Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

10 terveellisenä pidettyä välipalaa, jotka eivät olekaan terveellisiä

riisikakku
Vaikka riisikakuissa on vähän energiaa, ne eivät ole terveysruokaa.Shutterstock
Julkaistu 06.11.2017 07:11

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Mielikuvat terveellisistä ruoista eivät aina vastaa todellisuutta.

Hiukopalaa valitessaan tulee kiinnittää huomiota tuotteen ravintoainelistaan sisällä piilevien yllätysten varalta. Monet suositut välipalat ovat nimittäin pitkälle prosessoituja ja sisältävät paljon suolaa tai sokeria.

Mikäli jotain alla olevista tuotteista kuluu päivittäin, kannattaa sen korvaamista terveellisellä vaihtoehdolla pohtia tosissaan.

1. Proteiinipatukat

Proteiinipatukoita on markkinoilla moneen lähtöön, mutta valtaosassa niistä raaka-aineet ovat hyvin pitkälle prosessoituja, minkä lisäksi patukoita on höystetty keinotekoisilla ainesosilla. Terveellisen välipalan leiman saaneissa välipaloissa voi myös olla huikeasti sokeria.

2. Riisikakut

Vähäkaloriset riisikakut on valmistettu pitkälle prosessoidusta valkoisesta riisistä, joka sisältää verensokeria nopeasti nostavia hiilihydraatteja. Maustetut riisikakut saattavat lisäksi sisältää runsaasti suolaa ja sokeria.

3. Valmisleikkeleet

Leivän päällä maistuisi kenties proteiinipitoinen lihaviipale, mutta on hyvä pitää mielessä prosessoitujen lihavalmisteiden riskit. Niissä saattaa nimittäin piillä terveydelle haitallisia nitraatteja, suolaa, lisäaineita sekä säilöntäaineita. Prosessoidun sekä punaisen lihan syömisen on myös todettu olevan syöpäriski.

4. Maustetut kasvimaidot

Vaniljan tai suklaan makuiset kasvimaidot sisältävät runsaasti sokeria ja paljon turhia kaloreita. Niitä on hyvä käyttää lähinnä satunnaisesti jälkiruokiin, ja valita päivittäiseen käyttöön maustamaton kasvismaito.

5. Jogurtti

Monissa maustetuissa jogurteissa on runsaasti sokeria. Jogurtin ystävän kannattaakin ostaa maustamatonta jogurttia ja lisätä siihen itse makua esimerkiksi hedelmillä sekä pähkinöillä.

6. Granola

granolaa ja jogurttia

Sokeripitoista granolaa kannattaa nauttia kohtuudella.

Mielikuvissa granola tarttuu kaupan hyllyltä terveystietoisen ihmisen ostoskoriin. Granola saattaa kuitenkin sisältää huiman määrän sokeria ja energiaa, joten hyllyllä onkin syytä kiinnittää huomiota tuoteselosteeseen tai tehdä granolansa itse.

7. Suolatut ja maustetut pähkinät

Pähkinät ovat varsinaista superruokaa, mutta niiden terveysvaikutukset on helppo kuorruttaa piiloon suolakerroksen alle. Paahdetut ja maustetut pähkinät kannattaa jättää ostamatta, ja valita niiden sijaan suolattomia versioita.

8. Hedelmäjuomat

Varmista hedelmämehua- tai smoothieta ostaessasi, että pullo sisältää sataprosenttisesti hedelmää. Hedelmien lisäksi pullosta kun saattaa löytyä kymmeniä grammoja sokeria ja näin ollen turhia kaloreita. Tällaista mehua parempi vaihtoehto on syödä välipalaksi ihan aito hedelmä.

9. Käsitellyt hedelmät

Vika ei ole itse hedelmissä, vaan niiden säilöntätavassa. Esimerkiksi tölkissä ostettavat hedelmät on usein purkitettu sokeriseen siirappiin. Tämän lisäksi tölkkihedelmien ravintoarvot ovat usein tuoreita ja pakastettuja hedelmiä matalammat.

Kuivatut hedelmät saattavat vaikuttaa hyvältä vaihtoehdolta makeannälän poistamiseen, mutta niitäkin tulee muiden herkkujen tapaan nauttia maltilla. Kuivatusta hedelmästä on poistettu vesi, muttei sokeria. Makeasta välipalasta voikin niin paljon sokeria, ettei keho sitä edes pysty käsittelemään. Harva syö seitsemää mangoa yhdeltä istumalta, mutta kuivattuna sama määrä on helppo saavuttaa.

10. Kahvi

Vaikka kahvi sinällään ei ole huono juomavaihtoehto, ei sumpin kittaamisella kannata tyydyttää näläntunnettaan. Kahvi vie mahan kurinan mennessään hetkellisesti, mutta keho muistuttaa energiavajeesta iltaan mennessä. Tällöin päivän välipalasta karsitut kalorit ahmitaan nopeasti takaisin.

Lähde: Reader's Digest, Shape Magazine

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Välipalat