Älä koskaan lämmitä kahvia tai teetä mikrossa – tässä syy
Teen lämmittämiseen ei tulisi käyttää mikroa, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Tutkimustuloksista raportoi Fox News. Sääntö pätee myös moniin muihin nesteisiin.
Videolla: Oletko jo testannut vatkattua kahvia eli dalgonaa? Katso, miten hittijuoma valmistuu!
Teen lämmittämiseenkin on nyt olemassa tutkitusti oikea ja väärä tapa. Kun lämmität vettä kattilassa liedellä, tapahtuu niin sanottua konvektiota eli lämmön siirtymistä. Tämä tarkoittaa sitä, että kattilan pohjalla oleva vesi lämpenee ja sen ulkomuoto muuttuu vähemmän tiiviiksi, jolloin se pyrkii ylöspäin. Näin ollen viileämpi vesi paiuu alas kohti lämpimämpää vettä, ja samalla lämpenee. Tämä prosessi johtaa tyyydyttävän tasaisesti lämmenneeseen veteen, josta voi valmistaa kupillisen kuumaa teetä.
Mikrossa veden lämpeneminen ei kuitenkaan tapahdu samalla tavalla.Kiinan elektronisen tieteen ja tekniikan yliopiston tutkijat havaitsivat, että neste, joka on lähellä mikroon laitettavan kupin yläosaa, kuumenee paljon enemmän kuin pohjalla oleva neste. Tämä johtuu siitä, että koko astia lämpenee mikrossa, ei ainoastaan sen pohja. Loppujen lopuksi tee on päältä liian kuumaa juotavaksi ja pohjalta jopa epämiellyttävän viileää.Tutkimustuloksista raportoitiin AIP Advances -julkaisussa.
Tutkijoiden mukaan on olemassa tapa, jolla mikrossakin saa lämmitettyä kelvollista teetä, mutta valmistaminen on vaikeaa. Menetelmä vaatii astialta erityisia ominaisuuksia, kuten hopeisen reunuksen – ja kotona ei todellakaan kannata kokeilla metallin lämmittämistä mikrossa.
Pätee myös muihin nesteisiin: Älä uudelleenlämmitä kahvia mikrossa
Kiinalaisyliopiston tutkimustulokset pätevät teen lisäksi moneen muuhunkin nestemäiseen elintarvikkeeseen. Olet varmasti huomannut saman ilmiön lämmittäessäsi mikrossa esimerkiksi erilaisia keittoja. Monet myös lämmittävät mikrossa uudelleen kahvia, mutta sekään ei kannata. Kahviasiantuntija kertoi aiheesta aiemmin keväällä:
– Kaikissa kahveissa on jonkin verran kitkeryyttä, mutta vastavalmistetussa kahvissa on myös runsaasti makeutta ja happamuutta, jotka tasapainottavat katkeruutta ja luovat monimutkaisen ja herkullisen juoman. Kun lämmität kahviasi, kiniini ja kofeiinihapon tuotanto lisääntyy ja kahvista tulee entistäkin kitkerämpää, Stumptown Coffee -yrityksen kahvikouluttaja Emily Rosenberg sanoo.
Kahvin paahtuminen ikään kuin jatkuu uudelleenlämmittäessä ja uutat samalla makuja, joita et välttämättä haluaisi kahviisi.
Rosenbergilla on osuva vertaus aiheeseen liittyen:
– Sinä kypsennät valmista tuotetta. Ethän pistäisi kakkuakaan takaisin uuniin, koska se vain kuivuu ja rakenne sekä maku muuttuu. Myös kahvia voi pitää valmiina tuotteena.
Myös kiinteiden ainesten mikrolämmittämisessä on omat haasteensa. Kiinteille raaka-aineille on vaikeaa saada tasaista lämpöä mikrossa missään astiassa, sillä aineksille ei tapahdu nesteiden lailla lämmön siirtymistä.
Lähde: Fox News
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku