Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa! Kuusi yllättävää ruokaa, jotka auttavat torjumaan flunssan – lisää nämä ruokavalioosi ja pysy terveenä

kukkakaali avokadodippi
Shutterstock
Julkaistu 30.01.2019 07:01

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Useimmat ihmiset tietävät, että sitrushedelmät ovat erinomaisia C-vitamiinin lähteitä. Vaikka moni pirteyttä talven keskelle kaipaava lisääkin ruokavalioonsa appelsiineja, nämä oranssit hedelmät eivät suinkaan ole kaikkein parhaita C-vitamiinin lähteitä.

Appelsiini sisältää 45 milligrammaa C-vitamiinia 100 grammaa kohden. Seuraavien kuuden elintarvikkeen C-vitamiinipitoisuudet peittoavat appelsiinit mennen tullen.

1. Kukkakaali

Vaikka kukkakaali ei ole ensimmäinen vihannes, joka tulee mieleen C-vitamiinista puhuttaessa, tämä valkoinen vihannes sisältää C-vitamiinia saman verran kuin ananas; 48 mg/100 g. Vitamiinipitoisuuden lisäksi kukkakaali on halpaa ja hyvää, eli sen syöminen tekee kehon lisäksi hyvää myös lompakolle.

Kukkakaali sopii hyvin vaikkapa kasvisgratiiniin. Poimi resepti talteen tästä

2. Vihreä paprika

Sadasta grammasta vihreää paprikaa saat 80 milligrammaa C-vitamiinia – mikä kattaa aikuisille suositellun päiväannoksen. Vihreä paprika saattaa maistua sellaisenaan aavistuksen kitkerältä, mutta erilaisissa lämpimissä ruoissa se on omiaan.

3. Parsakaali

parsakaali uunissa

Uunissa paahdetut parsakaalit maistuvat hyvin pääruoan lisukkeena. 

Yllättäen myös parsakaali kuulu niiden vihannesten joukkoon, joita syömällä saat aimoannoksen C-vitamiinia; 89 mg/100 g. Vitamiinipitoinen ja monipuolinen parsakaali sopii mainiosti niin keittoihin, kasvisruokiin kuin liharuokien kevyeksi lisukkeeksi.

LUE MYÖS: Rapea ja herkullinen lopputulos! Tämä on ehdottomasti paras tapa kypsentää parsakaali

4. Lehtikaali

Lehtikaalin terveyshyödyt ovat saaneet viime vuosina osakseen paljon huomiota. Jos et vielä ymmärrä lehtikaalin mahtavuutta, tieto siitä, että tämä vihannes sisältää peräti 120 milligrammaa C-vitamiinia sataa grammaa kohden, saattaa muuttaa mielesi. Voit käyttää lehtikaalia monipuolisesti ruoanlaitossa tai valmistaa siitä vaikka rouskuvia sipsejä.

5. Punainen paprika

paprikat

Paprikoista syntyy täyttämällä herkullinen pääruoka. 

Punaisia paprikoita syömällä saat lähes kolme kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiineista. Taas yksi hyvä syy lisätä punaista paprikaa niin salaatteihin, lämpimiin ruokiin kuin leivänkin päälle.

6. Tyrni

Marjoista tyrnin voidaan sanoa olevan melkoinen C-vitamiinipommi! Se sisältää 131 milligrammaa C-vitamiinia 100 grammaa kohden. Pienikin määrä näitä supermarjoja smoothien tai jogurtin joukossa riittää kasvattamaan vitamiinivarastoja.

TYRNISHOTTI TORJUU MYÖS FLUNSSAN. LUE LISÄÄ!

Lähde: Expressen

Tuoreimmat aiheesta

Vihannekset