Enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa! Kuusi yllättävää ruokaa, jotka auttavat torjumaan flunssan – lisää nämä ruokavalioosi ja pysy terveenä
Useimmat ihmiset tietävät, että sitrushedelmät ovat erinomaisia C-vitamiinin lähteitä. Vaikka moni pirteyttä talven keskelle kaipaava lisääkin ruokavalioonsa appelsiineja, nämä oranssit hedelmät eivät suinkaan ole kaikkein parhaita C-vitamiinin lähteitä.
Appelsiini sisältää 45 milligrammaa C-vitamiinia 100 grammaa kohden. Seuraavien kuuden elintarvikkeen C-vitamiinipitoisuudet peittoavat appelsiinit mennen tullen.
1. Kukkakaali
Vaikka kukkakaali ei ole ensimmäinen vihannes, joka tulee mieleen C-vitamiinista puhuttaessa, tämä valkoinen vihannes sisältää C-vitamiinia saman verran kuin ananas; 48 mg/100 g. Vitamiinipitoisuuden lisäksi kukkakaali on halpaa ja hyvää, eli sen syöminen tekee kehon lisäksi hyvää myös lompakolle.
Kukkakaali sopii hyvin vaikkapa kasvisgratiiniin. Poimi resepti talteen tästä.
2. Vihreä paprika
Sadasta grammasta vihreää paprikaa saat 80 milligrammaa C-vitamiinia – mikä kattaa aikuisille suositellun päiväannoksen. Vihreä paprika saattaa maistua sellaisenaan aavistuksen kitkerältä, mutta erilaisissa lämpimissä ruoissa se on omiaan.
3. Parsakaali
Yllättäen myös parsakaali kuulu niiden vihannesten joukkoon, joita syömällä saat aimoannoksen C-vitamiinia; 89 mg/100 g. Vitamiinipitoinen ja monipuolinen parsakaali sopii mainiosti niin keittoihin, kasvisruokiin kuin liharuokien kevyeksi lisukkeeksi.
4. Lehtikaali
Lehtikaalin terveyshyödyt ovat saaneet viime vuosina osakseen paljon huomiota. Jos et vielä ymmärrä lehtikaalin mahtavuutta, tieto siitä, että tämä vihannes sisältää peräti 120 milligrammaa C-vitamiinia sataa grammaa kohden, saattaa muuttaa mielesi. Voit käyttää lehtikaalia monipuolisesti ruoanlaitossa tai valmistaa siitä vaikka rouskuvia sipsejä.
5. Punainen paprika
Punaisia paprikoita syömällä saat lähes kolme kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiineista. Taas yksi hyvä syy lisätä punaista paprikaa niin salaatteihin, lämpimiin ruokiin kuin leivänkin päälle.
6. Tyrni
Marjoista tyrnin voidaan sanoa olevan melkoinen C-vitamiinipommi! Se sisältää 131 milligrammaa C-vitamiinia 100 grammaa kohden. Pienikin määrä näitä supermarjoja smoothien tai jogurtin joukossa riittää kasvattamaan vitamiinivarastoja.
Lähde: Expressen
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku