Juuri nyt pelloilta korjataan keräkaalisatoa. Keräkaalin kerääminen koriin muiden ruokaostosten yhteydessä on terveys- ja ilmastoteko.
Keräkaalissa on vihanneksille tyypillisesti vähän energiaa ja paljon kuitua, mutta myös hieman yllättäen runsaasti proteiinia – jopa 17 prosenttia kaalin painosta. Kivennäisaine- ja vitamiiniluettelokin on vaikuttava, sillä keräkaali kunnostautuu muun muassa kaliumin, kalsiumin, C-vitamiinin, beetakaroteenin ja fosforin lähteinä. Lisäksi keräkaalin sisältämät maitohappobakteerit ovat hyväksi suoliston terveydelle.
Kotimaisen sesongiruoan syöminen on myös teko ilmaston ja suomalaisen maanviljelyn puolesta. Keräkaalin tavoin avomaalla kasvatetuilla kasveilla on pieni hiilijalanjälki, joka ilmaisee ympäristölle tuotettua kuormitusta.
Kuormitusta ei tarvitse tuottaa myöskään kotikeittiössä, sillä kaalista voi valmistaa hyvää, halpaa ja helppoa ruokaa nopeasti. Kokeile pikakaalilaatikkoa pannulla ja nauti hyvällä omalla tunnolla. Voit halutessasi korvata jauhelihan kasviperäisellä proteiinilla, esimerkiksi soijarouheella, nyhtökauralla tai Härkiksellä.
Pikakaalilaatikko pannussa 883
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähde: Fineli, Maa- ja kotitalousnaiset