Kahviasiantuntija kertovat, mitä juomalle käy, jos sitä seisottaa pannussa liian kauan.
Kerroimme aiemmin, miten kahville käy, jos sitä ottaa keittimestä kesken valumisen. Pauligin baristat paljastivat, että "välikahvit" eivät ole eduksi juomalle.
– Keiton alussa välistä otettu kuppi on todella vahvaa ja liian hapokasta, keskivaiheilla otettu kupillinen on korostuneen hapokas, hieman makea ja vahva. Lopussa otettu kupillinen on karvasta, kitkerää ja laihaa.
Lisäksi Pauligilta muistutettiin, mitä kahville pitäisi aina tehdä, ennen kuin sitä kaataa pannusta.
Entä jos kahvia seisottaa tai lämmittää uudelleen?
Mutta entä jos kahvin kanssa ei olekaan kiire? Mitä tapahtuu jos kahvin jättää keitinlevylle seisomaan pidemmäksi aikaa? Pauligin baristojen mukaan seisottaminen ei kannata, jos haluat nauttia kahvisi mahdollisimman tuoreena ja hyvänmakuisena.
– Kahvijuoma sisältää merkittävästi haihtuvia aromiaineita. Mitä pitempään kahvia seisottaa, sitä enemmän siitä haihtuu aromiaineita, minkä myötä kahvin maku ja laatu heikkenevät. Jo puolen tunnin seisomisen kuluttua kahvin maku alkaa kärsiä.
Siksi myöskään kahvin uudelleenlämmittämistä ei suositella. Tätä mieltä ovat myös muut asiantuntijat. Stumptown Coffee -yrityksen kahvikouluttaja Emily Rosenberg kuvaili aiemmin keväällä uudelleenlämmittämisen vaikutusta kahvin makuun.
– Kaikissa kahveissa on jonkin verran kitkeryyttä, mutta vastavalmistetussa kahvissa on myös runsaasti makeutta ja happamuutta, jotka tasapainottavat katkeruutta ja luovat monimutkaisen ja herkullisen juoman. Kun lämmität kahviasi, kiniini ja kofeiinihapon tuotanto lisääntyy ja kahvista tulee entistäkin kitkerämpää, Rosenberg sanoi.
Rosenbergilla oli myös osuva vertaus aiheeseen liittyen:
– Sinä kypsennät valmista tuotetta. Ethän pistäisi kakkuakaan takaisin uuniin, koska se vain kuivuu ja rakenne sekä maku muuttuu. Myös kahvia voi pitää valmiina tuotteena.
Ylijäänyt kahvi termoskannuun tai ruoanlaittoon
Jos tulee keittäneeksi liikaa kahvia, Pauligilta suositellaan siirtämään se kuumalla vedellä lämmitettyyn termoskannuun. Siellä se säilyy hyvänä muutaman tunnin ajan. Toinen vaihtoehto on, että kahvia hyödyntää vaikkapa ruoanlaitossa tai leivonnassa. Juoma sopii hyvin kastikkeisiin ja marinadeihin tai vaikka kakkujen kostukkeeksi.
– Ylijääneen kahvin voi myös pakastaa jääkuutioiksi ja viilentää niillä myöhemmin kylmiä kahvijuomia ilman, että juoma laimenee jäiden sulaessa, Pauligilta vinkataan.
Lue myös: Saako kahvia oikeasti ottaa keittimestä kesken valumisen? Pauligilta muistutetaan: Näin kahville pitäisi tehdä aina ennen kuin juot sitä
Lähteet: Paulig, Huffington Post