Annin testissä selvisi paras kikka rapeisiin ranskalaisiin uunissa
Ruokatoimittaja testasi, miten uunissa saa valmistettua parhaat, rapeat ranskanperunat.
The Kitchn -sivuston ruokatoimittaja Ann Taylor Pittman tunnustautuu todelliseksi ranskanperunafaniksi.
– En ollut koskaan syönyt ranskalaisia, joista en olisi pitänyt…kunnes tein kotona uunissa ranskanperunoita, jotka epäonnistuivat. Niitä on hankalampi valmistaa kuin rasvaan upotettuja ranskiksia, ruokatoimittaja kirjoittaa.
Annin mukaan uunissa valmistetuista ranskanperunoista tulee helposti vetisiä, liian palaneita tai liian kuivia. Niinpä Ann päätti selvittää parhaan tavan uuniranskisten valmistamiseen.
– Löysin netistä seitsemän mielenkiintoista ja hyvin erilaista tapaa, joita päätin kokeilla. Mikä niistä olikaan paras?
Yksi metodi nousi yli muiden
Annin testin perusteella rapeita uuniranskalaisia saa valmistettua usealla eri tavalla, mutta yksi metodi nousi yli muiden. Ensin tikuiksi leikatut perunat keitetään suolatussa, hapotetussa vedessä, kunnes ne paistetaan vielä uunissa.
– Valmistan ranskikset tästä lähtien aina tällä tavalla.
Testissään Ann käytti jauhoisia russet-perunoita, joita ei Suomessa ole juurikaan saatavilla tuoreina. Kyseessä on jauhoinen, ruskeakuorinen peruna. Russet-perunoiden sijaan voi Suomessa käyttää esimerkiksi rosamundaa tai puikulaa.
Ranskalaisten valmistus aloitetaan uunin ja uunipellin esilämmittämisellä. Laita siis pelti uuniin ja uuni lämpiämään noin 220 asteeseen. Sitten perunat pestään, tarvittaessa myös harjataan, ja leikataan kuorineen tikuiksi. Perunatikkuja keitetään muutama minuutti isossa kattilassa vedessä, jonka joukkoon on lisätty siideriviinietikkaa ja suolaa.
Tämän jälkeen potut kuivataan esimerkiksi talouspaperilla ja sen jälkeen öljytään ja maustetaan. Lopuksi ranskalaiset paistuvat vielä uunissa noin 40 minuuttia. Ne kannattaa kääntää puolessa välissä paistoa.
Vastustamattoman rapsakka lopputulos
Annin mukaan lopputulos oli kympin suorituksen arvoinen.
– Jokaisesta ranskalaisesta tuli mahtavan rapeita. Ne olivat ulkoa vastustamattoman rapsakoita ja sisältä kuin untuvaisia. Perunat paistuivat myös tasaisesti.
Annin mukaan perunoiden pieni esikeittäminen takaa parhaan lopputuloksen. Alkuperäisessä Eating Well -sivuston reseptissä kerrotaan veteen lisätyn suolan poistavan potuista ylimääräistä kosteutta samalla, kun viinietikka vahvistaa perunoiden ulkokuorta ja pitää ne muodossaan.
– Minä uskon tähän, Ann kirjoittaa.
Lue myös: Tuunaa pakasteranskalaiset helpolla "Mäkkäri-niksillä" – välittömästi herkullisempi lopputulos
Katso myös video: Lyttypotut eli litistetyt perunat on superherkullinen lisuke
Lähde: The Kitchn
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"