Zimbabwen tuleva presidentti peräänkuulutti yhteisrintamaa

Emmerson Mnangagwa
Mnangagwa pakeni Zimbabwesta runsas kaksi viikkoa sitten, kun presidentti Robert Mugabe, 93, oli erottanut hänet varapresidentin paikalta.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 22.11.2017 21:32

MTV UUTISET–STT-AFP

Zimbabween keskiviikkona palannut tuleva presidentti Emmerson Mnangagwa kehotti ensimmäisessä julkisessa puheessaan kaikkia isänmaallisia kansalaisia työskentelemään yhdessä.

Mnangagwa pakeni Zimbabwesta runsas kaksi viikkoa sitten, kun presidentti Robert Mugabe, 93, oli erottanut hänet varapresidentin paikalta.

– Haluamme talouskasvua, haluamme työpaikkoja. Kaikkien isänmaallisten zimbabwelaisten on yhdistyttävä ja työskenneltävä yhdessä. Tänään olemme todistamassa uuden alkua ja täyden demokratian toteutumista, Mnangagwa jyrisi.

Zimbabwea vuosikymmeniä hallinnut Mugabe erosi tiistaina, minkä jälkeen maan pääkaupungin Hararen kadut täyttyivät riemuitsevista ihmisistä. Eroilmoitus tuli pian sen jälkeen, kun maan parlamentti oli aloittanut keskustelun presidentin viraltapanosta.

Mnangagwa valitaan maan väliaikaiseksi presidentiksi perjantaina. Presidentinvaalit on tarkoitus järjestää ensi vuonna.

Ei muutosta parempaan

Vaikka Mnangagwa puhui yleviä, ei hänen valintansa maan johtoon välttämättä merkitse parempia aikoja. Kovan linjan kannattajana tunnettu tuleva presidentti muistetaan ministerinä, joka halusi kurittaa rautanyrkillä ja tukahduttaa demokraattiset uudistukset.

– On suuri helpotus, että pääsimme eroon Mugabesta, mutta eipä juuri ole syytä innostua hänen seuraajastaan. Ihmisten ei pitäisi unohtaa hänen menneisyyttään, muistutti pankissa työskentelevä Patrick Moyo, 38.

Myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Afrikan osaston johtaja Dewa Mavhinga uskoi vanhan menon jatkuvan.

– Tilalle tulee johtaja samasta autoritaarisesta Zanu-Pf:n järjestelmästä, jota armeija tukee. On epätodennäköistä, että merkittäviä muutoksia tapahtuisi, koska Mnangagwa oli Mugaben päätösten valvoja. Hän todennäköisesti jatkaa samalla tavalla mitä tulee vallan väärinkäyttöön, rankaisemattomuuteen ja demokraattisten muutosten laiminlyöntiin, Mavhinga synkisteli. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat