Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

5 herkullista hedelmää ja vihannesta, joita jokaisen kannattaisi syödä enemmän – huikeat terveyshyödyt!

2:00img
Poimi videolta vinkit mangon käsittelyyn.
Julkaistu 27.03.2019 07:04

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Jos halua elää pitkän ja terveen elämän, sinun tulisi syödä enemmän hedelmiä ja vihanneksia: näillä raaka-aineilla on tutkitusti positiivisia vaikutuksia niin verenpaineen, painonhallinnan kuin sairastumisriskin kannalta.

Jos omenat, banaanit ja kurkut kyllästyttävät, kannattaa ruokavalioon lisätä seuraavia asiantuntijoiden suosittelemia hedelmiä ja vihanneksia. Nämä harvemmin käytetyt herkut paitsi maistuvat herkullisille, ne ovat täynnä elimistölle tärkeitä ravintoaineita.

1. Mango

Mango, viipaleet

Mango jää monesti kaupassa tutumpien hedelmien varjoon.

Moni mieltä mangon kesähedelmäksi, mutta mangoja kasvatetaan eri puolilla maailmaa, minkä vuoksi niiden sesonki on varsin pitkä. Makeita mangoja on saatavilla hyvin myös pakasteena, josta ne on helppo hurauttaa helposti vaikkapa smoothien joukkoon.

Monikäyttöiset mangot sisältävät ihon terveyden kannalta tärkeitä A- ja C-vitamiineja, mutta myös runsaasti kuitua ja kaliumia.

KOKEILE:  Hellapoliisin mango-chrlotte

2. (Kuivatut) luumut

kuivatut luumut

Luumut ovat käteviä välipaloja.

Tutkijoiden mukaan jo yksi annos, 4–5 luumua, auttaa vahvistamaan luita ja tukemaan ruoansulatuksen toimintaa. Terveysvaikutusten lisäksi luumut ovat siitä erinomaista syötävää, että ne on helppo kuljettaa mukana. Kokeile lisätä pilkottuja luumuja vaikkapa aamupuuron päälle.

3. Pitaija eli lohikäärmehedelmä

lohikäärmehedelmä

Pitaija tuo väriä moneen ruokaan.

Mustapilkullinen pitaija on monikäyttöinen hedelmä, joka sopii erinomaisesti niin jälkiruokiin, salaatteihin kuin sellaisenaan naposteltavaksi.

Erinomaisen tästä hedelmästä tekee sen vitamiinipitoisuus. Sisältämiensä C-, B1-, B2- ja B-3 vitamiinien sekä antioksidanttien ansiosta pitaija auttaa vastustuskykyäsi toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla.

4. Munakoiso

munakoiso inkivääri

Vähäkalorista munakoisoa kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa.

Munakoiso on vähäkalorinen ja kuitupitoinen vihannes, jota voi käyttää monipuolisesti ruoanlaittoon tai paistaa sellaisenaan pihvin korvikkeeksi. Kun korvaat osan ruoan sisältämästä lihasta tai hiilihydraatista munakoisolla, elimistösi kiittää.

Kuidun lisäksi munakoiso sisältää runsaasti elimistön hyvinvoinnille tärkeää rautaa ja kaliumia. 

5. Peruna

peruna

Perunan välttely on asiantuntijan mukaan turhaa. 

Vaikka peruna ei olekaan kovin eksoottinen vihannes, se on urheilijoiden ruokavalioon perehtyneen asiantuntija Dana Angelo Whiten mukaan mitä mainiointa syötävää. Sen lisäksi, että peruna sisältää enemmän kaliumia kuin banaani, se on täynnä C-vitamiinia ja kuitua.

Whiten mukaan pihvi, salaatti ja peruna onkin mitä mainioin ateria nautittavaksi urheilusuorituksen jälkeen.

LUE MYÖS: Älä missään nimessä laita jääkaappiin! Viranomainen varoittaa perunoiden säilytykseen liittyvästä terveysriskistä

Lähteet: Men’sHealth, Satokausikalenteri, Kasvikset.fi

Tuoreimmat aiheesta

Hedelmät