Kahvinjuontia kannattaa lykätä aikaista aamua myöhemmäksi, neurologi vinkkaa.
Oletko sinäkin yksi niistä ihmisistä, jotka aamulla ensimmäisenä silmänsä avatessaan ajattelevat kupillista kahvia? Et ole yksin. Valtaosa kahvia nauttivista suomalaisistakin juo kupposensa nimenomaan aamulla, joko kotona tai sitten viimeistään työpaikallaan. Todellisuudessa pannukahvit, espressot ja latet kannattaisi kuitenkin jättää aikaisin aamulla juomatta!
Kahvi kannattaa juoda vasta kello 9.30 jälkeen
Tutkimusten mukaan kahvia ei kuitenkaan kannattaisi juoda heti aamusta. Kahvilla on nimittäin tehokkaampi vaikutus, jos sen nauttii kello 9.30–11.30 välillä. Syynä tähän on se, että kehon tuottamien stressihormonien, kortisolien tuotanto ehtii tasoittua, jolloin myös kofeiini vaikuttaa tehokkaammin. Aamulla herätessäsi kortisolin tuotanto on kiivaimmillaan.
– Tämä johtuu siitä, että kortisolin tuotanto on vahvasti yhteydessä ihmisen hereilläolo- ja valppausaikoihin. Keskimäärin ihmisen kortisolin tuotanto on korkeimmillaan kello 8–9 välillä aamulla, toteaa aihetta tutkinut neurologi Steven Miller blogissaan.
Keho oppii hylkimään kofeiinia
Jos siis päätät juoda kahvia melkein heti herättyäsi, stressihormoni lieventää huomattavasti kofeiinin vaikutusta. Tämän kaiken lisäksi kehosi oppii vieläpä hylkimään kofeiinia, jolloin tarvitset aina vaan vahvempaa ja vahvempaa kahvia pysyäksesi pirteänä.
Kofeiini alkaa näin myös vaikuttaa kehon hormonitoimintaan, jolloin keho hidastaa kortisolin tuotantoa ja luottaa yhä enemmän kofeiiniin. Lopputuloksena syntyy siis haitallinen kierre, joka kumoaa kahvin hyödylliset vaikutukset vireystilaan täysin.
Keskimäärin keho tuottaa kortisolihormonia runsaasti myös kello 12–13 välillä päivällä sekä 17.30–18.30 välillä alkuillasta. Myös näinä kellonaikoina kannattaisi siis vältellä kahvinjuontia.
Lähde: Expressen/Mitt Kök
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.