Jos kärsit usein päänsärystä, syynä voi olla se, mitä syöt ja juot, Kunto Plus -lehti kertoo.
Cincinnatin yliopiston professori analysoi satoja päänsärkyyn ja ravitsemukseen liittyviä tutkimuksia. Tulokset olivat osin yllättäviä.
1. Vieroita itsesi kahvista hitaasti
Yli kolme kuppia kahvia päivässä voi aiheuttaa päänsärkyä mutta niin voi myös kahvinjuonnin liian äkkinäinen lopettaminen. Silloin seurauksena ovat vieroitusoireet, kuten jyskyttävä päänsärky.
2. Glutamaatti voi aiheuttaa kipua
Arominvahventeena käytettävää natriumglutamaattia löytyy niin makkaroista, liemikuutioista, pakasteena myytävistä valmisruuista, keitoista, välipaloista kuin salaatinkastikkeistakin. Glutamaatti voi laukaista migreenin tai aiheuttaa voimakasta päänsärkyä. Glutamaatti löytyy tuoteselosteista myös nimillä MSG ja E620-E625.
3. Varo makkaroita ja leikkeleitä
Esimerkiksi pekonin, kinkun ja makkaran säilyvyyttä parantava nitriitti voi aiheuttaa päänsärkyä ja lisätä migreenikohtauksen todennäköisyyttä migreenistä kärsivien kohdalla.
4. Jätä punaviini kauppaan
Kaikki alkoholi aiheuttaa suurissa määrin nautittuna päänsärkyä viimeistään seuraavana päivänä, mutta erityisesti histamiinia sisältävä alkoholi voi aiheuttaa päänsärkyä jo pienen annoksen jälkeen. Esimerkiksi punaviini ja olut sisältävät runsaasti histamiinia.
5. Syö vähemmän omega-6-rasvahappoja
Omega-3- ja omega-6-rasvahappojen saannilla on yhteys päänsärkyjen yleisyyteen. Suurin osa ihmisistä saa liikaa omega-6-rasvahappoja, joita on mm. auringonkukkaöljyssä, viinirypäleensiemenöljyssä ja safloriöljyssä ja joita elintarviketeollisuudessa laitetaan esimerkiksi kekseihin, valmisruokiin ja majoneesiin. Jos söisimme näiden sijaan enemmän ruokia, joissa on runsaasti omega-3-rasvahappoja, kuten rasvaista kalaa, pellavansiemeniä ja saksanpähkinöitä, voisimme välttää ärsyttävän päänkivistyksen.
MTV julkaisee artikkelin yhteistyössä Kunto Plus -lehden kanssa.
Muita Kunto Plus -lehden artikkeleita: