Banaani ei ole yksi eniten kulutetuista hedelmistä ilman syytä. Terveellisten ominaisuuksien ja hyvän maun lisäksi keltaisella hedelmällä on varsin halpa kilohinta. On kuitenkin mahdollista, ettei hedelmää ole enää joidenkin vuosien päästä saatavilla.
Hyvän maun ja koostumuksen lisäksi banaani sisältää paljon kaliumia, proteiinia ja voi jopa alentaa verenpainetta. Rakastettua hedelmää uhkaa kuitenkin kasvien tappavan sienitaudin elpyminen, joka voisi pahimmillaan tuhota koko lajikkeen.
Sienitauti tuhosi banaanin jo kerran
1950-luvulle saakka vuosikymmenten ajan kaikista eniten tuotu banaanilajike oli nimeltään Gros Michel. Vuonna 1965 sieni, joka tunnetaan nimellä Panaman tauti, tuhosi hyvän makuisen ja hyvin säilyvän lajikkeen lähes kokonaan.
Banaaninkasvattajat joutuivatkin valitsemaan toisen lajikkeen, jota voisivat kasvattaa. Tämä oli Cavendish-niminen laji, joka oli immuuni Panaman taudille. Cavendish-laji kattaa nykyisin jopa 99 prosenttia maailman tuontibanaaneista.
Nyt sienitauti on kuitenkin elpynyt entistä voimakkaampana: Tropical Race 4 -nimisen sienen on sanottu olevan paljon tappavampi kuin Gros Michel-lajikkeen tappanut tauti, ja se pystyy vaikuttamaan moniin paikallisiin banaanilajikkeisiin maailmalla.
– Sen aiheuttaa hyvin tavallinen homesienilaji punahome, joka on todennäköisesti jo maaperässä. Yksi kourallinen saastunutta maata riittää, että tauti aikaa leviämään maastopalon tavoin, ja se voi kulkeutua eteenpäin tuulen, autojen ja veden mukana, kertoo banaanista tietokirjan kirjoittanut Dan Koeppel.
Sienitauti tappaa banaanikasvit kokonaan. TR4-tauti syntyi Malesiassa 1990-luvulla, ja taudin kanta on levinnyt jo muualle Kaakkois-Aasiaan, Australiaan ja tällä vuosikymmenellä lopulta Afrikkaan. Tauti uhkaa banaaneja jo maailmanlaajuisesti.
Vaihtoehtoisia lajeja ei ole saatavilla
Jo 1980-luvulla myös viljelijät tajusivat, että heidän kannattaisi suosia useampia banaanilajikkeita, jotta ongelma voitaisiin tulevaisuudessa välttää. Plantaasien pomot eivät kuitenkaan toiveisiin suostuneet.
Lajikkeet ovat sen sijaan vain yksipuolistuneet. Esimerkiksi Intiassa oli vielä parikymmentä vuotta sitten yli 600 eri banaanilajiketta, mutta viimeisten parinkymmenen vuoden aikana Cavendish-lajike syrjäytti suuren osan muista lajikkeista.
Yleistyneelle lajikkeelle ei ole olemassa vielä hyvää vaihtoehtoa, jonka viljely voitaisiin aloittaa, jos historia päätyy toistamaan itseään. Hybridi- ja geenimanipulaatiot ovat yksi jo harkinnassa oleva vaihtoehto.
Saastuneet plantaasit täytyy polttaa
Sienitauti leviää, koska banaaniplantaaseilla on edelleen käytössä samat huonot, 1950-luvulta lähtöisin olevat käytänteet. Esimerkiksi plantaasien aidoittaminen ja välineiden puhdistaminen ei ole vieläkään riittävää.
Asiantuntijoiden mukaan ainoa oikea tapa estää taudin leviäminen on saastuneiden plantaasien polttaminen ja uudelleen aloittaminen eri viljelyskasvin kanssa. Banaania ei voi alueella enää viljellä, sillä tauti pysyy maaperässä.
Vielä ei kuitenkaan ole syytä paniikkiin: Afrikassa vuoden kestänyt hätäprojekti on onnistunut taltuttamaan uutta Panaman taudin muotoa. Toivoa siis on, että tauti saadaan kuriin alueilla, joilla sitä on esiintynyt.
Lähteet: Independent, CNN
***
Katso, miten saat kotioloissa esimerkiksi banaanin säilymään kauemmin!
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.