimituksen ja logistiikan osalta uhkaa aiheuttaa nälänhädän.
Se kuitenkin on sitä mieltä, ettei Venäjä ole syyllinen tilanteeseen, vaan syyttää siitä Venäjään kohdistuneita historiallisen kovia talouspakotteita. Pakotteet kohdistettiin Venäjään sen hyökättyä Ukrainaan.
Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov toteaa, että Venäjä on ollut aina luotettava viljantoimittaja.
12.27: Venäjä ilmoittaa olevansa valmis neuvotteluihin, jos Ukraina on "rakentava"
Venäjä ilmoittaa olevansa valmis neuvottelupöytään Ukrainan kanssa "heti, kun Kiova näyttää rakentavaa asemaa", kertoo valtio-omisteinen Venäjän kansainvälinen tietotoimisto Ria Novosti lainaten maan varaulkominiseriä.
Hän ei sulkenut pois sitä, etteikö Venäjä voisi neuvotella Azovstalin terästehtaasta vangittujen taistelijoiden vaihtamisesta vangittuihin venäläissotilaisiin.
11.46: Ukrainan presidenttipari ei näe toisiaan juuri lainkaan
Siinä missä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on ollut sodan aikana päivittäin eri tiedotusvälineiden haastattelussa, ei Ukrainan ensimmäinen nainen Olena Zelenska ole antanut juurikaan haastatteluja medioille.
TV-haastattelu on vasta Zelenskan toinen sen jälkeen, kun Ukrainassa puhkesi sota.
Zelenska antoi viikonloppuna harvinaisen TV-haastattelun presidentin virkahuoneessa yhdessä aviomiehensä kanssa.
Zelenskalta kysyttiin haastattelussa, onko sota muuttanut hänen miestään. Vastaus oli kielteinen.
Sota on Zelenskan mukaan repinyt ukrainalaisperheitä hajalle. Hän sanoo, että sota on saattanut myös heidän perheensä aivan uudenlaiseen tilanteeseen.
– Emme nähneet toisiamme kahteen ja puoleen kuukauteen, puhuimme vain puhelimessa, Zelenska kertoo.
– Kukaan vie miestäni minulta pois, ei edes sota. Mutta kyllä, hän asuu töissä ja näemme harvoin häntä.
Zelenska sanoo, että haastattelutilanne on hänelle mieluinen, sillä hän voi viimein istahtaa aviomiehensä kanssa alas saman pöydän ääreen.
– Kiitos tästä mahdollisuudesta, vietämme nyt aikaa yhdessä.
– Olemme treffeillä televisiossa, Zelenska naurahtaa.
Voit lukea Zelenskan haastattelun kokonaisuudessaan täältä.
9.37: Suomalaisasiantuntijat: Venäjä jää jälkeen teknologisesti pakotteiden takia
MTV:n Uutisaamussa vierailleet asiantuntijat arvioivat, että Venäjä jää talouspakotteiden takia entistä enemmän jälkeen teknologisesti. Esimerkiksi keskuspankin varojen jäädytykset lännessä tulivat Venäjälle yllätyksenä, sanoi johtaja Petri Vuorio Elinkeinoelämän keskusliitosta.
– Venäjä on eristäytynyt lännestä finanssisektorilla pitkälti. Teknologisesti se on takamatkalla vientikieltojen takia. Fossiilisissa polttoaineissa riippuvuus Kiinasta ja Intiasta kasvaa, kun suurin asiakas eli Euroopan Unioni ollaan menettämässä. Mutta eivät pakotteet ole Venäjän mieltä muuttaneet, totesi Vuorio.
Johtava tutkija Sinikukka Saari Ulkopoliittisesta instituutista arvioi, että pakotteista huolimatta arki jatkuu Venäjällä toistaiseksi enemmän tai vähemmän normaalina. Kaupoista löytyy edelleen länsimaisia tuotteita.
– Suurin vaikutus tulee pienellä viiveellä. Varastojen tyhjenemiseen menee puolisen vuotta ja sen jälkeen nähdään paremmin vaikutukset arkeen. Luksusliikkeitä on suljettu Moskovassa, mutta se ei tavallista kansalaista hetkauta, Saari totesi.
Venäjän bruttokansantuotteen ennakoidaan laskevan tänä vuonna 12 prosenttia. Maan talous on sukeltamassa pahiten sitten Neuvostoliiton hajoamisen.
9.16: Venäjä kertoo tuhonneensa yhdysvaltalaisvalmisteisia haupitseja
Venäjän puolustusministeriö kertoo sen joukkojen tuhonneen ukrainalaisjoukkojen yksikön yhdysvaltalaisvalmisteisia M777-haupitseja, kertoo valtio-omisteinen Venäjän kansainvälinen tietotoimisto Ria Novosti. Reuters ei ole kyennyt vahvistamaan tietoja riippumattomasti.
8.02: Ukraina voimakkaasti esilä Davosin talousfoorumissa
Maailman talousfoorumissa Davosissa ei tänä vuonna nähdä Venäjän edustusta. Venäjälle varattu alue on tänä vuonna ukrainalaistaiteilijoiden kanssa, näiden tuodessa taiteen voimin ilmi Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan tuhoja. Ukraina on myös talousfoorumin ykkösaiheita tänä vuonna. Maan presidentin Volodymyr Zelenskyin on määrä pitää videopuheenvuoro tilaisuudessa tänään maanantaina.
Lue lisää: Ukrainan presidentti Zelenskyi puhuu Maailman talousfoorumissa Davosissa
7.38: Zelenskyin avustaja: Venäjä ei taivu alueluovutuksiin
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin avustaja Mykhailo Podolyak toistaa Ukrainan kannan, että se ei suostu aselepoon Venäjän kanssa tai sopimuksiin, jotka pitävät sisällään alueluovutuksia Venäjälle.
Puolan presidentti Andrzej Duda tuki viestiä toteamalla, että mikä tahansa aluemenetys Ukraianssa olisi "valtava isku" koko lännelle.
7.06: Puola ja Ukraina helpottavat rajaliikennettä
Ukraina ja Puola sopivat eilen yhteistyöstä rajavalvonnan ja maiden välisen raideliikenteen osalta helpottaakseen ihmisten liikkumista maiden välillä ja lisätäkseen maan mahdollisuutta ulkomaan vientiin.
Puheessaan Puolan presidentti Andrzej Duda totesi, että Puolan ja Ukrainan välisen rajan tulisi yhdistää, ei erottaa osapuolia. Duda oli ensimmäinen ulkomainen valtionpäämies, joka piti puheen Ukrainan parlamentissa sitten Venäjän hyökkäyssodan alun.
Zelenskyi kiitteli rajayhteistyötä vallankumoukselliseksi, kehuen sen nopeuttavan merkittävästi rajamuodollisuuksia.
6.59: Britannia pyrkii mahdollistamaan ruuan viennin Ukrainasta maailmalle
Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson keskusteli sunnuntaina Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa Venäjän merisaarrosta Ukrainalaisen Odessaan satamakaupungin ympärillä. Johnson vakuutti, että humanitääristä ja ruoka-apua maahan lisätään ja Britannian tarkoituksena on pitää huolta siitä, että Ukraina voisi viedä ruokaa myös muualle maailmaan.
6.48: Talousliiton jäseniä marssi kokouksesta Venäjän puheenvuoron aikana
Seitsemän Aasian ja Tyynenmeren maiden talousjärjestö APEC:in jäsenmaata osoitti mieltään Venäjän hyökkäyssotaa vastaan. Yhdysvaltojen, Australian, Kanadan, Chilen, Japanin, Etelä-Korean ja Uuden-Seelannin edustajat antoivat yhteisen lausunnon, jossa esittävät huolensa humanitäärisestä kriisistä Ukrainassa. Maat vaativat Venäjää vetäytymään Ukrainasta.
Useat kannanoton antaneista maista kävelivät lisäksi ulos kokouksesta osoittaakseen mieltä Ukrainan puolesta Venäjän edustajan puheenvuoron aikana.
6.40: Ukraina kieltää Z-symbolin käytön
Ukrainan parlamentti kielsi eilen Z- ja V-symboleiden käytön. Venäjän armeija on käyttänyt kumpaakin symbolia hyökkäyssodassaan Ukrainaan. Kumpikaan merkeistä ei kuulu Venäjällä käytettävään aakkostoon.
Uusi laki kieltää symboleita käyttävien järjestöjen perustamisen. Symboleita voi kuitenkin käyttää esimerkiksi museoissa, kirjastoissa ja muissa vastaavissa historiallisissa tai opetuksellisissa yhteyksissä.
5.41: Pakolaisten määrä maailmassa ylittäny 100 miljoonaa, Ukrainasta paossa noin 6 miljoonaa
Sotia, vainoa ja ihmisoikeusrikoksia paenneiden ihmisten määrä on ensimmäistä kertaa ylittänyt sadan miljoonan rajapyykin, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.
Oman osansa pakolaisvirtaan ovat tuoneet Ukrainan sotaa pakenevat ihmiset. Ukrainasta on paennut noin kuusi miljoonaa ihmistä ja maan sisäisiä pakolaisia on noin kahdeksan miljoonaa.
– Suhtautuminen Ukrainan sotapakolaisiin on ollut erittäin positiivinen. Myötätunto on edelleen voimissaan, ja samanlaista mobilisaatiota tarvitaan kaikkiin kriiseihin ympäri maailmaa, Grandi muistutti.
Lue lisää: Yli sata miljonaa paennut kodeistaan sotien ja vainojen vuoksi – "Ennätys, jota ei olisi koskaan pitänyt tehdä"
5.23: Puola antoi täyden tukensa Ukrainan EU-jäsenyydelle
Puola tukee täysin Ukrainan pyrkimyksiä päästä EU:n jäseneksi. Puolan presidentin Andrzej Dudan mukaan niitä, jotka ovat "vuodattaneet verta kuuluakseen Eurooppaan", on kunnioitettava.
5.23: Afrikan unionin puheenjohtaja aikeissa vierailla Venäjällä ja Ukrainassa
Senegalin presidentti ja Afrikan unionin puheenjohtaja Macky Sall kertoo vierailevansa pian sekä Venäjällä että Ukrainassa unionin edustajana.
Sallin matkan oli tarkoitus tapahtua jo viime viikolla, mutta aikatauluongelmat estivät matkan. Sallin mukaan uusia päivämääriä on ehdotettu, ja hän sanoo lähtevänsä Moskovaan ja Kiovaan, kunhan aikatauluista saadaan sovittua.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on ollut kova kolaus Afrikan maiden taloudelle sodan aiheuttamien polttoainepulan ja viljanhintojen nousun vuoksi.
Sota on herättänyt erilaisia reaktioita Afrikassa. Kaikki maat eivät esimerkiksi äänestäneet YK:n päätöslauselmien puolesta, jotka vaativat Venäjää lopettamaan sodan.