Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Paras tapa tehdä paistetut perunat – keitinveteen kannattaa lisätä yllättävä ainesosa

Paistetut perunat
Parhaiden paistettujen perunoiden salaisuus piilee muun muassa keitinveteen lisätyssä ruokasoodassa.Shutterstock
Julkaistu 13.03.2025 07:42

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Ruokatoimittaja löysi parhaan tavan valmistaa paistetut perunat. 

The Kitchn -ruokasivuston ruokatoimittaja Melissa Gaman testasi kuusi suosittua ja erilaista metodia paistettujen perunoiden valmistamiseen.

– Kun kaikki muu epäonnistuu, enkä tiedä, mitä tehdä illalliseksi, laitan pellillisen perunoita paistumaan ja mietin sillä välin muut ruoat. Perunat ovat edullista, monipuolista ja ultimaattista lohturuokaa, Gaman kirjoittaa.

Vaikka ruokatoimittaja paistaa perunoita säännöllisesti, ne eivät aina onnistu täydellisesti. Pienet tekijät, kuten öljyn määrä, uunin lämpötila tai pellin esilämmittäminen vaikuttavat lopputulokseen. 

– Ihanteellinen paistettu perunani on rapea ja jokaiselta reunalta ruskistunut, jotta perunan hyvä maku korostuu. 

Lue myös: Jere kuori perunan älyttömän helpolla tavalla

Paras valmistusmenetelmä selvisi testissä

Ruokatoimittajan testissä parhaaksi valmistustavaksi nousi amerikkalaiskokki J. Kenji López-Altin menetelmä. 

Kokin parhaiden perunoiden salaisuus piilee muun muassa ruokasoodassa sekä perunoiden mausteissa.

– Keitinveteen lisätty ruokasooda tekee vedestä emäksistä, joka saa perunoiden ulkokuoren tärkkelyspitoisen pehmeäksi ja poikkeuksellisen rapeaksi paahtamisvaiheessa. 

Esikeittämisen jälkeen perunoita paistetaan 225-asteisessa uunissa jopa tunnin ajan. Lopuksi perunat viimeistellään valkosipulilla ja rosmariinilla.

Lue myös: Tässä on Suomen suosituin peruna: "Aivan erityisen herkullinen maku" 

Parhaat paistetut perunat

Kuvassa kokin perunat on viimeistelty vielä raastetulla tryffelillä. Jos julkaisu ei näy, katso se täältä

4 tl (noin 20 g) suolaa
½ teelusikallista (4 g) ruokasoodaa
1,5–2 kg kiinteää perunaa (kuorittuna ja pilkottuna neljään, kuuteen tai kahdeksaan osaan koon mukaan)
5 rkl extra-neitsytoliiviöljyä (tai ankan-, hanhen- tai naudanrasvaa)
Pieni nippu tuoretta rosmariinia, hienonnettuna
3 keskikokoista valkosipulinkynttä, hienonnettuna
Tuoretta mustapippuria myllystä
Pieni nippu tuoretta lehtipersiljaa, hienonnettuna

Aseta uunin ritilä keskelle ja kuumenna uuni 225 asteeseen.

Keitä 2 litraa vettä kattilassa. Lisää veteen suola, ruokasooda ja perunat. Sekoita ja anna veden jälleen kiehua. Laske lämpöä, anna kiehua miedolla lämmöllä ja keitä noin 10 minuuttia.

Kun perunat keittyvät, laita oliiviöljy (tai muu rasva) rosmariinin ja hienonnetun valkosipulin kanssa pieneen kattilaan. Kuumenna keskilämmöllä ja kypsennä, sekoittaen jatkuvasti, kunnes valkosipuli alkaa muuttua kullankeltaiseksi. Siivilöi öljy kulhoon ja siirrä rosmariini-valkosipuliseos erilleen.

Kun perunat ovat kypsiä, valuta ne huolellisesti ja anna niiden levätä kattilassa noin 30 sekuntia, jotta liiallinen kosteus ehtii haihtua. Siirrä perunat kulhoon, jossa on maustunutta öljyä. Mausta suolalla ja mustapippurilla maun mukaan. Ravista kulhoa voimakkaasti.

Siirrä perunat suurelle, reunoilla varustetulle uunipellille ja erottele ne toisistaan, jotta ne eivät ole päällekkäin. Paista perunoita uunissa ilman sekoittamista 20 minuutin ajan. Käytä ohutta metallilastaa irrottaaksesi mahdollisesti tarttuneet perunat ja käännä ne. Jatka paistamista, kunnes perunat ovat syvän ruskeita ja rapeita kauttaaltaan. Kääntele perunoita muutaman kerran paistamisen aikana, ja paista yhteensä vielä 30–40 minuuttia.

Siirrä perunat suureen kulhoon ja lisää rosmariini-valkosipuliseos sekä hienonnettu lehtipersilja. Sekoita ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarjoile heti.

Juttua korjattu 13.3. klo 13.44: Korjattu leivinjauhe ruokasoodaksi. 

Katso myös: Älyttömän helppo tapa kuoria perunat

1:08imgJere testasi niksin!

Lue myös: Teetkö perunamuusin näin? Ruotsalaisasiantuntija: "Se voi olla riskialtista"

Lähde: The Kitchn

Tuoreimmat aiheesta

Peruna