Artisokka-trilogian toisessa osassa olisi tarjolla suosituin italialainen tapa kokata tätä kevätherkkua, täytettynä, carciofi ripieni. Ensimmäisessä osassa kokattiin artisokkaa juutalaiseen tapaan ja lopuksi tomaattista artisokka-kanapataa.
Carciofi ripieni Artisokkaa täytettynä
neljälle
4 artisokkaa
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
lehtipersiljaa silputtuna
2 rkl tuoretta minttua silputtuna
ripaus chilirouhetta
leivänmuruja/korppujauhoja
1 dl kuivaa valkoviiniä
1 sitruunan mehu
oliiviöljyä
suolaa
Laita uuni lämpiämään. Tee täyte: freesaa valkosipulia, yrttejä ja chiliä pannulla. Sekoita kulhossa yrtti-valkosipuliseos, leivänmurut, oliiviöljy ja sitruunamehu. Koostumus on kiinteä, mutta kostea. Perkaa artisokat (opetusvideo). Poista niistä keskusta ja täytä seoksella. Laita uunivuokaan varsi ylöspäin. Kaada pohjalle viini ja vettä n. 5 mm vettä. Kaada artisokkien päälle hiukan oliiviöljyä ja mausta suolalla. Peitä vuoka foliolla. Hauduta uunissa n. 1,5 tuntia. Valele välillä artisokkia vedellä. Lisää vettä tarvittaessa. Tarjoile ja nauti.